Hoşgeldiniz  

ÇOCUKLARI GİBİ BAKIYORLAR

SEMİH KÖKEN | 07 Mayıs 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde seracılık yapan üreticiler ‘Seracılar hormonlu sebze üretip satıyor. Kendileri ise yiyecekleri sebzeyi ayrı üretiyor’ iddialarına tepki göstererek, “Biz onlara çocuklarımız gibi bakıyoruz” dedi.

Türkiye’nin örtü altı sebze ve meyve üretiminin önemli merkezlerinden Gazipaşa’da, çiftçiler ürünleriyle ilgili ortaya atılan iddialardan rahatsız olduklarını söyledi. Seracılıkla ilgili yeterli bilgisi olmayan insanların ürünleri kötülemek amacıyla ortaya bir takım iddialar attığını savunan üreticiler, ürünlerine çocukları gibi baktıklarını kaydetti.

‘MASRAFI ÇOK KAZANCI AZ’

Çocukluğundan bu yana seracılık yaptığını belirten Nebibe Yılmaz, “Bu yıl salatalık para etmedi. Şu anda son hasadı topluyoruz. Fasulye de son hasadımız. Seracılığın masrafı çok kazancı az ama uğraşıyoruz. Dikenli salatalık kilosu 50 kuruş, sezon bitmek üzere naylonlayıp gübreleyeceğiz. Eylül’de tekrar ekeceğiz. Hormonlu, ilaçlı ürünler ürettiğimizi söyleyip sebze ve meyvelerimizi karalıyorlar. Ama salatalığın da fasulyenin de onlarca çeşidi var. Örneğin sanayi türü denilen bir salatalık çeşidi var onun boyu 40- 50 santim kadar olur. Ama bilmeyenler hormonlu olduğunu sanıyor. Oysa o salatalıklar büyük işletmeler için özel üretilir” dedi.

‘GÖNÜL RAHATLIĞIYLA YİYEBİLİRSİNİZ’

‘Seracılar hormonlu sebze üretip satıyor. Kendileri ise yiyecekleri sebzeyi ayrı üretiyor’ şeklinde iddialar olduğunu vurgulayan Nebibe Yılmaz, “Biz iyi sebze meyve yetiştirmek için çocuklarımızdan, ailemizden fedakarlık ediyoruz. Bu sebzelere çocuklarımız gibi bakıyoruz. Hatta ben yaylalardan kekik kaynatıp, suyunu diplerine döküyorum iyi geliyor. Onlar kadar çocuklarımıza zaman ayırmadık. Herkes gönül rahatlığıyla yiyebilir. Biz ne üretiyorsak kendimiz de aynısından yiyoruz. Salatalıkta, sebzede kesinlikle hormon olmaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilçemizdeki yetkilileri tarafından kullandığımız gübre dahil her şey ruhsatlı ve denetimden geçiyor. Miktarın nasıl ne zaman kullanılacağı ziraat mühendisleri tarafından sürekli denetleniyor. Her ürettiğimiz ürün yasalara uygun, yıkamanız yeterli” diye konuştu.

‘DESTEKLEMELER ARTTIRILMALI’

Hasan Yılmaz da çiftçi desteklemelerinin arttırılması gerektiğini anlattı. Yılmaz, şöyle dedi:

“Çocukluğumdan beri seracılık yapıyorum. Yeni sezon dikenli salatalık ekmiştim, arkasından fasulye ektim. Gazipaşa çiftçisi serasında ne üretirse kendisi de onu yer, hiçbir zaman kalıntı çıkması söz konusu olmayan üretim yapıyoruz. İhracat da yapıyoruz bugüne kadar hiç sorun çıkmadı. Orantılı ekim olması sıkıntı yaratıyor. Kota uygulanmalı. Karışık olmadığı için herkes aynı ürünü ekiyor ve satılmayınca elinde kalıyor. İlaçlar çok pahalı, fiyatların düşürülmesini istiyoruz. Mazot ve gübre desteklemeleri arttırılmalı.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle