Hoşgeldiniz  

Tarım bakanından üç acil talep

Semih Köken | 19 Şubat 2016 | Antalya Haber, EXPO 2016, Gündem, Yaşam A- A+

Tarım bakanından üç acil talep

RUSYA’nın yaş meyve sebze ihracatına uyguladığı yasak ve üretim bolluğu nedeniyle domates fiyatları 1 liranın altına düştü. Antalya’da tarım sektörü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e üç acil önlem talebinde bulundu.

Expo 2016 Antalya’nın yönetim kurulu toplantısına başmkanlık eden Bakan Faruk Çelik, ardından kent dinamiklerinin oluşturduğu Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı. Basına kapalı toplantıda Bakan Çelik’e turizm ve tarım sektörlerinde yaşanan Rusya krizi kapsamında alınması gereken acil önlemlerle ilgili birer dosya sunuldu.

Tarım sektörüne yönelik talepleri içeren dosyada üç önemli başlık bulunuyor. Sektör temsilcileri Bakan Çelik’ten, ihracat teşviklerinin artırılarak aktif uygulanması, özellikle sebzede ton başına verilen 120 TL teşviğin, domates biber ve salatalıkta en az 250 lira olmasını istedi. Sektör temsilcileri, acilen uygulanması, ihracatçılar kar etmese bile bu miktar için ihracat yapabilecekleri bir ortam sağlanması talebinde bulundu.

Acil uygulanması istenilen diğer talep ise seracılara uygulanan alan bazlı destekleme sisteminin sera üreticileri için uygulanabilir bir rakama, destek miktarına çıkartılması oldu. Sulu tarımda dönüme sağlanan 11 TL’nin hiçbir anlam ifade etmediğini belirten sektör temsilcileri, 1 dönüm seranın 20 dönüm sulu tarım arazisine eşdeğer değerlendirilmesi ve 11 TL’lik desteğin de bu yönde uygulanmasını istedi.

Sektörün acilen uygulanmasını istediği üçüncü talep de sera modernizasyonu için üreticilere verilen 100 bin liralık faizsiz kredi desteğinin asgari 500 bin liraya yükseltilmesi oldu. Acil olarak istenilen bu taleplere gerekçe olarak da domates fiyatının 1 liranın altına düşmesi ve bu dönem içinde fiyatların maliyetlerin altında kalması nedeniyle bu tedbirlerin etkili olacağı kaydedildi.DHA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle