Hoşgeldiniz  

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi organ nakline başladı

Semih Köken | 06 Ocak 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi organ nakline başladı

(DHA) – ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi kısa süre önce aldığı organ nakli ruhsatının ardından belediye işçisi 55 yaşındaki Ali Tahtacı’ya kadavradan böbrek nakli gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan geçen yıl organ nakli ruhsatı alan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez organ nakli yapıldı. Beyin ölümü gerçekleşen 32 yaşındaki Dilek Sundu’nun bağışlanan böbreği, başarılı bir operasyonla Ali Tahtacı’ya nakledildi. Dilek Sundu’nun diğer böbreği ve karaciğeri, Medical Park Hastanesi’nde organ bekleyen hastalara, kalbi ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yaklaşık bir yıldır yapay kalple yaşatılan 56 yaşındaki Ali Rasim Karakuş’a nakledildi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Osmanlı Salonu’ndaki toplantıya katılan Antalya Kamu Hastaneleri (AKHB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, hastanelerinde bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bundan sonra büyük nakilleri yapabileceğimize inanıyorum. Hastanemiz bu noktaya kolay gelmedi. Bilimsem çalışmaların getirdiği katkıyla da organ nakli gibi karmaşık işlemi yapabilir hale geldik” diye konuştu. Kendilerine destek veren AKHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz’a teşekkür eden Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Yalçın Yüksel ise “Daha çok hayat kurtarıp hayırlı işler yapacağımızı düşünüyorum” dedi.

22 BİN BÖBREK BEKLEYEN HASTA VAR

2015 verilerine göre Türkiye’de 22 bin 350 böbrek, 646 kalp, 2250 karaciğer, 478 akciğer ve 270 pankreas hastasının nakil beklediğini dile getiren Organ Nakli Sorumlusu Uzman Dr. Tuğrul Çakır ise şunları kaydetti:

“Biz gerekli alt yapı çalışmalarımızı giderdikten sonra uzun soluklu bir eğitime başlamıştık. 2014’ün sonuna doğru eğitimler tamamlandıktan sonra tüm aletlere ve cihazlara ulaşarak kamu hastanesi olarak bu işin en üst düzeyde hizmet vermenin heyecanını yaşamaktayız. Her şey yolunda gidersek böbrek nakil olan hastamızı birkaç gün içinde taburcu edeceğiz. Bekleme listesindeki hasta sayısının azalmasına bir katkı sağlayabileceksek bu bizim için bir gururdur.”

55 BİN DİYALİZ HASTASI

Türkiye’de yaklaşık 55 bin diyaliz hastasının olduğunu hatırlatan Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Metin Sarıkaya nakil hizmeti veren bir hastane sınıfına girdikleri için mutlu olduklarını, nakillerin devamı içinde sıkı bir şekilde çalışacaklarını ifade etti.

Organ nakli gerçekleştiği için çok mutlu ve sağlıklı olduğunu söyleyen Ali Tahtacı, ameliyat sonrasında ağrılarının hafiflediğini, kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, organ bağışı çağrısı yaptı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle