Hoşgeldiniz  

1’inci Uluslararası Yörük Şenliği’ni Başkan Türel tanıttı

SEMİH KÖKEN | 07 Mayıs 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Türel: “Yörük kültürümüzü dünyaya açıyoruz”

1’inci Uluslararası Yörük Festivali’yle milli kültürümüzü dünyaya tanıtacaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Seçimden önce biz Bira Festivali yapmayacağız, Yörük Festivali yapacağız. Öncekiler gibi eğlenmeyeceğiz. Biz çalışacağız, Antalya eğlenecek demiştim. Bu sözümü de yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

Türel, “Antalya’da bira festivali yapmak, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktır. Akla ziyan bir taklitçiliktir. Kendilerine ulusalcı diyenler ulusal, milli değerlerden bu kadar uzak kaldılar. Kim ulusalcı, kim milliyetçi, kim tarihine sahip çıkıyor, işte böyle belli oluyor” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman ve Yörük İl Beyi Osman Gülmez ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek 8-9-10 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 1. Uluslararası Antalya Yörük Festivali’ni kamuoyuna tanıttı. Toplantıyı Ak Parti Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ile Yörük derneklerinden temsilciler de katıldı.

ULUSLARARASI İLK FESTİVAL

Daha önce dernekler tarafından Yörük Şenlikleri yapıldığını hatırlatan Türel, “Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği’mizle birlikte gerçekleştireceğimiz festivalimizi ilk kez uluslararası festival haline getiriyoruz. Artık Yörük festivalimizi dünyaya açıyor, milli kültürümüzü dünyaya tanıtmaya başlıyoruz” dedi.

FESTİVAL YERİ KARAALİOĞLU PARKI

Festivalin  8 Mayıs Cuma günü Cumhuriyet Meydanı’ndan Yörük göçü ile başlatacaklarını anlatan Başkan Türel, “Festival yerimiz Karaalioğlu Parkı olacak. Yörük çadırlarında tarihimize gideceğiz. Bir tarafta el emeği kıl çadırlarda yün eğrilecek, diğer tarafta keçiler sağılacak,  diğer tarafta halk oyunları ve gösteriler olacak. Yaşlılar eski günleri yaşayacak, çocuklar, gençler, turistler milli kültürümüzü tanıyacaklar” diye konuştu.

TÜRK DÜNYASI FESTİVALDE

Festivalin bu yıl, Türk dünyasının temsilcilerini Antalya’da buluşturacağını kaydeden Başkan Menderes Türel şöyle konuştu: “Gagavuzya eski Cumhurbaşkanı, Gagavuzya Aksakal Şairler Derneği Başkanı, Kırgızıstan milletvekili, Makedonya’dan Kültür Bakanlığı müsteşarı ve sanatçılar, Rusya’dan Azeri sanatçımız ve Kıbrıs’tan Yörük Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri bizlerle olacak. Ayrıca Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Antalya’dan çok sayıda Yörük-Türkmen dernekleri ve muhtarlar da festivalimizde misafirimiz olacaklar. Birinci yılda böyle başlıyoruz. Bundan sonra bu festivalimiz hem Türk dünyasını buluşturacak hem de daha büyük bir uluslararası katılımla gerçekleştirecektir. Gelecek yıl EXPO takviminde bu festivalimiz daha anlamlı olacak, daha fazla ilgi çekecektir.”

MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Her zaman Antalya’nın küresel bir vizyona sahip olması gerektiği noktasından hareketle, mümkün olan her organizasyonu dünyaya açma mücadelesi verdiğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Altın Portakal’da da yatırımlarımızda da her zaman küresel bir vizyonla hareket ediyoruz. Seçimden önce Antalya turizmin başkentidir, kültürün de başkenti olacak demiştim. İşte Yörük Festivalimizle hem milli kültürümüze sahip çıkacağız hem de milli kültürümüzü dünyaya tanıtacağız”  dedi.

BİRA FESTİVALİ AKLA ZİYAN TAKLİTÇİLİKTİR

Seçimden önce “Biz Bira Festivali yapmayacağız, Yörük Festivali yapacağız” dediğini hatırlatan Türel şunları söyledi: “Öncekiler gibi biz eğlenmeyeceğiz, biz çalışacağız, Antalya eğlenecek demiştim. İşte bugün bu sözümü de yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Şu hususun da altını çizmek isterim. Doğru ve güzel bir faaliyeti kim başlatırsa başlatsın, biz onu elbette devam ettiririz. Ama Antalya’da bira festivali yapmak, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktır. Akla ziyan bir taklitçiliktir. Çünkü Alman misafirlerimiz veya yabancı misafirlerimiz kendi ülkelerinde olanı değil, özgün olanı görmeye gelir. Kendilerine ulusalcı diyenler ulusal, milli değerlerden bu kadar uzak kaldılar. Kim ulusalcı, kim milliyetçi, kim tarihine sahip çıkıyor, işte böyle belli oluyor. Ayinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i akli eserinde biz sinemaya da müziğe de kültürün her alanına sahip çıkacağız ama geleneksel kültürümüzü elbette öne çıkaracağız. Geleneksel kültürümüzün turizm için en büyük zenginliğimiz olduğunu herhalde söylemeye gerek bile yoktur.”

TURİZME VE ESNAFA KATKI

Yörük Festivaliyle tarihi, milli kültür değerlerini turizme kazandıracaklarını vurgulayan Türel, festivalin hem turizme, hem esnafa katkı yapacağını, Antalya’nın 3 gün boyunca bahar şenliği yaşayacağını kaydetti. Başkan Türel, “Ayrıca festivalimiz gelecek nesillere kendi tarihimizi, kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi tanıtmak, yaşatmak açısından da önem taşımaktadır ve bu da Büyükşehir Belediyesi olarak bizim kültür hizmeti görevimizdir.

Bütün Antalyalılar için, ilçelerimizden gelecekler için ve yabancı misafirler için güzel bir şenlik olacağına inanıyorum” diye konuştu.

TEKE YÖRESİNE DAVET

Yörük kültürünün, Torosların, Beydağlarının, Kaş’tan Serik’e, Manavgat’a kadar bütün Antalya’nın tarihi olduğuna dikkat çeken Türel, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yörük kültürü Türklüğün tarihidir. Milli kültürümüzün yaşatılması doğrultusunda Yörük derneklerinin, başta da Sayın Abdullah Duman’ın katkıları çok kıymetlidir ve takdire şayandır. Yörük festival ve şenliklerini büyük bir mutlulukla destekliyoruz. Bütün Antalya’yı, ilçelerimizi, Finike’yi, Demre’yı, Elmalı’yı, Akseki’yı, Gazipaşa’yı hatta Burdur ve Isparta’yı festivalimize davet ediyorum.”

BAŞKAN TÜREL’E TEŞEKKÜR

Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman da, “Bir yönetici, yönettiği toplumun değerlerine değer veriyorsa, takdir etmek gerekir. Yörük Festivali’ne tam destek veren, bir kültür ve gönül adamı olan Başkan Türel’e teşekkür ediyoruz” dedi.

Toplantıda, Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman ve Yörük İl Beyi Osman Gülmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e Yörük poşusu taktı.yörük festivali basın toplantısı (1) yörük festivali basın toplantısı (3)

 

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle