Hoşgeldiniz  

BÖCEK’TEN ESNAFA ‘İPOTEKLİ’ GÖZLEME

Semih Köken | 14 Eylül 2021 | Antalya Haber A- A+

BÖCEK’TEN ESNAFA ‘İPOTEKLİ’ GÖZLEME

Büyükşehir Belediyesi, hafta sonu kahvaltılarının değişilmez adresi olan Çakırlar’daki Akdamlar ve Çağlarca mesire alanındaki esnafı, fahiş ecrimisil bedelleriyle icralık etti. Mal varlıklarına ipotek konulan gözlemeciler, Başkan Böcek tarafından kandırıldığını söyledi. Nizamettin Sağır ise, “Büyükşehir, meclisi baypas ederek esnaftan bu bedeli almaya çalışıyor” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, hafta sonları Antalyalıların gözleme ve köy kahvaltısı yapmak için gittiği Çakırlar’daki Akdamlar ve Çağlarca mesire alanındaki esnafı icralık etti. Bugünkü kira fiyatının yaklaşık 6 katı ecrimisil bedeli çıkartan Büyükşehir Belediyesi, esnafın tüm mal varlıklarını ipotek ettirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in seçimden önce bu meseleyi çözeceğini söylemesi üzerine itiraz süresini kaçıran yöre esnafı, kandırıldıklarını dile getirdi. Kendilerinden talep edilen parayı ödemelerinin mümkün olmadığını söyleyen gözlemeciler, hukuk savaşı veriyor.

“ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ”

Çakırlar bölgesindeki mağdur olan esnafın avukatlığını ücretsiz bir şekilde üstlenen Nizamettin Sağır, gözlemecilerin çok uzun zamandır Çakırlar bölgesinde hizmet verdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çakırlar bölgesinde daha önce ecrimisil bedeli çıkardığını aktaran Sağır, “O zamanlarda sorun yoktu. 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi, o bölgeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’nda kiralayıp, 2 yıl sonra tekrar geri veriyor. 2018 yılında Çakırlar bölgesi ihaleye çıkıyor. Buradaki esnaf bir kooperatif kurarak ihaleyi alıyor. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi, 2016 ve 2018 yılları için esnafa ecrimisil ihbarnamesi gönderiyor. İhbarnamede ecrimisil bedelleri 5 tak fazla geliyor. Önceden 16 bin TL olan bedeller 200 bin TL’ye çıkıyor. Bu fiyatlar esnafın belini büktü” dedi.

HUKUKA AYKIRI KARAR

Büyükşehir Belediyesi’nin yasal yolu seçmediğini belirten Sağır, şöyle konuştu:

“Seçim arifesinde esnaf adaylardan çözüm istedi. Muhittin Böcek, ‘Ben belediye başkanlığını alırsam bu meseleyi çözeceğim’ dedi. Normalde gelen ecrimisillere 60 günlük itiraz süresi var. Ama esnaf Muhittin Böcek’e güvendiği için itiraz etmedi ve o süreyi de kaçırdı. Normalde Muhittin Böcek’in ecrimisil bedellerini düşürme yetkisi yok ama meclisin böyle bir yetkisi var. Biz de böyle bir teklifte bulunduk. Bir dilekçe hazırlayıp, Büyükşehir Belediyesi’ne sunduk. O dönem Muhittin Bey koronavirüse yakalandı. Birkaç gün sonra belediyeden bize cevap geldi. Gelen cevapta;  Sulh yetkisinin belediye yetkisi olmadığı için kabul görmediler. Ama yasal olarak meclisin sulh yetkisi var. Kanunun söylediğinin aksine karar veriyorlar”

‘BÜYÜKŞEHİR’ BASKI YAPIYOR İDDİASI

“Muhittin Bey’in iyileşip döndüğünde yeni bir dilekçe verdik. Dilekçe de kanunen meclisin yetkisi olduğunu belirterek dilekçeyi ilettik. Muhittin Bey’in bürokratları yine aynı şekilde belediye meclisine sunulmaması için karar veriyorlar. Bu işlemlerden hiçbir meclis üyelerinin haberi yok. Meclisin yetkisinde olduğu bir konuyu belediye bürokratlarının yaptığı dümenle meclis üyelerinden saklıyorlar. Büyükşehir Belediyesi bürokratları meclisi baypas ederek, esnaftan para almaya çalışıyor. Şimdi idari mahkemesine dava açtım. Belediye yetkilileri esnafı sıkıştırıp parayı ödeyin diye baskı yapıyor”

ÇAKIRLAR ESNAFI: KANDIRILDIK

Çakırlar’da esnaf olan Halis Doğan, kandırıldıklarını iddia ederek, “Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği ecrimisillerden dolayı mallarımız hacizli. 29 Mart seçimlerinden önce Muhittin Böcek, Çakırlar’da toplantı yaptı. Bize ‘Yerel yönetimleri getirirseniz sizin bu sorununuzu çözeceğim’ diye söz verdi. Ama seçimi kazandıktan sonra bizimle görüşmedi ve sorunumuzu çözmedi. Benim iki arabam da hacizli. Bu paraları ödemek için gücümüz yok. Muhittin Böcek bize sahip çıkmadı. Ben ormana 7-8 bin lira ödüyordum. Bana 93 bin TL ecrimisil geldi. Belediye bize parayı ödeyin diye baskı yapıyor. Belediyeye gidip derdimi anlatıyorum ama o parayı ödeyeceksiniz diye baskı yapıyorlar. Muhittin Başkan ‘Ben çözeceğim’ dedi. Biz de inandık, itiraz etmedik. Ama itiraz süresini kaçırdık, kandırıldık” diye ifade etti.

 “MALLARIMIZA HACİZ KOYDULAR”

Bir diğer esnaf Kezban Kan ise, “Bütün mallarımıza haciz koydular. Mahkemede itiraz sürecini de kaçırdık. Belediyenin avukatı da bekleyin demiş başkanın akrabaları da bizi oyaladı. Bekledikçe faizler arttı. Daire başkanı aradı, görüşmeye gittik. Yazar kasana dahil icra koyarım dedi. Bazı arkadaşlarımız borcunu yapılandırdı. 30 bin ödediğim kira toplamda 300 bin lira geldi. Bizim siyasetle işimiz yok. Bizim meselemiz meclise nedense sunulmuyor. Nedenini bilmiyoruz. Buradaki insanlar ne yapsın. Biz işimizi yapıyoruz, gidelim hırsızlık mı yapalım? Muhittin Başkan tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemem diyor ama bizim hakkımız niye yeniliyor” şeklinde belirtti.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle