Hoşgeldiniz  

Böceklerin kralı Gündoğmuş’ta

SEMİH KÖKEN | 06 Ağustos 2014 | Yaşam A- A+

Amanos Dağları’nda meraklıları tarafından uzun dağ yürüyüşlerinde ağaç kovukları içinde aranan geyik böceği, Gündoğmuş’ta insanların yanına kendisi geldi. Gündoğmuş’ta, kurt üzümü olarak bilinen ‘goji berry’ tarımı yapan Abdullah Kıldan, önceki gün akşam saatlerinde misafirleriyle birlikte evlerinin önündeki verandada otururken geyik böceğinin yanan ışığa geldiğini söyledi.

İNTERNETTEN ÖĞRENİLDİ

Daha önce de bu böcekle birkaç kez karşılaştığını anlatan Kıldan, “Biz ‘Ne böceği olabilir’ diye düşünürken fotoğrafını çektik, internete yükledik ve geyik böceği olduğunu öğrendik” dedi. Koleksiyoncuların tanesine yüksek miktarda ödeme yaptığı böceği doğaya bıraktıklarını kaydeden Kıldan, “Bu kadar değerli ve aranan bir tür olduğunu sonrasında öğrendik. Ama önceden de bilseydik ‘Yakalayalım da satmaya çalışalım’ gibi bir davranışa girmezdim” dedi.

ÇİZGİ FİLM POPÜLERLEŞTİRDİ

Geyik böcekleri, ortalama iki ay yaşıyor. Dişileri yaşlı ve ölü ağaç gövdelerine bir defada 12-24 arası yumurta bırakıp ölürken, yumurtaların larva süresi 6 yıla kadar çıkabiliyor. Amanos’taki yaşam alanları tehdit altında olan bu böceklerin korunması için çalışmalar devam ederken, Japonya’da 2002 yılında piyasaya çıkan ‘Mushiking: King of the Beetles’ (Mushiking: Böceklerin Kralı) adlı çizgi film, çizgi roman ve kart oyunlarıyla geyik böceği popüler hale geldi. Geyik böceğinin popüler hale gelmesi, Amanoslarda neslin devamını tehlikeye sürükledi. Çizgi filmin ünü Japonya dışında Filipinler, Singapur, Malezya, Kore, Hong Kong, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerine uzandı ve bilinçsizce toplanma sonucunda tür tehlike altına girdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle