Hoşgeldiniz  

Turizm sektörünün 2022 beklentileri

Semih Köken | 04 Kasım 2021 | Turizm A- A+

Turizm sektörünün 2022 beklentileri

Turizm sektörünün 2022 beklentileri

Turizm sektörünün 2022 beklentileri
2021 sezonunda ciddi bir toparlanma yaşayana turizm sektörü, 2022 yılı için daha da umutlu. 2022’nin çok daha iyi olacağını söyleyen turizm sektörü temsilcileri “her şey yolunda giderse” demeyi de ihmal etmiyor.

Nirvana Hotels CEO’su Korhan Alşan, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, POYD Başkanı Ülkay Atmaca ve yatırım danışmanı Feti Kuyucu 2022 beklentilerini TurizmDays’e açıkladı.

Korhan Alşan: İlk sinyaller olumlu

Fikri Cinokur imzasıyla yayınlanan haberde görüşüne yer verilen Nirvana Hotels CEO’su Korhan Alşan 2022 yılına dair ilk sinyallerin oldukça umut verici olduğunu belirtti. 2021 yılının yaklaşık 20 milyar Dolar gelir ve 25 milyon kişi turist beklentisi ile gerçekleşmesi hedefinin halen güncelliğini koruduğunu ifade eden Alşan, şunları kaydetti.

‘’Tahminimce bu beklentinin üzerinde bile bir rakam gerçekleşebilir. 2022 yılında pandeminin seyrinin yavaşlayacağı öngörüsü, aşılama sürecindeki başarı ve kapasite artışı, Covid 19’lu hayata adaptasyon ve insanların ertelediği seyahat programlarının yaratacağı talep akımı aşikar. Bu durum turizmde çok pozitif bir geri dönüşü dahi tetikleyebilir, buna hazır olmakta yarara var.’’

Rezervasyon patlaması yaşanabilir”

Ocak – Şubat 2022 aylarında rezervasyon akışlarının yavaş seyredeceğini, Mart ayının ikinci yarısı itibari ile rezervasyonlarda bir talep patlaması yaşanabileceğini öngördüğünü vurgulayan Alşan, şöyle devam etti.

‘’2022 yılında olumlu bir başlangıç ile çok iyi neticelenecek bir sezon olası. Olağan dışı bir gelişme olmaz ise 2022 yılında ülke genelinde 40 milyon turist sayısının üzerinde bir sonuç ve bununla beraber 30 milyar Doların üzerinde bir turizm geliri öngörüsü benim şahsi beklentimdir. 2019 verilerini hatırlamak gerekir ise ülke genelinde 45 milyon turist, 34,5 milyar Dolar gelirimiz mevcut. Bu açıdan da ele aldığımızda 2022 yılının normal koşullarda 2019 yılındaki performansa çok yaklaşması beklenen bir sonuç olacaktır. En iyi ihtimalde ise 50 milyon turist 40 milyar Dolar gelir beklentisi çok iyi bir geri dönüş olarak kayıtlara geçmeye adaydır. Ülkemiz adına en iyi ihtimalin gerçekleşmesini diliyorum.’’

Hamit Kuk: Her şey normal seyrederse…

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, Türkiye turizminin başta uluslararası ilişkiler olmak üzere her şeyin normal seyrinde gitmesi halinde 2022 yılı sezonunun daha iyi olacağını söyledi.

“Turizm ülke ekonomisine moral ve can suyu olacak”

Yurtdışında 2022 turizm rezervasyon sorgulamalarının çok iyi yönde gittiğini ifade eden Kuk, şunları kaydetti.

‘’Rezervasyon sorgulamalarında 2021 yılına göre çok büyük artış var. Ancak, her şey yolunda giderse 2018 yılı rakamlarını yakalayabiliriz. 2022 turizm sezonu istihdam açığını kapatmada önemli rol oynayacak. 2022 yılı turizmi ülke ekonomisine moral ve can suyu olacak. 2021 sezonunda istihdam da 2019 yılı rakamlarına çok yaklaştık. 2022 yılında da istihdam rakamlarını aşarız. Yolcu yani turist açısından da 2018 ile 2019 yılı rakamları arasında oluruz. Rusya ve Avrupa pazarlarında erken rezervasyon sorgulamalarında artış var. Ancak kesin rezervasyonlar Aralık ve Ocak aylarında netleşmiş olur.’’

Ülkay Atmaca: 2022 yılı daha iyi olacak

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da 2022 turizm sezonunun 2021’den daha iyi olacağını bildirdi. Tüm pazarlarda erken rezervasyon kampanyalarının başladığını ifade eden Atmaca, ‘’2022 yılında seyahat yasağı beklemiyoruz’’ dedi.
Sektörün tamamının aşılandığını, Güvenli Turizm Sertifikası ile Türkiye’nin dünyaya salgın döneminde ‘’iyi turizm’’ yapıldığını gösterdiğini anlatan Atmaca, şöyle konuştu:

Tabi her her şey yolunda giderse…”

‘’Bu yıl turizmde otellerimizde herhangi bir vaka yaşanmadı. Salgınla ilgili ciddi bir sorun yaşamadık. 2022 turizm sezonu 2021 sezonundan daha iyi olacak. Gelecek turizm döneminde hem turizm geliri hem de turist açısından 2021 yılı rakamlarını aşarız. Tabii her şey yolunda giderse… İngiliz turist olmamasına, Rusya’nın bir süre kapalı kalmasına ve seyahat kısıtlama olmasına rağmen 2021 turizm açısından müthiş yıl oldu.’’

“Sektör çalışanı köyüne döndü”

POYD Başkanı Atmaca, covid-19 salgını sürecinde turizm sektörünün en büyük sorununun ‘çalışan’ olduğunu söyledi. Geçen yıl oteller açık olmadığı için sektör çalışanlarının köylerine döndüğünü ya da başka sektörlere geçtiğini anlatan Atmaca, ‘’Bu sezon en büyük sorunumuz personel oldu. Köyüne dönen ya da başka sektörlere geçen personelin yerine yenisini bulmakta zorlandık. Kalifiye elemandan vazgeçtik işimizi görecek personel sayısı azaldı’’ dedi.

Feti Kuyucu: 2022 sezonunda uluslararası risk faktörleri etkili olacak

Yatırım Danışmanı ve eski bankacı Feti Kuyucu 2022 yılı turizm sezonunda her zaman olduğu gibi uluslararası ilişkilerdeki risk faktörünün etkili olacağını kaydetti. Türkiye’nin turizmde pazar açmazı olduğuna dikkat çeken Kuyucu, ‘’Türkiye turizmde sadece iki ana pazara bağımlı. Rusya ve Avrupa pazarı. Rusya’da Putin ne derse o olur. Türkiye’nin uluslararası ilişkileri de önemli bir faktör. 2022 sezonunda her şey yolunda giderse sadece Antalya’ya 6 milyon Rus turist gelir. Ancak, Rusya ile ilişkiler iyi gitmiyor. Rusya pazarına bu kadar bağımlı olmak ve yaslanmak çok iyi değil. Bu riskler ortadan kaldırılırsa 2019 sezonunda 15,5 milyon turist rakamını yakalarız. Uluslararası ilişkilerdeki riskler Türkiye turizmine çok çabuk yansır’’ diye konuştu.

Tanıtım ayağı zayıf kalıyor”

Türkiye’nin turizm gelirlerinde 35 milyar dolar hedef koyduğunu anımsatan Kuyucu, buna karşılık tanıtım ayağının çok zayıf kaldığına dikkat çekti. Fethi Kuyucu, ülke turizm gelirlerinin büyük bölümünü karşılayan Antalya’nın tanıtımında da sorunlar yaşandığını, tanıtımın kentin tüm yöneticilerinin ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Son 3 yıldaki Türkiye turist sayısı ve turizm geliri şöyle:

Yıl Turist Sayısı (Yabancı) Turizm Geliri (Milyar Dolar)

2019 45,058,286 34,5
2020 15,971,201 12,059
2021 (9 ay) 1,507,658 16,8

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle