Hoşgeldiniz  

KÜLTÜRSÜZ TURİZM OLMAZ

SEMİH KÖKEN | 16 Mayıs 2014 | Yaşam A- A+

kemer-dogru-tercih22f57ab4194a0682ea57
Bu yıl 15-18 Mayıs günlerini kapsayan 13. Uluslararası Kemer Su Altı Günleri, Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi tanıtım toplantısıyla başladı. Etkinliğe, Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, Kemer Belediye Başkanı Yardımcısı Kemal Yüksel, UNESCO Sualtı Arkeolojisi Ünitesi Başkanı Dr. Emad Ali, KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz ve davetliler katıldı.
ÖNİZ: BURASI İLK ÜRÜNÜMÜZ
Toplantının açılışında konuşan Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, merkezle ilgili bilgi verdi. Öniz, “Dünyadaki sualtı arkeolojisiyle ilgili akademik eğitim programlarının UNESCO çatısı altındaki faaliyetleri, 2018 yılına kadar bu binada koordine edilecek. Daha sonraki yıllarda da devam edebilir. Burası her zaman üniversitenin koordinasyon merkezi olarak kalacak. Geçen sene temeli attık. Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi alanında UNESCO çatısı altında dünyada lider üniversite seçildi. Lider üniversite olarak bu alanda bir şey ortaya koymamız gerekiyordu. Burası da bizim ilk ürünümüz. Hem Türkiye içindeki üniversitelerden hem de ortak anlaşmalı üniversite öğrencileri de buraya gelerek, yüksek lisans ve doktora aşamasında burada teorik eğitimler ve staj görebilecekler. Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleriyle Antalya kıyılarının arkeolojik tespit çalışmalarını biz yapıyoruz. Burada bir laboratuarımızda var. Bu laboratuarda hem müzelerin hem de üniversitemizin bölgede yapılacak kazı çalışmaları ve araştırma çalışmaları sonucunda çıkan eserlerin yenileme konservasyonu yapılacak. Uluslararası ekip sayımız 50. Bu merkezde ise resmi olarak 3 kişi görevde ve olacak zamanla bu sayı artacak” dedi.
AYDEMİR: DÜNYADA HAK ETTİĞİMİZ YERİ ALALIM
Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir ise, “Urla’da, Ankara Üniversitesi’ne yönelik sualtı arkeoloji merkezi 2.5 milyon dolar yatırımla gerçekleşti. Bu ünite ise ikincisi. Gönül ister ki hem sürdürülebilirliği garanti altına alalım hem de bu konuda dünyada hak ettiğimiz yeri alalım” diye konuştu. UNESCO Sualtı Arkeolojisi Ünitesi Başkanı Dr. Emad Ali de konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Yüksel, bilim ve turizmi birleştiren bu alanla ilgili duyduğu mutluluğu dile getirerek, Kemer Belediyesi’nin katkılarının artarak devam edeceğini açıkladı.
CEVHEROĞLU: KÜLTÜRSÜZ TURİZM OLMAZ
Kemer’in turizmde bir dünya markası olduğunu dile getiren Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, “Kemer sadece kum, deniz, güneş şehri değil. Kültür ve turizm birbirinden ayrılmaz. Kültürsüz turizm, turizmsiz kültür olmaz. Bunun çok önemli bir ayağı da burası. İnsanlık tarihinden çok daha eski bir yerde yaşıyoruz. O kadar büyük arkeolojik kalıntılarımız var Anadolu’da ve Kemer de bunlarda biri. Selçuk Üniversitesine, Antalya ve Kemer adına teşekkür ediyorum. Burasının varlığı aynı zamanda bir mühürdür. Bundan sonra Kemer’de yapılacak her türlü çalışma için bu nokta bir mühür olmuştur. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Tabiî ki de sağlık merkezi, okul yaptırmak önemli fakat kültüre yapılan yatırımda ülkemiz için çok çok önemli. Hele bizim gibi kültürel hazineleri olan ama bunları değerlendirmekte kimi zaman yetersiz kalan bir ülke için çok çok önemli” dedi.
REKTÖR GÖKBEL: KEMER’İ TERCİH ETMEKTE DOĞRU KARAR VERMİŞİZ
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de, denizle bağlantısı olmayan bir üniversite olduklarını ama bu alanda anabilim dalı olan bir üniversite olduklarını belirtti. Smz konusu merkezde yapılacak olan çalışmaların, sualtı arkeolojisi alanında katkıları çok daha fazla arttıracağına inandığını anlatan Gökbel, “Diğer taraftan baktığımızda sadece şimdiye kadar UNESCO yapısında lider tek Türk üniversitesi Selçuk Üniversitesi, bu nedenle de emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ben bugün burada gördüm ki Kemer’i tercih etmekte doğru kararı vermişiz. Kemer de kendi tanıtımı açısından doğru bir karar vermiş” diye konuştu. Konuşmaların ardından emeği geçen kurum ve kuruluşlara plaketleri verildi.
MADENCİLER ANILDI
Tanıtım toplantısının ardından Türkiz Otel’in plajına geçildi. Buradaki kokteyl, Hakan Öniz ve KETAV Yönetim Kurlu Başkanı Volkan Yorulmaz açılış konuşmasıyla başladı. Yorulmaz, açılan merkezle ilgili duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Soma’daki maden faciasında ölen madenciler saygı duruşuyla anıldı. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Kurlu Başkanı Tahsin Ceylan, Hakan Öniz’e teşekkür etti. Ceylan, “Burada sualtı fotoğraf yarışmasının düzenlemesi çok güzel. KETAV’a teşekkür ediyoruz. Selçuk Üniversitesi ciddi bir adım attı. Arkeolojik buluntular anlamında dünyanın en zengin denizleri beklide Türkiye’de bulunuyor. Biz ülkenin her alanında çalışmalar yürütüyoruz. Bunların bilimsel bir dile dökülmesi ve korunması, geleceğe aktarılması son derece önemli” dedi. KETAV eski Başkanı Aydın Aytuğ ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aysın Baldıran da günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yaptı. Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, bilimsel toplantılarda görev almanın zor olduğuna dikkat çekerek, Öniz ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Gökbel, UNESCO’nun ciddi anlamda desteği olduğunu belirterek, toplantının yararlı ve güzel olmasını diledi. Daha sonra, Dünya Sualtı Konulu Çocuk Resimleri Sergisi’nde dereceye giren İmamhatip Ortaokulu ve Hakkı Hafize Saygan-3 İlköğretim Okulu öğrencilerine ödülleri verildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle