Hoşgeldiniz  

Irak’ın Büyükelçisi Alalawi, Vali Karaloğlu’nu ziyaret etti

Semih Köken | 24 Eylül 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Irak’ın Büyükelçisi Alalawi, Vali Karaloğlu’nu ziyaret etti

Vali Münir Karaloğlu, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hisham Alalawi’yi makamında kabul etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Karaloğlu, “Irak bizim derin tarihi ilişkilerimizin, akrabalık ilişkilerimizin, inanç birliğimizin olduğu yakın bir komşumuzdur. Irak ile Türkiye arasında büyük bir ticari kapasite var. Irak’ta yaşananlardan dolayı bu kapasitede düşme olsa da her zaman mevcut kapasiteyi arttırma şansımız var. Özellikle Antalya ile Irak arasındaki ikili ilişkileri geliştirmenin en kolay yolu, Antalya ile Bağdat arasında bir direk uçuşu sağlayabilmemiz” dedi.

Antalya’nın çok önemli bir tarım kenti olduğunu da vurgulayan Vali Karaloğlu, özellikle Irak ile yaş sebze ve meyve ihracatının arttırılabileceğini kaydetti. Irak’ın her yıl yurtdışına birçok hasta gönderdiğini belirten Vali Karaloğlu, medikal sağlık sektöründe, özellikle organ naklinde çok gelişmiş olan Antalya’nın sağlık turizmi açısından büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Büyükelçi Hisham Alalawi de 2003’den sonra çeşitli nedenlerden dolayı iki ülke ilişkilerinin sekteye uğradığını kaydetti. Şu ilişkilerin yeniden normalleştiğine işaret eden Alalawi, “İkili ilişkiler ve huzur ortamı sadece Irak’ı ve Türkiye’yi ilgilendirmiyor, birçok ülkeyi direk ilgilendiriyor. Umut ediyoruz ki bu ikili ilişkiler bölgede yaygınlaşır ve huzuru hep beraber inşa ederiz” dedi.

İKİ ÜLKE TİCARET HACMİ

Türkiye’nin Irak açısından ekonomik ilişkiler içerisinde bulunulan ikinci büyük ülke olduğunu kaydeden Alalawi, şöyle konuştu:

“2013’de Türkiye birinci idi. Ekonomik rakamlara bakıldığında 2003 ve 2004 yıllarında Türkiye ile olan ticari kapasitemiz 950 milyon iken, 2014 yılına gelince 13 milyar dolara ulaştı. 2014’den sonra ticari kapasitemizde biraz düşme olsa da 2015 verilerine göre 10 milyar dolar bandında kalmışız. Bu ticari işbirliğine bakıldığında Antalya ile olan kapasitemiz çok fazla değil. Ticaret hacmimizi düşündüğümüzde Antalya tarım, turizm gibi birçok fırsatı içerisinde barındırıyor. İlişkilerimizi ve iş hacmimizi arttırmak için Valiliklerle, yerel yönetimlerle, özel sektörle ve ATSO ile ikili ilişkilerimizi geliştirmek zorundayız.”

IRAKLI TURİST SAYISI

Antalya ile Irak’ta bazı şehirlerin ikili ilişki kurmasını sağlayabileceklerine de işaret eden Alalawi, “Geçtiğimiz yıl Antalya’ya gelen 12 milyon yabacı turistten 28 bini Iraklı. Bu çok az. Ancak birlikte çalışarak, ilişkilerimizi arttırır, uçuşlar ve vize konusundaki problemleri aşarsak bu sayı artacaktır” diye konuştu.

Ziyaret sonunda Büyükelçi Alalawi, Vali Karaloğlu’na plaket takdim ederken, Vali Karaloğlu, misafirine Expo 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayık hediye etti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle