Hoşgeldiniz  

Büyükşehir evdeki engelleri kaldırıyor‏

SEMİH KÖKEN | 05 Mayıs 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşların evlerindeki engelleri ortadan kaldırıyor.

Engelsiz Evler Projesi’yle apartman girişlerine rampa yapılan, mutfak, banyoları yeniden düzenlenen engellilerin hayatı kolaylaştırılıyor.

Tüm projelerinde engelli hassasiyetini önde tutan Antalya Büyükşehir Belediyesi, engelsiz şehir hedefiyle çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Plajları engellilere uygun hale getiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de evleri engelsiz hale getiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde müjdesini verdiği Engelsiz Evler Projesi, hayata geçti. Projeyle, engelli vatandaşların evlerinde hayatı kolaylaştıracak düzenlemeler yapılıyor. Evinde sorun yaşayan engelli bireyin başvurusu üzerine Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı uzmanları önce evde inceleme ve tespit yapıyor. Engelli bireyin yaşadığı zorluklar belirlenerek, çözümler üretiliyor ve evdeki engeller ortadan kaldırılıyor.

HAYATLARI KOLAYLAŞIYOR

Engelsiz Evler Projesi ile engelli vatandaşların evlerinde rahat hareket edebilmeleri sağlanıyor. Öncelikle bina girişlerine engelli rampaları yapılıyor. İhtiyaç ve talepler doğrultusunda mutfak tezgahlarının, lavaboların, elektrik anahtarlarının yükseklikleri ayarlanıyor. Gerekli yerlere fotoselli aydınlatma sistemi kuruluyor. Banyo tuvalet ve lavabo, engelli bireyin rahat kullanabileceği şekle getiriliyor. Yatalak durumdaki hastalar bir odaya mahkum olmaktan kurtarılıyor. Evlerinin kapıları genişletilerek, bir odadan diğerine yataklarıyla rahatlıkla geçmeleri sağlanıyor. Balkonlarına sürgünü kapı sistemi yapılarak, balkona giriş çıkışları kolaylaştırılıyor. Hizmetler bunlarla sınırlı değil.  Engelli bireyin evinin çatısı akıyorsa, tamir ediliyor. Evi boyanıyor, kapı ve pencereleri değiştiriliyor. İhtiyaçsa evine parke döşeniyor, eşya yardımında bulunuluyor. Talep halinde yatak ve oturma yerleri düzenleniyor.

BALKONA ÇIKAMIYORDU

Engelli vatandaşlar, projeden çok memnun. Evlerindeki engellerin ortadan kaldırılmasından büyük mutluluk duyan engelliler, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e teşekkür etti. Balbey Mahallesi’ndeki evinde yatağa mahkum olarak yaşayan Barbaros Hayrettin Ortakalaycı, yapılan sürgülü kapı sistemi ile artık balkona yatağıyla rahatça girip çıkabildiğini söyledi. Mutluluğunu dile getiren Ortakalaycı,  “Engelsiz Taksi’ye kaydımız vardı. Bize oradan ulaştılar. Size nasıl yardımcı olabiliriz diye sordular. Balkona giriş çıkışımı sağlarsanız beni bu odaya mahkum olmaktan kurtarırsınız dedim. Evimin kapılarını yatağın geçebileceği şekilde genişlettiler. Balkon kapısını tamamen değiştirip sürgülü sisteme dönüştürler. Artık balkona çıkıp, dışarıyı izleyebiliyorum. Başkan Türel’e ne kadar teşekkür etsem az” dedi.

ÖZGÜRLEŞTİM

Engelli Tufan Yılmaz ve annesi, yüksek basamaklar nedeniyle yaşadıkları apartmana giriş çıkışta büyük zorluk yaşıyordu. Engelsiz Evler Projesi’ne başvuran Yılmaz’ın sorunu kısa sürede giderildi. Apartman girişine portatif bir rampa yapıldı. Apartman girişlerinin engelliler düşünülmeden yapıldığından yakınan Tufan Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesi talebime çok kısa zamanda cevap verdi. Yapılan rampa sayesinde özgürleştim. Daha önce apartmana giriş çıkışta mutlaka birisinden yardım almam gerekiyordu. Bu nedenle istediğimde dışarı çıkamıyor, eve kapanıyordum. Artık tek başıma rahatça evine girip çıkabiliyorum.  Hayat benim için daha güzel. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun” diye konuştu.

EVİ TAMAMEN YENİLENDİ

Gebiz Mahallesi’nde yaşayan engelli Alpaslan Kocaoğlu’nun sağlıksız koşullardaki müstakil evi baştan sona yenilendi. Mutfak, banyo, tuvalet Kocaoğlu’nun rahat kullanabileceği şekilde düzenlendi. Evin akan çatısı onarılırken, su alan pencereler ile kötü durumdaki kapıları değiştirildi. Beton olan zemin laminant parke ile kaplanırken, duvarları rutubetten sararan evin içi ve dışı boyandı. Alpaslan Kocaoğlu, zor bir kış mevsimi geçirdiğini belirterek, “Evimi yaşanabilir hale getiren Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Artık kış ayları korkulu rüyam olmayacak” dedi.engelsiz ev projesi (1) tufan yılmaz

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle