Hoşgeldiniz  

Tarihçi- yazar Prof. Dr. Çelik: Lozan’da bize iyi bir ders verdiler

Semih Köken | 29 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

(DHA) – TARİHÇİ- yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Lozan’da bize iyi bir ders verdiler ve ‘Bir ulus devlet olarak Anadolu ile yetinin’ dediler. Bizi öyle köklerimizden ayırdılar ki 900 sene bizatihi yönettiğimiz Suriye, Halep ve diğer ülkeler, topraklara imparatorluk yıkıldıktan sonra bir daha geri dönüp bakmadık” dedi.

Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde, Belediye Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘Ayın Söyleşisi’ne tarihçi- yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik, konuşmacı olarak katıldı. Belediye Konferans Salonu’ndaki söyleşide Prof. Dr. Çelik, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı ve yakın dönemde yaşanan siyasi ve tarihi olayların her birinin önemli sebepleri olduğunu ve hiçbirinin tesadüfen ortaya çıkan olaylar olmadığını söyledi.

Yakın tarihte Anadolu’ya göz diken bazı batılı ülkelerin önce Çanakkale’yi geçmeye çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Çelik, bunun yanında Sevr Antlaşması’nın da bir antlaşma değil, bir proje olduğunu ve yaşanan olaylara bakıldığında bu projenin yüzde 100 uygulandığını savundu. Prof. Dr. Çelik, şöyle devam etti:

“Lozan’da bize iyi bir ders verdiler ve ‘Bir ulus devlet olarak Anadolu ile yetinin’ dediler. Bizi öyle bir köklerimizden ayırdılar ki 900 sene bizatihi yönettiğimiz Suriye, Halep ve diğer ülkeler, topraklara imparatorluk yıkıldıktan sonra bir daha geri dönüp bakmadık. 900 sene Osmanlı İmparatorluğu topraklarında bulunan topraklarımızı, Sevr’in ardından bir defa olsun hatırlamadık. Aynı tespihin imamesinin koparılıp dağılması gibi, bizi birbirimizden koparıp ayırdılar. Ortadoğu’da, Arap yarımadasında, Afrika ülkelerinde yaşanan tüm olayların, birbirleriyle bağlantıları ve tek bir hedefi vardır. Müslümanları hep algı yaparak, İslamiyet ve Müslümanları birbirlerinden ayrıştırmaktır. Bunun tek çaresi ve çözümü vardır, bu da İslam dünyasının merdiven altı değil, mutlak suretle akademik bir din eğitimiyle eğitilmesidir. Bu din anlayışı ile İslam dünyası sömürge olmaktan kurtulamaz.”

Son 10 yıl içerisinde dünya genelinde yaşanan olaylara da bakıldığında ortaya çıkan manzaranın durumu daha iyi ifade ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelik, bu olaylarda da Türkiye’nin rolünün büyük olduğunu ve tüm dünyanın bunu iyi bildiğini belirtti. Batılı ülkelerin bundan rahatsız olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çelik, “Bize ‘İslam dünyasına önderlik etmeyin, size şunu verelim, Suriye’ye yardım etmeyin bunu yapalım’ diyorlar. Niye? ‘İslam dünyasına önderlik yapmayalım’ diye. Ama eğer insan isek, Müslüman isek biz mazlumun, çaresizin yanında olmak, onun yarasını sarmak, derdine çare bulmak zorundayız” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, tarihçi- yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik’e günün anısına çeşitli hediyeler verdi. Söyleşiye katılanlar ise Prof. Dr. Çelik ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle