Hoşgeldiniz  

‘Türkiye’de ağız ve diş sağlığı önemsenmiyor’

Semih Köken | 22 Kasım 2015 | Antalya Haber A- A+

ANTALYA Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, “Ağız ve Diş sağlığı bizim ülkemizde genel sağlığın bir parçası olarak görülmedikçe, Türk halkının genel sağlığının iyi seviyelere geldiğinden bahsetmek aldatmacadan başka bir şey değildir” dedi.

Türkiye’de bilimsel diş hekimliğinin kuruluşunun 107’nci Yıldönümü, Antalya Diş Hekimleri Odası tarafından Akra Barut Otel’de kutlandı. Ladin Salonu’ndaki programa birçok diş hekimi ve çalışanları katıldı. Meslektaşlarının 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nü kutlayan Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, Mustafa Kemal Atatürk’ün dişleri nedeniyle hayatındaki en önemli iki anında kısa konuşmak zorunda kaldığını söyledi. O yıllarda cepheden cepheye koşan ve yorucu yıllarla mücadele ederken dişlerini ihmal eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, bir sohbet esnasında Afet İnan’a, “O günlerde dişlerimi yeni çektirmiştim. Yeni yapılan protezlerimde tecrübe aşamasında idi. Söz söylemeye başladığım vakit ıslık gibi bir ses çıkıyor, veyahut ağzımdan düşüyordu. Bu sırada yapacak bir şey yoktu. Bu tabii hadise, siyasi hayatımın en mühim safhasına, böyle bir mani teşkil etti. Kim bilir, uzun söyleyemediğim belki de isabetli olmuştur” dediğini anlattı.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖNEMSENMİYOR

Diş hekimliğinin o dönemlerden artık daha modern ve çağdaş hizmet seviyesine ulaştığını kaydeden Tunç, “Ağız ve diş sağlığı bizim ülkemizde genel sağlığın bir parçası olarak görülmedikçe, Türk halkının genel sağlığının iyi seviyelere geldiğinden bahsetmek aldatmacadan başka bir şey değildir” dedi.

Ağız ve diş sağlığında özel muayenehanelerin öneminin görmezden gelindiğini belirten Başkan Tunç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) özel hastanelerden hizmet satın alması gibi ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde de özel muayenehanelerden alınması gerektiğinin altını çizdi.

VEKİLLERE SESLENDİ

Toplumun diş eksikliği nedeniyle beslenme sorunları yaşaması ve diş çürükleri ile dişeti hastalıklarından doğan kalp, eklem ve böbrek hastalıklarının had safhaya ulaştığını aktaran Hüseyin Tunç, şöyle konuştu:

“Sayın vekiller ağız ve diş sağlığı sorunlarını istedikleri özel kliniklerde tedavilerini yaptırarak parasını da devlete ödetmekte. Milletvekillerinin tüm diş tedavileriyle birlikte implantları da sınırsızca devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu haklardan sadece kendileri değil, tüm aile fertleri de ömür boyu faydalanmakta. Eğer, asil olan vatandaşlarımız ise özel muayenehanelerde diş tedavilerinin yapılmasının önünü açmayan, günlerce ağrı içerisinde bırakılan, yıllarca dişsizliğe mahkum edilerek hiçbir tedavi ücretinin karşılanmasına müsaade etmeyen yasaları yaparken hiç mi vicdanlarınız sızlamıyor? Gelin, bu eşitsizliğe son verin.”

ÇELENK BIRAKMAKLA MESLEKTEN MEN’İN NE ALAKASI VAR?

Şubat ayında hazırlanan yönetmelikle diş hekimlerinin kendi muayenehanelerinde çalışmalarının engellendiğini savunan Hüseyin Tunç, yönetmeliği “Meslek dışı sermayeyi işin içine katarak diş hekimlerinin sermayenin açacağı merkezlerde maaşlı işçi olarak çalıştırılmasının düzenlenmesi” olarak tanımladı. Geçen yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yaşanan çelenk krizine de değinen Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, “Çelenk koyma töreni sırasında emniyet güçleri tarafından engellemelere maruz kalarak darp edildik. Kliniğimiz, emniyet güçleri tarafından basılarak zorla karakola götürülmeye çalışıldık. Elimize yargılandığımıza dair mahkeme celbi ulaştı. Çelenk koyduğumuz için 3 yıl hapis ve meslekten men cezasıyla yargılanıyoruz. Olayın meslekten menle ne ilgisi var anlayamadık. Yeni Türkiye’yi daha iyi anlamaya başladık. Yeni Türkiye’de Atatürk’e, onun devrimlerine ve Cumhuriyetin tüm kazanımlarına yer yok. Ancak bu gerçeği, güzel ülkemin güzel insanlarının yarısının görememesi ne kadar acıdır” diye konuştu.

Program, Doç. Dr. Bülent Gökçe, Doç. Dr. Barış Güncü ve Dr. Ali Veysel Özden’in sunumlarıyla devam etti.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle