Hoşgeldiniz  

MAVİ BAYRAKLAR TEHLİKEDE!

SEMİH KÖKEN | 26 Haziran 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Büyükşehir Belediyesi tarafından, dünyaca ünlü Konyaaltı plajındaki duş üniteleri, soyunma kabinleri ve güneşlikler yenilendi. Çalışmalar takdir edilirken, boş cankurtaran kuleleri ise tepki görüyor. Plaj şeridi boyunca kimi yerde 200 metre kimi yerde ise 400 metre aralıklarla konumlandırılan cankurtaran kulelerinde görevli olmayınca, sahile gelenlerce gölgelik olarak kullanılmaya başlandı. Plaja gelenler, 7’den 70’e yüzlerce insanın denize girdiği sahilde can kaybı olmadan cankurtaranların göreve başlamasını istiyor.

MAVİ BAYRAK İÇİN CANKURTARAN ŞARTI

Her yıl Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TURÇEV) tarafından yenilenerek dağıtılan mavi bayrakların bu yıl Konyaaltı plajına verilip verilmeyeceği de merak konusu oldu. Mavi bayrak için başvuran plajlar arasında Konyaaltı plajları içindeki üniteler de yer alıyor. Ulusal ve uluslararası jüriden geçer not alan plajlara mavi bayrak veriliyor. Ancak mavi bayrak almanın bir kriteri de cankurtaran bulundurulma zorunluluğu. Henüz mavi bayrakları ve panoları verilmeyen plajların denetim gününe kadar cankurtaran başta olmak üzere diğer mavi bayrak kriterlerini yerine getirmesi gerekiyor.

TURİSTLER DE GÖRÜYOR

2015 yılı mavi bayrak uluslararası jürisinden Konyaaltı plajları 1,2,3,4,5 ve 6 ile Sarısu halk plajı geçer not aldı. Antalya Mavi Baydak Koordinatörlüğü başkanlığında kurulacak denetim ekibi bu plajlarda denetim yaparak mavi bayrak kriterlerini bir kez daha kontrol edecek. Eksikleri bulunan plajlara mavi bayrak verilmeyecek.

KULELERİN İÇİNDE CANKURTARANIN YANI SIRA ÖNEMLİ EŞYALARDA OLMALI

‘Mavi Bayraklı Plajlarda Cankurtaran Ünitesi Standartları ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar’ başlığı altında belirtilen maddeler, henüz Konyaaltı plajları için uygulanmış değil. Mavi bayrak kriterleri içinde cankurtaran kuleleri ve içindeki teçhizatın neler olacağı açıkça yazılmış durumda.

CANKURTARAN KULESİNDE NELER OLMALI

Mavi bayrak şartlarının arasında bulunan ‘Can Güvenliği ve Hizmetler ile ilgili Mavi Bayrak Kriterleri’ başlığında cankurtaranların en az gümüş bröveli olmaları ve plaj yoğunluğuna göre sayılarının belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. Aynı zamanda, cankurtaran kulesi içinde olması gereken ‘Cankurtaran istasyonu, bot, can simidi, megafon, kurtarma kemeri, fırlatma ipi, düdük, dürbün, yüzen omur sedyesi, acil durum telefonu veya telsiz, maske, palet, şnorkel, plaj güvenliğini gösteren uluslar arası standartlarda flamaları ve can kurtaran üniforması da kulelerin içinde yer alması mavi bayrak kriterlerinin olmaz ise olmazı.

CANKURTARAN YOKSA MAVİ BAYRAK DA YOK

Cankurtaran kuleleri teçhizatları, cankurtaranların özellikleri ve kullandıkları eşyalar mavi bayrak kriterlerinin zorunlu tuttuğu unsurlar. Bu hususlar mavi bayrak başvurularında başvuru sahiplerine tebliğ ediliyor. Cankurtaranın halk plajlarında saat 09.00 ile 19.00 arasında mutlaka görev yapması gerekiyor. Bu saat dilimleri içinde cankurtaranın üniformasını giyerek görev yapması gerekiyor. Cankurtaran kuleleri yönetmeliğine ve tebliğlerine uymayan plajlar, uluslararası jüriden geçmiş bile olsa dahi denetim ekipleri tarafından iptal edilebiliyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle