Hoşgeldiniz  

Türel, ‘Türkiye mülteci göçü alan konumdadır’

SEMİH KÖKEN | 28 Nisan 2014 | Antalya Haber A- A+

Akdeniz parlementerler meclisi top su otel (4) Akdeniz parlementerler meclisi top su otel Akdeniz parlementerler meclisi top su otel (1) Akdeniz parlementerler meclisi top su otel (3)Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, insan hakları ve mülteciler konusunun ele alındığı Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin 3. Daimi Komite toplantısında konuştu. Türel, Türkiye’nin artık mülteci ihraç eden değil, mülteci göçü alan ülke konumunda olduğunu söyledi.

 

Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin Akdeniz Pa 3.Daimi Komite Toplantısı Su Otel’de başladı. ‘İnsan Hakları ve Medeniyetler Arası Diyalog’ konulu toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamenter Asamblesi Türk Gurubu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Menderes Türel, bir süre önce parlamenter olarak yer aldığı Parliamentary Assembly of The Mediterranean delegasyonunu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Toplantının Antalya’da  düzenlenmesinin  Akdeniz’de demokrasinin, insan haklarının gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını belirten Başkan Türel, Akdeniz’i ve Antalya’yı konuklarına anlattı. Antalya’nın 12 milyona yakın yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını ve turizmde birinci sırada yer aldığını belirten Başkan Türel ”Antalya bir barış, kardeşlik, hoşgörü şehridir. Antalya Kazakistan’dan Finlandiya’ya, Ürdün’den İngiltere’ye kadar çok sayıda ülkeden 50 binden fazla kişinin ev alıp yerleştiği bir ildir” dedi.

TÜRKİYE MÜLTECİ GÖÇÜ ALAN KONUMDA

Toplantıda insan hakları ve mülteciler konusunun ele alınacağını anlatan Başkan Türel

“Türkiye 1980’lerde, hatta 90’larda mülteci ihraç eden ve göç veren bir ülkeydi. Bugün Türkiye mülteci ihraç eden değil, dışarıdan mülteci alan, göç veren değil, göç alan bir ülkedir.  Türkiye artık Kafkasya’dan, Orta Asya’dan, Balkanlar’dan ve Afrika’dan göç almaktadır. Mülteci sorunu da artık önemli bir konumuzdur. Suriye’den gelen yüz binlerce insanın bir kısmı artık kamplarda değil, İstanbul’da ve diğer şehirlerde yaşamaya başlamışlardır. Suriye’de ve başka yerlerde insanlar çatışmadan, yoksulluktan, otoriter rejimlerden kaçmaktadırlar. Ne yazık ki, uluslararası toplum, yeni dünya düzeni dünyada demokrasiyi, kalkınmayı, insan haklarının gelişmesini ve adaleti güçlendirme konusunda yetersiz kalmıştır” şeklinde konuştu.

ULUSLAR ARASI BARIŞIN GELİŞMESİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,  Akdeniz’de demokrasinin ve uluslararası barışın gelişmesinin halen istenilen seviyede olmadığını dile getirdi. Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Jakobenizm halen Akdeniz’de demokrasiyi engelleyen bir anlayıştır. Diğer taraftan jeopolitik öncelikler de bazen uluslararası toplum nezdinde demokrasiyi ikinci plana atabilmektedir.  Akdeniz’de, hatta Türkiye’de demokraside eksiklikler varsa bunların bir kısmının bu engellerden kaynaklandığı inkar edilemez.

Bu bakımdan Assemble’nin Akdeniz’de demokrasi standartlarına sahip çıkmasını, jeopolitik temelli çifte standart politikalarının karşısında durması gerekli ve önemli gördüğümü ifade etmek isterim.”

GÖNÜLLÜ AKDENİZ ELÇİLERİ OLUN

Başkan Türel konuşmasının sonunda katılımcılara seslenerek Antalya’yı ikinci evleri olarak görmelerini istedi. Türel:” Bugün Antalya otellerinde İsrailli, İranlı, Filistinli, Mısırlı, Rus, Avrupalı, Türk, Yunan her milletten insan birlikte tatil yapıyor. Böyle bir turizme ev sahipliği yapan Antalya her tür uluslararası işbirliği platformuna da ev sahipliği yapmaya hazırdır. Sizlerden, gönüllü Akdeniz elçileri olarak, bu konuda destek bekliyorum” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle