Hoşgeldiniz  

Antalya Eczacı Odası uyardı

SEMİH KÖKEN | 23 Haziran 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Antalya Eczacı Odası yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, zayıflama ilacı kullanımına dikkat çekilerek, uyarıda bulunuldu.
Son olarak, çeşitli satış teknikleriyle piyasaya sürülen bitkisel ürünlerin Konya’da bir genç kızın sağlığını kaybetmesine neden olduğu hatırlatılan açıklamada, zayıflama ilaçlarının piyasada elini kolunu sallayarak gezen umut tacirleri tarafından satılmaya, reklamı yapılmaya ve can almaya devam ettiği bildirildi.
İçerisinde ne olduğu, kim tarafından nerede üretildiği belli olmayan, internet üzerinden ve çeşitli mağazalardan kolaylıkla temin edilebilen bitkisel ürünlere karşı bir kez daha uyarıda bulundukları bildirilen Antalya Eczası Odası’nın açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Bitkiler yanlış kullanıldığında ölüme neden olabilir.Tarım Bakanlığı’ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen ve sonrasında takip edilmeyen bu ürünlerin ruhsatlandırmasının da acilen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerekiyor. Bizler sırf adına ‘bitki’ dendiği için bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı tarafından izin verilmesine karşıyız. Çünkü, Konya örneğinden de anlaşılacağı gibi, bu tür bitkisel ürünler, hiçbir denetim olmaksızın reklamı yapılıyor ve piyasada satılıyor. Oysa ister bitkisel ürün olsun, ister kimyasal ürün olsun; bu ürünler birer ilaçtır. Eczacı ve hekim kontrolü dışına çıkarılarak vatandaşların kullanımına açılan her ürün ise, birer sağlık mayınıdır.”
İlacın herhangi bir ürün olmadığı vurgulanan açıklamada, ilaçtaki reklamın yalnızca yanıltıcı değil aynı zamanda birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir unsur olduğu, reklamla oluşturulan sanal gerçekliğin, ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Biz eczacılar, yeni ölümler yaşanmadan halkımızı, ilaçlarını sadece eczanelerden almaları; yetkilileri ise, bu ilaçların diğer ilaçlar gibi Sağlık Bakanlığı’nın izin ve kontrolünde, eczanelerden halka ulaştırılması konusunda uyarıyoruz. Hiçbir şey için geç olmadığını belirtiyor, kendini sorumlu hisseden herkesi daha fazla duyarlı olmaya çağırıyoruz” sözlerine yer verildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle