Hoşgeldiniz  

Finike’de diyabet eğitimi

Semih Köken | 24 Ekim 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Finike’de diyabet eğitimi

FİNİKE’de Diyabet Destek Programı kapsamında diyabet hastalarına yönelik seminer düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve bir ilaç firması arasında yapılan protokol gereği diyabetten korunmak ve farkındalık çalışmaları kapsamında Finike Ziraat Odası’nda seminer düzenlendi. Seminere İlçe Sağlık Müdürü Siyami Kotan ve diyabet hastaları katıldı. Diyabet eğitmeni Özge Şar tarafından verilen eğitimde diyabetle yaşam konusunda notlar paylaşıldı.

Özge Şar, diyabetin tipleri hakkında bilgi verirken, belirtilerini de ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, açlık hissi, kuru ve kaşıntılı cilt, ellerde ayaklarda uyuşma, karıncalanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi ve kilo kaybı olarak sıraladı. Diyabet hastalarında beslenmenin ve fiziksel aktivitenin çok önemli olduğunu vurgulayan Şar, “Egzersiz için en uygun zaman yemek yendikten sonraki 1-2 saattir. Yiyeceklerle kana geçen şeker vücut tarafından kolaylıkla kullanılır ve kan şekeri düzeylerinin kontrolü sağlanır. Yemeklerden 3 saat sonra veya öğünlerden önce yapılan egzersizin hipoglisemi oluşturma riski vardır. Egzersiz planlı olarak haftada en az 3-4 kez yapılmalıdır” dedi.

Diyabetin ortaya çıkardığı sağlık sorunlarına da değinen Özge Şar, böbrek, kalp- damar, beyin damarı, göz bozuklukları ile kemik kaybı, cinsel sorunlar, sinir hasarı, diyabetik ayak rahatsızlıklarına yol açabileceğini söyledi. Diyabetli hastanın günde iki kez kan şekerini ölçmesi gerektiğini de hatırlatan Şar, “Diyabet hastası evde kan şekerini düzenli aralıklarla ölçerek diyet, egzersiz ve insülin programının uygun olup olmadığını tespit edebilir” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

DHA-Bölge – Türkiye-Antalya / Finike – FİNİKE

Foto 1 indir

FINIKE'DE DIYABET DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA DIYABET HASTALARINA YONELIK SEMINER DUZENLENDI. (FOTO:FINIKE-DHA)
indir

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle