Hoşgeldiniz  

Sağlıklı insan sağlıklı Şehir

SEMİH KÖKEN | 06 Mart 2021 | Kemer Güncel, Siyaset, Yazarlar


SEMİH KÖKEN
kemerhaber@hotmail.com

Sağlıklı şehir nasıl olmalı? Ki orada kendiyle barışık, üretken, yaşama ve insanlığa katkı yapan kişiler ve topluluklar hayat bulabilsin.
Şehir insan ilişkisi, toprak bitki ilişkisi gibidir. Toprak asitlenmişse, kireçlenmişse, kimyasallarla zehirlenmişse o topraktan sağlıklı gürbüz bitkiler yetişmez. Ayrıca bitki topraktan aldığı zehri, insana taşır. Zehir ve hastalık sadece bitkide kalmaz yani, yayılır, çoğalır, insanları da hasta eder.
Şehrin de sosyal bir toprağı vardır. İlk bakışta elle tutamaz, gözle göremezsiniz. İnsan o sosyal toprakta hayata açar gözlerini, o topraktan aldığı besinlerle büyür, gelişir. Toprak sağlıklıysa, organik madde oranı yüksekse, temiz sularla sulanmaktaysa, güneşi alıyorsa, kişi gelişir, serpilir, sağlam bir kişilik edinir, sağlam ve temelli fikir ve ruha sahip olur. Aksi halde ezilir, büzülür, kadük kalır, içinde biriken kinleri, nefretleri, beyninin ve ruhunun karanlıklarını başka insanların, yaşadığı yerin üstüne kusar durur.
Sağlıklı bir şehir nasıl olmalı?
Bana göre sağlıklı bir şehirde mahalle olmalı. Bu mekanda küçüğü, büyüğü hayatı paylaşmalı. Üzüntüyü, kederi, varlığı ve yokluğu bölüşmeli. Herkes birbirinin haline kulak kesilmeli, iyi ve kötü günde birbirine el uzatmalı. Mahalle, sosyal insanın ana rahmi gibidir. Çocuk ana rahminde korku, güvensizlik, endişe ve gerginlik yaşarsa, özgüvensiz, bencil, yaratıcı değil yıkıcı, seven değil nefret eden bir varlığa dönüşür.
Bugün biz mahalleyi kaybettik. Sosyal ana rahmimiz paramparça. Mahalle arkadaşları yok. Mahalle oyunları yok. Mahalle gezmeleri çok azaldı. Mahalle maçları bitti. Çarpık yapılaşma mahallenin ortak mekanlarını yok etti. Öyleyse mahalleyi yeniden kurmalıyız. Mahalleyi projelendirmeliyiz.
Bana göre sağlıklı bir şehirde eli hürmetle öpülen, saygı duyulan, içten sevilen, biraz da çekinilen büyükleri olmalı. Ak sakallı dedeleri, beyaz çemberli nineleri, koruyan gözeten abileri olmalı mahallenin. Çocuk burada sevgi ve güven bulmalı. Büyükler muhabbet ve dostluğu paylaşmalı. Düğün dernek birlikte kurulmalı. Cenazelerde birlikte ağlanmalı. Birlikte hıdırelleze gidilmeli. Kızlar ve oğlanlar, kaç göç olamadan güvenle birlikte oynamalı.
Bana göre ortak hayalleri olmalı, mahallenin. Ortak hayallerini konuşmalı, tartışmalı, birlikte ortak bir işin peşine düşmeni şevki yaşanmalı. Birlikte kazanmanı, birlikte kaybetmenin insani duygusu herkesi sarmalı. Ortak kütüphanesi, okuma günleri, imece zamanları, piknik haftaları olmalı. Büyükler tecrübelerini anlatmalı tatlı tatlı. Küçükler bu tecrübeleri dikkatle dinlemeli. Gelecek günlere dersler çıkarmalı hikayelerden, yaşanmışlıklardan.
Mahalleler bir araya gelmeli, şehri daha büyük mahalle haline getirmeli. Bilginin ve dostluğun güzel kokusu sokaklara taşmalı. Muhabbet ve paylaşmanın ferahlığı her gönülde sıcacık yer almalı.
İşlerini demokrasiyle, saygıyla, bilgiyle yürütmeli, sağlıklı bir şehir. İhtiraslardan ancak kötülüğün, hezimetin, kavganın, yoksulluğun doğacağını bilmeli bir şehrin ahalisi. Bir olmanın, diri olmak demek olduğunu idrak etmeli herkes. Bir elin nesi var, iki elin sesi var deyişindeki hikmeti kavramalı. Bizim ancak birbirimizde, birbirimizle insan olabileceğimizin bilincine varmalı.
Sağlıklı bir şehir, şahsiyet üretir, bilgi üretir, zenginlik üretir.
Ama bizim kemer nedense bunların çoğunu çıkartmaz çara çakala yol verir. Hırsıza arsıza değer verir , sarhoşa ayyaşa eyvallah eder , tacizciye tecavüzcüye arka çıkar , birde tefeciye beyim der ondan sonra bu memleketten adam olmasını bekle….
Hayırdır yine bir taraflarınız açık kalmış Eyvallah
Ayışığı nın tüm karanlıkları aydınlatması  dileyiğle
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle