Hoşgeldiniz  

28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü‏

SEMİH KÖKEN | 27 Nisan 2015 | Antalya Haber A- A+

“İlk Nefeste Son Nefeste ve Her Zaman Yanınızda Olan Sağlık Çalışanlarına Şiddet Aslında Hastanın Kendi Sağlığına Karşı Uyguladığı Bir Şiddettir”

Sağlıklı bir hasta-çalışan ilişkisinde en önemli etken doğru bir iletişim kurulmasıdır. Empati, saygı ve hoşgörüye dayalı iletişimle, daha iyi ve daha çabuk hizmet gerçekleşecektir. Hastanın amacı sağlığına kavuşmak, sağlık çalışanın amacı hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Bu ortak amaca şiddetle, baskıyla, zor kullanarak değil, karşılıklı iyi niyet ve saygı çerçevesinde çalışılarak ulaşılması gerekliliğini vurgulamak için 28 Nisan “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” olarak ilan edilmiştir.

Bir toplumsal sorun olan sağlık çalışanına yönelik şiddet ancak vatandaş ve sağlık çalışanı el ele vererek sona erdirilebilir. Vatandaşlarımızın hasta haklarını doğru bir şekilde öğrenilmesi ve aynı zamanda karşılıklı sorumlulukların da farkında olunması durumunda şiddet olaylarının yaşanmayacağı bir gerçektir.

Her Şeyin Başı Sabır ve Hoşgörü.

İnsana karşı saygı, hoşgörü, dayanışma, paylaşma gibi değerlerin güvenli bir yaşamın temel taşları olduğunu unutmamak ve yaşamın temelini korumak için, gece gündüz demeden özveriyle hizmet vermeye çalışan hekimlerinize, hemşirelerinize, sağlık çalışanlarınıza sahip çıkın. Hastanelerimizde herhangi bir sorunla karşılaştığınızda Hasta İletişim Birimlerine başvurarak çözüm bulabilirsiniz. Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesi, çalışan güvenliğinin sağlanması ve hizmet kalitesinin artırılması bağlamında Çalışan Hakları Güvenliği uygulamaları kapsamında tüm hastanelerimizde Çalışan Hakları ve Güvenliği birimleri oluşturulmuştur. Bu birimler tarafından, 113 ve beyazkod.saglik.gov.tr sistemine

şiddet olaylarının bildirimi yapılmakta ve hukuki danışmanlık verilmektedir. Birliğimize bağlı hastane ve ağız diş sağlığı merkezlerimizde ilk üç aylık dönemde yaşanan şiddet olaylarına baktığımızda; toplam 78 başvuru olmuştur. Bunun 43’ü acil servislerde, 21’i polikliniklerde, 14’ü yataklı servislerde yaşanmış olup, 66’sı sözel, 8’i hem sözel hem fiziksel, 4’ü ise yalnızca fiziksel şiddet şeklinde gerçekleşmiştir. Bu başvurular ile ilgili olarak birimlerimiz tarafından işlem yapılmış ve hukuki yollara başvurulmuştur. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulamak, diğer hastaların hekimsiz, hemşiresiz kalması demektir ve bu 2 yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılır.

Bu kapsamda Genel Sekreterliğimize bağlı hastanelerimiz, ağız ve diş sağlığı merkezlerimizdeki Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimlerimiz farkındalık yaratmak açısından, 28 Nisan Salı günü “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” etkinlikleri gerçekleştirecektir.

Unutulmamalıdır ki; “Sağlık çalışanına uygulanan şiddet, aslında hastanın kendi sağlığına karşı uyguladığı bir şiddettir”.

Prof. Dr. Necat Yılmaz

Genel Sekreter

 

 

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle