Hoşgeldiniz  

Davut Çetin: Piyasalar panik havasında

Semih Köken | 16 Şubat 2022 | Antalya Haber, Ekonomi, Kemer Güncel, Yaşam A- A+

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin yıllık ekonomik durum değerlendirme toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Çetin, “Bugün sektörlerimizin acil sorunları elektrik, doğal gaz zamları, girdimaliyetlerindeki artıştır” dedi.

Yıllık ekonomik durum değerlendirme toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen ve piyasaların panik havasında olduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin şunları söyledi:

“Sevgili arkadaşlar,

Tekrar hoş geldiniz, ilgi ve katılımınız için teşekkür ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Pandemi nedeniyle uzun zamandır böyle bir araya gelmedik. Aslında halen pandemiye günde 270 can kaybı veriyoruz, bu nedenle önlem almak zorundayız. Fakat artık kimse dikkat etmemeye başladı, her yerde fiziksel toplantı yapılıyor. Hafta sonu İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakanı toplantısına gittik, yüzlerce kişi vardı. Dolayısıyla biz de artık kurallarımızı gevşetmek durumundayız.

Ayrıca son dönemde ekonomideki sorunlar da pandemiyi unutturacak boyuta geldi. İşletmelerin bir kısmı hayatta kalma mücadelesi veriyor. Dolayısıyla artık kendi sağlığımızdan, canımızdan önce ülkenin, şehrin ve sektörlerimizin derdine düştük. Bu son üç ayda Pandeminin başındaki gibi hangi soruna, hangi sektöre el atacağımızı şaşırdık.  Açıklamalar yapıyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Sizlere teşekkür ediyorum, sizler de bizim sesimizin duyulmasına, sektörlerimizin sorunlarının duyulmasına destek oluyorsunuz. Zaten bugün bizim sorunumuz sizin de sorununuz haline geldi. Basınımızın, medyamızın büyük kısmı da ekonomik mücadele veriyor. Dolayısıyla bugün dertleşmenin, sizlerle istişare etmenin hepimiz için yararlı olacağına inanıyorum.

Sevgili arkadaşlar,

Yıllık ekonomik durum değerlendirme toplantısını ilk kez 2018 yılında yapmıştık. Antalya ekonomisini sadece turizm rakamlarıyla değerlendirmemek için özellikle kent merkezinde perakende ticaret, kent otelleri gibi sektörlerde anket çalışması başlatmıştık.  2018’den sonra üç yıl üst üste yaptık, pandemi nedeniyle bir yıl ara vermek zorunda kaldık. Bu yıl yine eskisi gibi devam etmek istedik ve 2021 yılı piyasa anket çalışmamızı tamamladık.

Bildiğiniz gibi 2020 yılında pandemi afeti yaşamıştık, Antalya ekonomisinin 2020’de aldığı hasarı tekrar tekrar konuşmaya gerek yok. 2021 yaz sezonunu beklentilerden daha iyi geçirdik. 2021 yılını toparlanma yılı ve 2022’yi, yani bu yılı da güçlü çıkış yılı olarak tanımlamak istiyorduk. Fakat ülkemizde evdeki hesap çarşıya uymuyor. Ekonomideki dalgalanma karşısında yıllık veya dönemlik anketler yetersiz kalıyor.

Yılı iyi tamamlıyoruz derken Aralık ayında döviz krizi yaşanınca piyasa alt üst oldu, ödemeler yapılamadı, mal bulunamaz oldu. Komitelerimizle arka arkaya toplantılar yaptık, anketler yaptık, raporlar hazırladık. Sayın Bakanlara raporlar verdik.

Ocak ayında ise elektrik, doğal gaz, akaryakıt zamlarıyla, doğal gaz kesintisiyle bambaşka bir durumla karşı karşıya kaldık.  Böyle bir ortamda anketlerimiz ve toplantılarımız ekonomideki sorunlara yetişemiyor. Bugün anket sonuçlarımızı paylaşacağım, ama önce güncel konulara da değineceğim, çünkü görünen köy kılavuz istemiyor. ”

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ENFLASYON ARTIYOR

Sevgili arkadaşlar,

Bugün sektörlerimizin acil sorunları elektrik, doğal gaz zamları, girdi maliyetlerindeki artıştır.

Dünyada da bir enflasyon var ve dünyada da enerji maliyetleri arttı, fakat bizdeki gibi bir durum çok az ülkede var.

TÜFE’de %48 enflasyonla dünyada dokuzuncu sıraya yükseldik. Bizden önce Suriye, Surinam, Zimbabve gibi ülkeler , bizden sonra Etyopya, Angola gibi ülkeler var. Enflasyon Bulgaristan gibi komşularımızda %7, Yunanistan’da %5, İsrail’de %2, Çin’de daha düşük.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle