Hoşgeldiniz  

Böcek’in tedavisinde ihmal iddiaları…

SEMİH KÖKEN | 28 Eylül 2020 | Antalya Haber A- A+

Böcek’in tedavisinde ihmal iddiaları…

Antalya’da iki özel hastanenin son dönemde tahlil ve tedavi konusunda iyi sınav veremedikleri tartışılıyor. Son iddia ise Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in tedavisindeki ihmallerle ilgili…

Böcek in tedavisinde ihmal iddiaları...

Antalya Ekspres Gazetesi’nden Esra Yağcı’nın bugün yayınlanan haberine göre, Böcek Memorial Hastanesi’ndeki tedavisi sırasında mantar enfeksiyon kaptı ve bu durum sevk edildiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan tetkiklerde ortaya çıktı. Kanında mantara rastlanan Böcek’e hemen tedavi uygulanmaya başlandı.

Yağcı’nın haberi şöyle:

“Antalya’nın iki büyük özel sağlık kuruluşu pandemi döneminde koronavirüs ile mücadelede başarı olamadı. Yaptığı testlerin yanlış olduğu ortaya çıkan Medical Park Hastanesi’nin ardından Memorial da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in tedavisinde başarısız oldu. Başkan Böcek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın devreye girmesiyle Memorial Antalya Hastanesi’ndeki tedavisi yarım kesilerek Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi.

HASTANENİN ENFEKSİYON HATASI

17 Ağustos’ta koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından Memorial Antalya Hastanesi’nde tedavi altına alınan Başkan Muhittin Böcek’in 40 günlük tedavi döneminde başarı sağlanamaması, süreci yakından takip eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın müdahalesini gerektirdi. Koronavirüsü yenmesine rağmen tedavi sürecinde akciğerleri büyük hasar gören Başkan Böcek’in Memorial’daki tedavi sürecinde bağlı olduğu makineden ‘mantar enfeksiyonu’ kaptığı, hastanenin buna engel olamamakla tedaviyi zora soktuğu öğrenildi.

ÖNLEM ALINMALIYDI

Bir çeşit hastane mikrobu olan mantar enfeksiyonunun uzun süre cihaza bağlı kalan hastalarda meydana gelebileceğini belirten uzmanlar, hastanenin bunu bilerek uzun süreli tedavide önlem alması gerektiğini, koronavirüs tedavisi gören ve akciğerleri büyük hasar ortaya çıkan Başkan Muhittin Böcek’te bu önlemin alınmamasını büyük bir hata olarak yorumladı. Tedavisinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen Böcek’in hem mantar enfeksiyonu hem de akciğerlerindeki hasar tedavi edilmeye çalışılırken daha rahat nefes alması için de trakeostomi uygulandığı açıklandı.

ÜNİVERSİTE SEFERBER OLDU

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yetkilileri, Başkan Muhittin Böcek’in tedavisine başlar başlamaz kamuoyuna Böcek’in hastanelerine ne durumda geldiğini de açıkladı. Solunum cihazına bağlı olan Başkan Böcek’in tedavisine yoğun bakımda başlandığını belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yetkilileri, Böcek’in daha rahat nefes alabilmesini sağlamak için gırtlak altından yeni bir nefes alma deliği açma anlamına gelen trakeostomi uygulandığını bildirdi.

SÜREÇ NORMAL DEĞİL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vasıtasıyla gün gün takip ettiği Başkan Muhittin Böcek’in, Memorial Hastanesi’ndeki tedavi sürecindeki başarısızlık nedeniyle zaman kaybedildiği belirtildi. Başkan Böcek’in Memorial Hastanesi’ndeki tedavi sürecinde büyük hasar gören akciğerlerinin ve mantar enfeksiyonunun süreci etkilediği, Böcek’le birlikte pozitif vaka olarak tedavisine başlanan birçok hastanın taburcu olmasına rağmen bu kadar uzun süre ilerleme kaydedilmemesinin normal olmadığı bildirildi. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve babası da pozitif tanı konulmasıyla birlikte Başkan Böcek’le aynı gün tedaviye alınmış, Yücel ve babası iki haftalık tedavilerinin ardından taburcu olarak normal hayatlarına dönmüşlerdi.

SORUŞTURULACAKLAR

Antalya’da koronavirüs ile mücadelede hatalar yapan iki hastanenin Sağlık Bakanlığı tarafından mercek altına alındığı, soruşturmaların da bizzat Bakanlık tarafından başlatıldığı belirtildi. Tedavi ve testlerden pandemi döneminde önemli cirolar yapan iki hastanenin güvenilirliğinin test ve tedavi sonuçlarıyla büyük yara alması, devlet ve üniversite hastanelerinin önemini de bir kez daha ortaya çıkardı. İki hastane ve yan kuruluşlarının korona konusunda test ve tedavilere devam edip edemeyeceğine Sağlık Bakanlığı karar verecek.

Kanda mantar enfeksiyonu tehlikeli midir?

Çeşitli mantarlar derin doku ve sistemik enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Mantarın bulunduğu enfekte toprak gibi ortamlarla temas eden kişiler sıklıkla enfeksiyonu kaparlar. Akciğer enfeksiyonları tipik olarak mantar sporlarının solunum havası ile alınmasıyla başlamaktadır. Akciğer enfeksiyonları ve deri altına yayılmış mantar enfeksiyonları ile, istilacı mantarlar ilk enfeksiyon odağından kan dolaşımına geçme (septisemi) ve/veya vücudun her yerine-organlara, dokulara, kemiğe ve bazen omuriliği saran meninksler ve beyin içine yayılma potansiyeli kazanırlar.

Bağışıklık sistemi yetkin hastalarda akciğer mantar enfeksiyonları öksürük, ateş, kas ağrıları, baş ağrıları ve deri döküntüleri gibi yalnızca hafif-orta derecede soğuk algınlığı yakınmalarına neden olabilmektedir. Diğer hastalarda mantarlar enfeksiyonun ilk odağına yerleşip o bölgede kalan, yayılmayan enfeksiyonlara neden olabilmektedir (hastalık etkenleri granulomlar içine hapsolur). Ancak bu belli bir odağa sınırlı enfeksiyonları olan kişilerin bağışıklık sistemleri yaşamlarının bir döneminde yetersizleştiğinde uzun süre sessiz kalan kronik mantar enfeksiyonu aktifleşerek akut enfeksiyon haline dönüşebilir. Mantarların neden olduğu enfeksiyonların bir bölümünün hastalık belirtilerine neden olması aylar hatta yıllar alabilir. Yavaş yavaş ve giderek daha fazla kötüleşip vücudun her yerine yayılır; gece terlemeleri, göğüs ağrısı, kilo kaybı ve lenf düğümlerinde büyümeye neden olurlar. Diğer bir bölümü hızla ilerleyerek zatürre (pnömoni) ve/veya septisemiye neden olurlar. Altta yatan akciğer hastalığı olanlarda ve/veya HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemleri yetkin olmayan kişilerin akciğerlerini etkileyen mantar enfeksiyonlarının daha ağır seyretme olasılığı daha yüksektir. Hem akut hem de kronik mantar enfeksiyonları kalıcı akciğer, organ ve kemik hasarına neden olabilir, ölümle sonuçlanabilirler.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle