Hoşgeldiniz  

Tel ve çivilerin dansı

Semih Köken | 07 Eylül 2015 | Yaşam A- A+

Antalyalı filografi sanatçısı Hülya Demir, unutulmaya yüz tutan sanatını yaşatma çabası gösteriyor. Demir, sanatının üretimlerini ‘Tel ve Çivinin Dansı’ ismiyle Antalya Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sundu.

**

Bursa’da başladığı filografi sanatını 5 yıldır Antalya’da sürdüren Hülya Demir, ahşap zemin üzerine çizdiği desenleri, ince tel ve çivilerle renklendiriyor. En küçük boyuttaki bir tablonun en az 10 günde, bazı tabloların ise 2- 3 ayda tamamlayabildiğini belirten Demir, “Flografi sanatı, sabrın yanında ustalık da gerektiriyor. Ahşap üzerine yüzlerce adet çivi düzgün ve eşit boyda sıklıkla çakılıyor, onlarca, bazı tablolarda yüzlerce metre uzunluğunda renkli tel, çiviler arasına özenle gerilerek bağlanıyor, ağ örülüyor” dedi. Demir, zorluğundan dolayı filografi sanatına ilginin azlığından da yakındı.

FİLOGRAFİ NEDİR?

Filografi, ahşap bir zemin üzerine çakılan çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri de kullanılarak çeşitli desenlerin oluşturulmasıdır. Ortdadoğu’dan çıkarak batıya ve uzakdoğuya yayılan filografi, Türkiye’de pek bilinmiyor. (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle