Hoşgeldiniz  

Turizm Bakanı Ünal, Madrid Fitur 2016″Daki Türkiye Standını Ziyaret Etti

Semih Köken | 22 Ocak 2016 | Gündem, Kemer Güncel, Oteller, Siyaset, Spor, Turizm A- A+

Turizm Bakanı Ünal, Madrid Fitur 2016″Daki Türkiye Standını Ziyaret Etti

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın müze ziyareti Müzedeki eserlerden görüntüler Ünal’ın incelemeleri Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın açıklamaları Kültür ve Turizm Bakanı Ünal İspanya’da Ünal: “Biz Antalya’da Rus turistlerin gelmemesinden dolayı yaşayacağımız sorunu, EXPO 2016 ile bu sezon aşıyoruz.

12376347_1120593481298804_6973109269956269337_n 12549014_1120593407965478_908823213071846331_n 12552852_1120593571298795_5119446932199259444_n 12592465_1120593444632141_4146372634624505137_n

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal‘ın müze ziyareti Müzedeki eserlerden görüntüler Ünal’ın incelemeleri Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal‘ın açıklamaları Kültür ve Turizm Bakanı Ünal İspanya‘da Ünal: “Biz Antalya‘da Rus turistlerin gelmemesinden dolayı yaşayacağımız sorunu, EXPO 2016 ile bu sezon aşıyoruz. Çünkü EXPO 2016’ya 3 milyon yerli 5 milyon yabancı ziyaretçi bekliyoruz” “(Rusya) Turizm sektörünü Türkiye ile yaşadığı uluslararası bir sorundan dolayı yaptırım aracı olarak kullandı. Önümüzdeki süreçte bunun yumuşayacağını düşünüyoruz” “Şu anda Sağlık, Kültür ve Turizm, Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları olarak ortak bir çalışma yürütüyoruz ve sadece sağlık turizmiyle ilgili bir birim oluşturuyoruz. Sağlık turizmini koordine edecek bir birim oluşturuyoruz” Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, “Biz Antalya‘da Rus turistlerin gelmemesinden dolayı yaşayacağımız sorunu, EXPO 2016 ile bu sezon aşıyoruz. Çünkü EXPO 2016’ya 3 milyon yerli 5 milyon yabancı ziyaretçi bekliyoruz” dedi.

Bakan Ünal, İspanya‘daki temasları kapsamında başkent Madrid‘de birçok ülkenin katılımıyla dün başlayan ve Güney Avrupa‘nın en büyük seyahat organizasyonu olarak bilinen “Madrid FİTUR 2016″daki Türkiye standını ziyaret etti.

Gazetecilere Avrupa turu kapsamında tur operatörleri ve sektör temsilcileriyle yaptığı toplantılar hakkında değerlendirmede bulunan Ünal, Frankfurt‘ta ve Hollanda‘da tur operatörleri ile sektör temsilcileriyle bir araya geldiklerini anımsatarak, bugün ve yarın daİspanya‘da tur operatörleriyle bir araya geleceklerini belirtti.

Turizm sektörünün barışın elçisi olduğuna dikkati çeken Ünal, uluslararası ilişkilerde hangi kriz yaşanırsa yaşansın turizmin her zaman iyileştirici ve yapıcı bir etkisinin bulunduğunu vurguladı.

Ülkelerin aralarında yaşadıkları krizleri turizmin dışında tutmalarının önemine değinen Ünal, ülkelerin turizm sektörünü ilişkilerinde bir yaptırım aracı olarak kullanmamaları gerektiğini anlattı.

Ülkeler arasında zaman zaman bazı sorunlar ve krizler yaşansa da nihayetinde bunların kaçınılmaz olarak çözüme kavuşacağını dile getiren Ünal, “Bu çözümün kolaylaştırıcısı da her zaman turizm sektörü olmuştur. İnsanların seyahat etme özgürlüğü olmuştur. Ülkelerin aralarında sorun olsa bile halkların kendi aralarında bir sorun olması söz konusu olamaz” diye konuştu.

Turizm sektörünü ilgilendiren ve dünyanın değişik yerlerinde meydana gelen terör olaylarının tüm sektör için bir tehdit ve risk unsuru taşıdığına dikkati çeken Ünal, şöyle dedi:

“Bakıyorsunuz terör bazen Mısır Kahire‘de karşımıza bir patlama, Paris‘te bir silahlı saldırı veya Charlie Hebdo saldırısı olarak karşımıza çıkıyor. Bakıyorsunuz Londra‘da, Madrid‘de çıkıyor, Ankara‘da veya İstanbul‘da karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla güvenlik ve terör sorununu sadece bir ülkenin sorunu olarak görmek ve değerlendirmek her şeyden önce yanıltıcı olur. O yüzden terör ve güvenlik sorununu tüm turizm sektörünün paydaşları olarak görmek ve herhangi bir yerde bir terör saldırısı veya güvenlik sorunu ortaya çıktığında sektörün bu konuda birlikte ve el birliğiyle çaba göstermesi, hiçbir ülkenin diğer ülkeyle ilgili de kara propaganda yürütmemesi gerekiyor. Tabii ki ülkelerin turizm sektöründe pazar anlamında bir rekabet avantajı sağlamak için çaba içerisine girmelerini normal karşılayabilirsiniz ama bu çabanın içerisine bir ülkenin diğer ülkeyi güvenlik açısından ‘riskli ülke’ ilan etmesi aslında terörün de amacına hizmet eden bir şey. Çünkü terör bizim korkmamızı, endişelenmemizi ve kaygılanmamızı istiyor. Biz korkmadan, endişelenmeden, kaygılanmadan güvenlikle ilgili gerekli tedbirleri alarak insanların seyahat etme özgürlüğünün önünü açarak tüm ülkeler bu konuda hassas davranarak yolumuza devam etmeliyiz.”

Bakan Ünal, özellikle İstanbul saldırısının ardından alınması gereken tüm güvenlik önlemlerini güvenlik konusunda insanların zihninde bir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde alındığını aktararak, şunları söyledi:

Türkiye güvenli bir ülkedir. Türkiye‘nin şehirleri son derece güvenli ve herhangi bir risk içermemektedir. Ama Türkiye‘nin içerisinde bulunduğu coğrafyada özellikle Suriye‘de yaşanan ve tüm dünyayı üzen bir iç savaş yaşanıyor ve bu iç savaştan dolayı daTürkiye‘nin sınır bölgesinde yaşanan bazı sıkıntılar var ama Türkiye aldığı sınır güvenliği önlemleriyle de bu sorunların üstesinden gelmektedir. Daha önce İspanya‘nın yaşadığı süreci şu anda Türkiye de yaşıyor. İspanya‘nın uzunca bir dönem terörle mücadeleden kaynaklanan yaşadığı sorunlar oldu. Şu anda Türkiye‘nin bir bölgesinde terörle mücadeleden kaynaklanan bazı sorunlar var ama Türkiye‘nin bir bölgesinde terörle mücadeleden kaynaklanan sorunlardan dolayı Türkiye‘nin diğer şehirlerini güvenlik açısından riskli görmek doğru olmaz.”

Türkiye‘nin özellikle tur operatörlerine yönelik kapsamlı bir destek uygulaması başlattığını anlatan Ünal, 2015’te sadece Rusya ve Bağımsız Devlet Topluluğu’na dönük uygulanan uçaklara 6 bin dolar yakıt desteğini bu dönem tüm dünyaya yaygınlaştırdıklarını ifade etti.

Dünyanın her yerinden İzmir, Muğla, Antalya ve Alanya‘ya gelen tarifeli, tarifesiz tüm uçaklara tur operatörlerine verilmek üzere 6 bin dolar yakıt desteği sağladıklarını belirten Ünal, bazı bölgelerdeki tur operatörlerini riskli gördükleri alanlarda kredi garanti fonu kapsamına aldıklarını da söyledi.

“Psikolojiyi yönetmemiz ve bir algıyı yönetmemiz gerekiyor”

Frankfurt‘ta dün tur operatörleri ve sektör temsilcileri ile çok kapsamlı toplantı yaparak karşı tarafın beklentilerini dinlediklerini anlatan Ünal, operatörlerle her şeyden önce birlikte neler yapılabileceği ve uzun vadeli planlamalar konusunda görüştüklerini bildirdi.

Tur operatörlerinin önlerini görmek için Bakanlığının önümüzdeki sezon hangi destekleri vereceği, özellikle konaklama sektörüne yönelik destekler konusunda görüşmeler yaptıklarını dile getiren Ünal, şu değerlendirmede bulundu:

Türkiye çok uzun bir süreden beri hizmet fiyat dengesini çok iyi kurmuş bir ülke. Hem son derece kaliteli hizmet veriyor hem de son derece uygun bir fiyat ile bunu sunuyor. Biz onlara bu dengenin bozulmayacağını ve devam edeceğini, herhangi bir şekilde önümüzdeki süreçte turist sayısındaki azalmadan dolayı sektörün kaygılanmaması veya psikolojisinin, motivasyonunun bozulmaması için sürekli olarak sektörün yanında olduğumuzu onlara hissettiriyoruz.”

Ünal, Antalya‘da Bankalar Birliği ve BDDK ile sektörü bir araya getirdiklerini söyleyerek, “Çünkü burada bizim yönetmemiz gereken temel şey, bir, psikolojiyi yönetmemiz ve bir algıyı yönetmemiz gerekiyor. Bu konudaki endişelerini açık bir şekilde dile getirdiler, biz de onların bu endişelerini giderecek şekilde alacağımız tedbirleri ve almayı düşündüğümüz tedbirleri onlarla paylaştık” sözlerine yer verdi.

Türkiye‘nin çok önemli bir turizm destinasyonu olduğunun altını çizen Ünal, İspanya vePortekiz ile en çok deniz, kum, güneş talebini karşılayan ülke olunduğunu belirtti.

Bu kapsamda tur operatörlerine deniz, kum ve güneşin yanı sıra ürün çeşitliliğinin hangi alanlarda sağlanacağının anlatıldığını dile getiren Ünal, İspanya‘nın ardından İngiltere veİsveç‘te de tur operatörleri ile buluşacaklarını aktardı.

Bakan Ünal, gelecek dönemde Rusya‘nın, yaşadığı uluslararası bir sorundan dolayı turizm gibi uluslararası ilişkilerde iyileştirici ve kolaylaştırıcı rol oynayan bir sektörü yaptırım aracı olarak kullanmasının doğru olmadığını vurguladı.

Maalesef Rusya‘nın bunu yaptığını dile getiren Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turizm sektörünü Türkiye ile yaşadığı uluslararası bir sorundan dolayı yaptırım aracı olarak kullandı. Önümüzdeki süreçte bunun yumuşayacağını düşünüyoruz. Çünkü insanların seyahat etme özgürlüğünün hiçbir şekilde kısıtlanmaması gerek. Turizm sektörü olarak da buna karşı çıkmamız gerekir. Biz Antalya‘da, Rus turistlerin gelmemesinden dolayı yaşayacağımız sorunu, EXPO 2016 ile bu sezon aşıyoruz. Çünkü EXPO 2016’ya 3 milyon yerli 5 milyon yabancı ziyaretçi bekliyoruz. EXPO, olimpiyatlardan daha büyük. 40’ın üzerinde ülkenin katılacağı, ana teması ‘çiçek ve çocuk’ olan büyük bir etkinlik. Ama bu yeterli değil. Biz aynı zamanda Avrupa‘dan ve Kuzey Avrupa‘dan,Rusya‘dan gelmeyecek olan turist sayısını kapatacağımızı düşünüyoruz.”

Sağlık turizmi birimi kuruluyor

Sağlık turizm hakkında bir müjdesi olduğunu belirten Bakan Ünal, şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda Sağlık, Kültür ve Turizm, Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları olarak ortak bir çalışma yürütüyoruz ve sadece sağlık turizmiyle ilgili bir birim oluşturuyoruz. Sağlık turizmini koordine edecek bir birim oluşturuyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Spor Turizm Daire Başkanlığı oluşturuyoruz. Türkiye‘nin spor turizmini koordine edecek bir daire başkanlığı altında bunları yürütüyoruz. Turizm başkenti olan Antalya‘da da Kültür ve Turizm Bakanlığının bir ofisini açıyoruz.”

Konuşmanın ardından Türkiye standını gezerek bilgi alan Bakan Ünal, fuardaki İznikstandında ebru çalışması yaptı.

Bakan Mahir Ünal, fuar öncesinde de temasları kapsamında Prado Müzesi’ni ziyaret ederek, eserler hakkında yetkililerden bilgi edindi. Bakan Ünal’a eşi Şule Ünal da eşlik etti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle