Hoşgeldiniz  

‘Her yıl 5 milyon çocuk SEPSİS’ten ölüyor’

Semih Köken | 11 Eylül 2015 | Yaşam A- A+

Türk Yoğun Bakım Derneği Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz, “SEPSİS hastalığının, yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne yol açtığını söyledi.

**

Türk Yoğun Bakım Derneği, 13 Eylül Dünya SEPSİS Günü’nde farkındalığı artırmak için yurt genelindeki 10 merkezde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Antalya Medstar Hastanesi’ndeki toplantıda konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği Üyesi, Anestezi ve Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Doç. Dr. Murat Yılmaz, kalp krizi veya akciğer-meme-prostat kanserlerinin toplamından daha fazla ölüme yol açan SEPSİS’in yeterince bilinmediğini belirtti.

TEDAVİDE GECİKME ÖLÜM ORANINI ARTIRIYOR
Vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıtla, kendi doku ve organlarına zarar vermesiyle ortaya çıkan hastalığın ancak erken teşhisle tedavi edilebileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz şöyle dedi: “Her yıl dünyada 5 milyonu çocuk toplam 8 milyon kişinin ölümüne neden olan SEPSİS, yüzde 8 ila 13 oranında artış göstermektedir. Hastalığın şiddeti, tanı ve tedavi uygulamalarının zamanlaması, tedavinin yeterliliği gibi sebeplere bağlı olarak hastaların yaşamını kaybetme olasılığı yüzde 15 ile 60 oranında değişmektedir. Tedavide yaşanacak her 1 saatlik gecikme, hastanın ölme olasılığını yüzde 8 artırıyor.”

HASTALAR ANLATTI
Doğum sonrası SEPSİS nedeniyle 26 gün yoğun bakımda kalan Şeyda Ergene, “Çok zor günlerdi, eşim ve hastane personeli sayesinde şu an hayattayım. Oğlum 6.5 aylıkken doğdu şu an 12 yaşında basketbol oynuyor” dedi.

İLK UYANDIĞIMDA DOKTORU GÖRDÜM
Kendisi de yoğun bakım personeli olan ve sadece aşırı yorgunluk şikayetiyle gittiği hastanede 70 gün yoğun bakımda tedavi gören Osman Çakmak da, “Ağır bir dönemden geçtim. Tabi iki ben son 10 gününü hatırlayabiliyorum. İlk uyandığımda doktorumu gördüm. Şimdi iyiyim ancak 1 yıl boyunca rehabilitasyon sürecini zor atlattım” diye konuştu. (DHA)

e4ce87a436147f20930c084bf79daa0c

54add26a4e2ddb8ef8bb1fb14d081076

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle