Hoşgeldiniz  

Kemer Caretta Yuvaları Ahşap Bariyerle Korunacak

Semih Köken | 24 Temmuz 2015 | Yaşam A- A+

Caretta yuvaları ahşap bariyerle korunacak ANTALYA’nın Kemer İlçesi’nde caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama sahası olan Çıralı sahilinde kaplumbağa yuvaları ve yumurtalara zarar verilmesini önlemek amacıyla çalışma başlatıldı.

Caretta yuvaları ahşap bariyerle korunacak


ANTALYA‘nın Kemer İlçesi’nde caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama sahası olanÇıralı sahilinde kaplumbağa yuvaları ve yumurtalara zarar verilmesini önlemek amacıyla çalışma başlatıldı. 3 bin 500 metrelik sahile, araç girişini engellemek için ahşap bariyerler konuldu. Kampçıların ise sahile çadır kurmasına izin verilmeyecek.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta caretta kaplumbağaları her yıl haziran- ağustos döneminde yuvalamak için Kemer‘e bağlı Ulupınar Mahallesi’ndeki Çıralısahiline de çıkıyor. Bölge, turistik özelliği nedeniyle son dönemde kampçılar, günübirlik tatilciler ve tekneleriyle denize açılmak isteyenler tarafından da yoğun olarak kullanılıyor. İnsan sirkülasyonunun fazla olması, yakılan kamp ateşleri, gürültü ve dikkatsizlik nedeniyle kaplumbağa yuvalarının bozulma tehdidiyle karşı karşıya kaldığı bölgede kaymakamlık kararıyla bazı önlemler alındı. Özellikle araçlarıyla sahile girenlerin yuvalar ve yumurtalara zarar vermesini önlemek amacıyla 3 bin 500 metrelik sahilin giriş kısmına ahşap bariyerler konuldu. Bariyerlerde yalnızca insanların geçebileceği şekilde bölümler ayrıldı.

‘İNSANLARIN RAHATINDAN TAVİZ VERİYORUZ’

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Kemer Kaymakam vekili Halil Serdar Cevheroğlu, kaplumbağaların rahatı için insanların rahatından taviz verdiklerini söyledi. Çıralı‘nın sadece insanlara ait bir yer olmadığını belirten Cevheroğlu, insanların doğal hayata saygı göstermesi gerektiğini vurguladı. Çıralı‘nın korunmasında bölge halkıyla birlikte hareket ettiklerine dikkati çeken Cevheroğlu, bir hayırseverin desteğiyle sahilin ahşap bariyerle araç girişine kapatıldığını aktardı.

‘SAHİL SADECE İNSANLARA AİT DEĞİL’

Bundan sonra sahil bandında kamp kurulmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Cevheroğlu şunları söyledi: “Tabi ki kamp kurmak çevreci bir tatil anlayışı, ama onun da yapılacağı yerler var. Böyle güzide bir kumsal üzerinde düzensizlik bir düzen olmamalı.Çıralı caretta carettaların çok önemli üreme alanı. Bunlar çok ürkek hayvanlar. Özellikle ışıktan, sahildeki cisimlerden ürküyorlar. Bundan sonra akşamları şezlonglar da müesseseler tarafından toplanacak. Çıralı sahili sadece insanlara ait değil. Bütünüyle doğanın bir parçası. Kaplumbağaların da yaşam alanlarını son derece önemsiyoruz. Zannediyorum Türkiye için de iyi bir örnek olacaktır.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle