Hoşgeldiniz  

Gül: Atamızın izinden yürüyoruz

SEMİH KÖKEN | 06 Kasım 2018 | Gündem, Kemer Güncel, Siyaset, Yaşam A- A+

Gül: Atamızın izinden yürüyoruz

Kemerliler Atatürk’ü Dumlupınar’da anacak

 

Vefatının 80’inci yıl dönümünde büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi anmak için Kemer Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte; Başkomutan Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verdiği Dumlupınar’daki şehitlik ve anıtlar ile Zafertepe Anıtı ve Çiğiltepe Şehitliği ziyaret edilecek.  Ziyaretlere yaklaşık 1.000 Kemerli katılacak

 

Kemer Belediyesi’nin 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü onuruna düzenlediği etkinliğe katılacak olan yaklaşık 1.000 Kemerli; Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki kahraman Türk ordusunun büyük bir destan  yazarak zaferle taçlandırdığı Başkomutan Meydan Muharebesi’nin geçtiği Kütahya ve Afyonkarahisar’daki şehitlikler ve anıtları ziyaret edecek.

 

DUMLUPINAR İLK HEDEF ANITI’NDA TÖREN

10 Kasım Cumartesi günü sabah saat 07.00’de Kemer Ralli Alanı’nda otobüslerin hareket etmesiyle başlayacak ziyaretlerde ilk durak Kütahya’da bulunan Dumlupınar İlk Hedef Anıtı olacak. Mustafa Kemal Paşa’nın 1 Eylül 1922 tarihinde  Büyük Millet Meclisi Ordularına “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!..” emrini verdiği bölgede kurulan anıtta, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü töreni yapılacak. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, günün anlam ve önemi üzerine bir konuşma yapacak.

 

ATATÜRK KARARGAHI VE MÜZE ZİYARETİ

Törenin ardından Kurtuluş Savaşı sırasında Gazi Mustafa Kemal’in karargâh olarak kullandığı Atatürk Karargâh Evi ve Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi ziyaret edilecek. Müzede; 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar Kocatepe’den başlayan 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da büyük zaferle sona eren Başkomutan Meydan Muharebesi’nde kullanılan  çeşitli silahlar, kılıçlar, fotoğraflar, belgeler, araç ve gereçler sergileniyor.

 

 

TÜM ANITLAR ZİYARET EDİLECEK

Atatürk’ü ve kahraman şehitlerimizi anmak için Kemer’den Kütahya’ya giden Kemerliler, daha sonra Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarımızın anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan Dumlupınar Şehitliği’ni ziyaret edecek  Dumlupınar Şehitliği’nde, şehitliğin yanı sıra Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan bulunuyor.

 

ALBAY REŞAT ÇİĞİLTEPE ŞEHİTLİĞİ’NE ZİYARET

Kemer Belediyesi 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Etkinliğinin son ziyaret noktası ise Afyonkarahisar’da bulunan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği olacak. Görevini yerine getirmeyi canından aziz bilen 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılan. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği’nin girişinde Albay Reşat Çiğiltepe’nin bronzdan yapılmış büstü, ortasında ise çekilmiş bir kılıcı sembolize eden dikili taş ve kitabeleri ile mermerden yapılmış şehit mezarları bulunmaktadır.

 

GÜL; “ATAMIZI VE TÜM ŞEHİTLERİMİZİ ANACAĞIZ”

Etkinliğe gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle Kemerli hemşehrilerine teşekkür eden Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, “Vefatının 80’inci yıl dönümünde büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi anmak amacıyla düzenlediğimiz ziyaretlerimiz öncesinde Atamızın ve tüm şehitlerimizin anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. Bu anlamlı günde hemşehrilerim ile birlikte tarihimizin dönüm noktası olan Büyük Taarruz’un geçtiği Dumlupınar, Kocatepe ve  Çiğiltepe’yi ziyaret etmekten büyük onur duyacağım. Ebedi Önderimiz Atatürk’ün komutasındaki kahraman ordumuzun o günün çok zor şartları altında kazandığı büyük zaferin geçtiği toprakları hep birlikte ziyaret edeceğimiz ve şehitlerimizi saygıyla anacağımız zengin bir program hazırladık. Toplamda bin Kemerli ile birlikte gitmeyi planlıyoruz. Gezimize tüm hemşerilerimiz davetlidir ” diye konuştu.

 

KAYITLAR DEVAM EDİYOR

Kemer’de ikamet eden 12 yaş üstü tüm vatandaşlara açık olan geziye başvurmak isteyen Kemerliler, ayrıntılı bilgi ve kayıt için Kemer Belediyesi İletişim Merkezi’nin 4440297 numaralı telefonunu arayabilirler.

 

 

ZİYARET EDİLECEK YERLER:

Dumlupınar İlk Hedef Anıtı – Kütahya

26-30 Ağustos 1922 tarihleri arasında geçen, Başkomutan Meydan Muharebesi adıyla tarih sayfalarında yerini alan, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına temel olan ve sonucunda bütün dünyada derin yankılar bırakarak tarihin akışını değiştiren bu savaş Afyonkarahisar Kocatepe’de başlamış, 30 Ağustos‘ta Zafertepeçalköy-Dumlupınar hattında Türk Ordularının gösterdiği olağanüstü kahramanlık ve cesaretle Büyük Zafer elde edilmiştir. Bu savaşta binlerce vatan evladı kanlarıyla bu toprakları sulamış, emperyalist güçlere karşı var oluş mücadelesi vererek, canını feda etmiş ve bu uğurda şehit olmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 1 Eylül 1922 tarihinde Dumlupınar’da Büyük Millet Meclisi Ordularına “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!..” tarihi emrini vermiştir. Kütahya, 30 Ağustos 1922 günü saat 18: 00’de düşman işgalinden kurtulmuştur. Bu Anıt; Başkomutan Meydan Muharebesinde, Mustafa Kemal Paşa’nın ”Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!.” emrini verdiği karargâhın yeridir. 1964 yılında yapımına başlanmış,1968 yılında kısmen bitirilmiş, 26 Ağustos 1972 tarihinde ziyarete açılmıştır. Anıt, Bronz Atatürk Heykeli, arka planda betonarme bir anıtsal yapı, bronzdan süvari birliklerini canlandırır rölyeften oluşmaktadır. Atatürk Heykelinin yüksekliği 4 metre, beton fon yüksekliği 12 metredir. Bu fon, yıldırım şerarelerini göstermekte olup, Başkomutan Meydan Muharebesini sembolize etmektedir.

 

Dumlupınar Atatürk Karargah Evi – Kütahya

Kurtuluş Savaşı sırasında Gazi Mustafa Kemal’in karargâh olarak kullandığı bu ev aslına uygun olarak yeniden yapılmış ve Atatürk Karargâh Evi olarak 30 Ağustos 2003 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi – Kütahya

Kurtuluş Savaşımızın cereyan ettiği topraklar üzerinde kurulan ve bu savaşın anısına yaptırılan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan bir izinle 30 Ağustos 1997 tarihinde ziyarete açılmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı özel müze statüsündedir. Müzede Kurtuluş Savaşına ait çeşitli silahlar, kılıçlar, fotoğraflar, belgeler, araç ve gereçler sergilenmektedir.

 

Dumlupınar Şehitliği – Kütahya

Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar-Kocatepe’den başlamış, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak, Büyük Taarruz’un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır.

Şehitlik, Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.

Şehit Baba-Oğul Anıtı, 1912 yılında daha oğlu Mehmet 8 yaşında iken Balkan Savaşı’na katılmak için köyünden ayrılan, daha sonra sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya’da 11 yıl cepheden cepheye koşarak çarpışan, Çetmili Kara Ali Çavuş (Çetmi, Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı bir kasabadır. Günümüzde Akçabelen Mahallesi olarak geçer.) ve oğlu Onbaşı Mehmet’in muhteşem destanını sembolize eder. Çetmili Kara Ali Çavuş, Anadolu’da Millî Mücadele başlayınca, Doğu Cephesinden Kurtuluş Savaşı’na koşmuş, Başkomutan Meydan Muharebesi’nde 19 yaşındaki Alay Sancaktarı Mehmet Onbaşı ile karşılaşmıştır. Mehmet Onbaşı, onun 11 yıl önce bırakıp gittiği oğludur. Bu büyük asker, 31 Ağustos 1922 günü, 11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit düşmüştür. Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de 9 Eylül 1922 günü İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur. Anıt 30 Ağustos 1992’de ziyarete açılmıştır.

Milisler Anıtı, Millî Mücadele döneminde şehit düşen sivil vatandaşlarımızı sembolize eden bir anıttır.

Üç Komutan Anıtı, Millî Mücadele’mizin üç büyük komutanı olan Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak anısına yapılmıştır.

Mehmetçik Anıtı, Millî Mücadele’de süngüsünü takmış düşman üzerine saldırmaya hazır binlerce Mehmetçiğimizi sembolize eden bir anıttır.

 

Zafertepeçalköy Zafer Anıtı – Kütahya

Zafertepeçalköy’de Başkomutan Meydan Muharebesinin sevk ve idare edildiği 1181 rakımlı tepede yaptırılmıştır. 1964 yılında yapımına başlanmış, 1968 yılında ziyarete açılmıştır. 30 Ağustos törenlerinin düzenlendiği yerdir. Çatılmış silahların uzaktan görünüşü ve alev alev meşale hissini uyandıran Zafer Anıtı, asıl manası ile Kurtuluş Savaşımızı sembolize eder. Anıtı bir bütün olarak meydana getiren değişik yöndeki üçgen bloklar; milletimize gösterilen haksızlığa, feverana, karşı milletimizin tek vücut halinde birleşerek kazandığı 30 Ağustos Zaferini canlandırır. Anıt, gelecek nesillere, Türk milletine karşı içte ve dışta meydana gelebilecek kötü tesirler karşısında er geç birleşerek zafere gidilebileceğini anlatan bir anıttır.

 

Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği – Afyonkarahisar

Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği Afyonkarahisar`ın güneybatısında, Sinanpaşa ilçesinin güneydoğusunda bulunan 1.591 rakımlı Çiğiltepe üzerindedir ve Sinanpaşa ilçesine 18 km. uzaklıktadır. 27 Ağustos 1922 günü Çiğiltepe’yi ele geçirmekle görevlendirilen 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal (Atatürk’e) tepeyi yarım saat içerisinde ele geçirmek için söz vermiş, ancak sözünü yerine getiremeyince tabancasını şakağına dayayarak intihar etmiştir. Ne var ki bu kahramanın intiharından kısa bir süre sonra Çiğiltepe Türk askerleri tarafından ele geçirilmiştir. Albay Reşat Çiğiltepe’nin Sandıklı ilçesinde bulunan mezarı, Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, görevini yerine getirmeyi canından aziz bilen 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılmış olup, 22.06.1996 tarihinde ziyarete açılmıştır. Şehitliğin, girişinde Albay Reşat Çiğiltepe’nin bronzdan yapılmış büstü, ortasında ise çekilmiş bir kılıcı andıran dikili taş ve kitabeleri ile mermerden yapılmış şehit mezarları bulunmaktadır.

4 Ek

????????????????????????????????????

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle