Hoşgeldiniz  

EXPO’yu Şok Eden 9 Red

SEMİH KÖKEN | 17 Temmuz 2014 | Yaşam A- A+

İlki 1851’de İngiltere düzenlenen ve o yıldan itibaren çok sayıda ülkenin katılımıyla düzenlenen dünyanın en büyük sergi etkinliği Expo, Türkiye’de ilk kez 2016’da A1 kategorisi botanik dalında Antalya’da yapılacak. Altı aylık sürelerde Şanghay’da 73, Aichi’de 22, Hanover’da 19 milyon ziyaretçi sayısına ulaşan Expo’lar, 100’ün üzerinde ülkenin katılımıyla gerçekleşiyor.

2 MİLYAR LİRALIK TİCARİ HAREKET

Antalya’da 23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihlerinde Antalya-Alanya karayolunun 22’nci kilometresinde 112 hektarlık alanda ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla ‘Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya Sloganı’ ile 8 milyona yakın ziyaretçi beklenilen, 1 milyar TL’nin üzerinde yatırım ve 2 milyar TL’lik ekonomik hareketlilik öngörülen bu dev organizasyon için 187 ülkeye davetiye gönderildi.

100’ER METREKARE ÜLKE BAHÇELERİ

Expo 2016 Antalya alanında 1000’er metrekare olarak düşünülen ülke bahçeleri için EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker imzasıyla geçen yıl Aralık ayında Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla katılım için davet mektubu gönderildi. Davet mektuplarına bugüne kadar 47 ülkeden yanıt geldi. Bu ülkelerden 19’u katılacağını, 9’u katılmayacağını bildirirken, 19 ülkede içeriği ve alacakları desteklere ilişkin çeşitli sorulardan oluşan bilgi talebinde bulundu.

10 ÜLKEDEN RESMİ KATILIM

Davet mektupları üzerine 10 ülke katılım formunu göndererek resmen katılacağını bildirdi. Bu ülkeler Afganistan, Bulgaristan, Kamerun, Nijer, Nepal, Moritanya, Pakistan, Şeyseller, Vanuatu ve Sudan.

Davetli ülkelerden 9’u ise katılacaklarını bildirdi, ancak henüz katılım formunu göndermedi. Bu ülkeler ise Endonezya, Çin, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Sudan, Tacikistan ve Yemen.

9 ÜLKE ‘HAYIR’ DEDİ

Büyük umutların oluştuğu Expo 2016 Antalya’ya ilişkin 9 ülkeden gelen yanıt ise şok etti. Avustralya, Danimarka, İsveç, Kolombiya, Liechtenstein, Meksika, Norveç, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti katılmayacağını bildirdi. Bu ülkeler arasında Belçika da vardı, ancak yapılan ikili görüşmeler neticesinde Belçika’ya daha detaylı bilgi verilecek.

DAHA SONRA GÖRÜŞELİM

Davete yanıt gelen 19 ülkeden bazıları katılımcı ülkelere verilecek desteklerin içeriği ve miktarıyla ilgili bilgi talep ederken, bir kısmı da daha sonra bilgi vereceklerini ifade etti. Bu ülkeler ise Andora, Bangladeş, Belçika, Bosna Hersek, Fiji, İsviçre, Kanada, Kenya, Lesotho, Lübnan, Mauritus, Moğolistan, Monako, Myanmar, Nauru, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ürdün, Venezuela ve Gine.

REDDEDEN ÜLKELERE İKNA ÇABASI

Katılmayacakları yönünde yanıt veren 9 ülkeye ilişkin Dışişleri Bakanlığı nezdinde ikili görüşmelerle ikna çalışmaları yürütüldüğü öğrenildi. Katılmayacağını bildiren ülkelerin neden katılmayacaklarına ilişkin bilgi verilmedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle