Hoşgeldiniz  

Nar Kemer’de Masaya Yatırıldı

SEMİH KÖKEN | 25 Kasım 2014 | Yaşam A- A+


Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından düzenlenen, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından organize edilen çalıştayın açılışına BÜGEM, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr.Necdet Kaplan, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, nar üretimi yapılan illerin İl Müdürlüklerinden temsilciler ile Üniversitelerden öğretim görevlileri ve üreticiler katıldı.

Çalıştayda, Türkiye’deki nar üretimi, tüketimi, piyasadaki değeri, nar pazarındaki sorunlar, üretimde karşılaşılan sorunlar gibi konular tartışılacak.

Çalıştayın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Türkiye ekonomisinde ve yapısında en önemli sektörlerin başında gelen tarımın, yapılan değişim ve dönüşüm çalışmalarıyla beraber tarım politikaları önemli bir sektör haline geldiğini söyledi.

Dünyada yaşanan gelişmelere rağmen, Türkiye’de tarımın son 10 yılda büyüyerek tarımsal ekonomik büyüklük açısından Avrupa’da birinci, dünyada da 7’nci sıraya ulaştığını anlatan Gümüş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülen çalışamalar ve teşvikler ile çok sayıda tarım ürününde Türkiye’nin dünya liderliği konumunda olduğunu belirtti.

Gümüş, Türkiye tarımının nüfusun ihtiyacını karşıladığı gibi 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç ettiğine dikkat çekerek, “2002’de 3,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013’de 61 milyar dolara çıkmıştır. Tarım ürünleri ihracatı 4 milyar dolardan 17,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu gelişmelerin sonucunda kişi başı milli gelir bin 64 dolardan 3 bin 483 dolara yükselmiştir. Türkiye’de 2013’de 23,8 milyon hektar alan yaklaşık 110 milyon ton bitkisel üretim elde edilmiştir. Bitkisel üretim toplam değeri ise son 10 yılda yüzde 186 oranında artarak 33 milyar liradan 93 milyar liraya ulaşmıştır” diye konuştu.

DÜNYA NAR ÜRETİMİNDE ÇİN LİDER DURUMDA

Gümüş, Çin’in nar yetiştiriciliğinde büyük bir hamle yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

“Çin, yaklaşık 80 bin hektar alanda 1 milyon ton ile dünya liderliğini koruyor. Bu ülkeyi İran, Hindistan ve Türkiye takip etmektedir. Nar son zamanlarda üretimi, tüketimi ve ticareti yapılan bir meyve durumuna gelmiştir. Türkiye nar tüketiminde 2002’de 60 bin ton iken 2013 yılında yüzde 538 oranında artış göstererek 383 bin tona yükselmiştir. Toplam üretimin yüzde 34’ne karşılık gelen 130 bin tonu meyve suyuna işlenmektedir. Nar, 2013 yılı ülke ekonomisine 387 milyon lira kazandırmıştır. İhracatımız 2002’de 7 bin ton iken 2013’de 136 bin tona yükselmiştir. İhracat sonunda elde edilen gelen gelir 111 milyon dolar seviyelerindedir. Türkiye’de üretilen narın yüzde 33’ü meyve suyunda kullanılıyor.”

ANTALYA’NIN TÜRKİYE NAR ÜRETİMİNDEKİ PAYI YÜZDE 27, İHRACATINDAKİ PAYI YÜZDE 54

Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Ahmet Dallı’nın da Antalya’nın nar üretimine yaptığı katkı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de 283 bin dekar alanda 383 bin ton nar üretimi yapıldığını kaydeden Dallı, Antalya’da ise 55 bin dekar alanda 104 bin ton ile nar üretiminde yüzde 27 ülke payına sahip olduğunun altını çizdi. Antalya’nın 2013 yılında tarımsal ihracatının 513 milyon Dolar olduğunu kaydeden Dallı, 53 bin ton nar ihracatı ile Türkiye nar ihracatının yüzde 54’ünü tek başına gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Dallı, ihracatta ilk sırayı Rusya Federasyonu’nun aldığına işaret etti.

Çalıştayda Dünya’da ve Türkiye’de Nar Yetiştiriciliği, Nar Hastalık ve Zararlıları, Nar İşleme Teknolojileri, Muhafaza Teknikleri, Nar Pazarlamasında Yaşanan sorunlar ele alınacak. Nar Yetiştiriciliği, Nar İşleme Teknolojisi ve Nar Pazarlaması olmak üzere üç çalışma grubuyla yapılacak çalıştay çıktıları Bakanlıkça değerlendirilerek sektörle paylaşılacak.

NAR ÇEKİRDEĞİNİN KURUSU VE YAĞI İLGİ GÖRDÜ

 

Çalıştay kapsamında BATEM kurduğu stantta üretimini gerçekleştirdiği nar suyu, nar ekşisi, nar çekirdeği kurusu, nar kabuğu kurusu ve nar çekirdeği yağının da tanıtımını gerçekleştirdi. Nar çekirdeği kurusu katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle