Hoşgeldiniz  

İşler kesatsa bir nedeni var

SEMİH KÖKEN | 17 Haziran 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Antalya’da esnafın yeteri kadar iş yapamamasının altında yatan asıl nedenin kent merkezine yeteri kadar turist gelmemesi değil esnaf enflasyonu olduğu ortaya çıktı. İsteyenin, istediği yerde, istediği iş kolunda işyeri açabilmesinin önünde bir engel olmaması pek çok iş kolunda esnaf enflasyonu yaşanmasına neden oluyor.

KONTROLSÜZ ARTIŞ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırladığı Antalya Bilgi Sistemi (ABS) de kontrolsüz artışı gözler önüne seriyor. İşyerlerinin sektörlere göre dağılımlarını gösteren ABS haritası özellikle bazı sektörlerde yaşanan enflasyona dikkat çekiyor.

YÖNETMELİK UMUDU

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, sınırlandırmayla ilgili taleplerinin sürdüğünü vurgulayarak, “Esnafın yeni işyeri açarken belediyelerden ve bağlı oldukları meslek örgütünden izin alması zorunluluğu getirmeliyiz. Yasanın ilk halinde nüfusa, kilometrekareye göre bir sınırlandırma vardı. Bu son anda çıkarıldı. Ama umudumuz devam ediyor. Yasanın içerisini yönetmelik ve genelgelerle doldurarak sorunu çözebiliriz” dedi.

SINIRLAMA OLMALI

Esnaf sayısına sınırlama getirilmesinin hem ticarette dengeyi hem de kaliteyi getireceğini vurgulayan Sevimçok, “Bu olmazsa olmaz bir düzenleme. Nasıl taksilerde sınırlama varsa, kasaplarda, lokantalarda tüm iş kollarında da bu olmalı. Yasanın içini yönetmelik ve genelgelerle doldurmamız gerekiyor” dedi.

10 KİŞİYE 1 ESNAF

Antalya’da her 10 kişiye 1 esnaf düştüğünü vurgulayan Sevimçok, “AESOB’a bağlı 600 meslek kolunda 75 bin esnaf var. ATSO’ya kayıtlı olan 60 bin esnaf var. Toplamda 130-140 bin esnaf var. Büyük alış veriş merkezlerini ve toplamın yüzde 10-15’i oranındaki kayıtsız esnafı da hesaba katarsak esnaf sayısı 200 bini buluyor. Antalya 2 milyon nüfuslu bir şehir. Her 10 kişiye bir esnaf düşüyor. Bu oran merkezde her 5 kişiye bir esnafa ulaşıyor. Bu sayı Antalya için çok fazla. Haddinden fazla işyerinin olması, ‘iş yapamıyoruz’ isyanının en önemli sebebi” diye konuştu.

100. YIL CADDESİ TELEFONCULARIN
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırladığı Antalya Bilgi Sistemi haritasında 5 merkez ilçede yer alan iş yerlerinin sektörlere göre dağılımları gösteriliyor. İşyeri haritasında özellikle market, süpermarket ve emlakçı enflasyonu göze çarpıyor. Ayrıca 100. Yıl Caddesi’ndeki cep telefonu ve malzemeleri firmaları gibi bazı sektörlerin belli bölgelerde kümelenmesi de dikkat çekiyor. Sistemde, yaklaşık 65 bin esnafı kayıtlı. Gerçek tablo ise bundan daha da kötü.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle