Hoşgeldiniz  

Temiz Havuz Sertifikası Sahiplerini Buldu

SEMİH KÖKEN | 05 Haziran 2014 | Turizm A- A+

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği, PGS Word Palace Hotel’in ev sahipliğinde, 2013 Yılı Temiz Havuz Sertifika Ödül Töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün havuzlarda sadece temizlik değil, güvenlik için de önlemler almasını istedi.

 

2013 yılı Temiz Havuz Sertifika Ödül Töreni’ne; Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, Kemer Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Tokalı, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, doktorlar, görevliler ve otellerden yöneticiler katıldı. Ödül töreni; saygı duruşu ve istiklal marşının ardından, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir’in açılış konuşmasıyla başladı. Özdemir; otellerin, özellikle turizm tesislerinin yaptığı hizmetlerin kalite standartlarının ne kadar iyi olduğunu göstermek amacıyla havuz sertifikalarını dağıttıklarını söyledi.

2011 yılından bu yana Antalya’da düzenli olarak temiz havuz sertifikası töreni yaptıklarını ifade eden Özdemir, “Antalya’daki turizm işletmecilerinin bu işe ne kadar sahip çıktıklarını göstermek açısından, aslında yıllara göre temiz havuz sertifikalarını vermek, önemli bir gösterge olacaktır. 2011 yılında Antalya’da toplam 69 tane tesisimiz bu sertifikayı almaya hak kazanmıştır. 2012 yılında ise 255 tesis. 2013 yılında ise toplamda 339 işletme, temiz havuz sertifikası almaya hak kazanmıştır” dedi.

“Temiz havuz sertifikasının dayanağı, yüzme havuzlarının tabi olacağı sağlık esasları hakkında yönetmelikle belirlenmiştir” diyen Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yönetmelik yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzlarıyla, sularının nitelikleri ile ilgili usul ve esasları kapsar. Sağlık amaçlı kullanılan kaplıca ve mineralli su havuzları ile ticari amaçlı olarak kullanılmayan havuzlar bu yönetmeliğin kapsamı dışındadır. Her türlü numune alma ve analiz ücretleri işletmeci tarafından ödenir. Havuzun açık olduğu zamanlarda, havuz suyuna ait ‘Sıcaklık, Ph, Serbest Klor ve Mikrobiyolojik Analiz Sonuçları’ kullanıcıların görebileceği bir panoda yazıyla veya elektronik olarak ilan edilir. Yüzme havuzunda 1 Sertifikalı Cankurtaran ve 1 Havuz Operatörü olması zorunludur. Havuz operatörü Sağlık veya Kimya eğitimi almış en az lise mezunu bir kişi olmalıdır. Bir takvim yılı sonunda yapılan değerlendirmede, havuz ve havuz suyu kalitesinin bu yönetmelikte belirlenen şartlara uygun olması durumunda ‘Temiz Havuz Sertifikası’ verilir. İlimizde 967 işletmede kayıtlı 3324 havuz tespit edilmiştir. 2013 yılında 1404 denetim yapılmış, bu denetimlerde 3148 adet numune alınmıştır. 8 laboratuarda toplamda 20713 numunenin analizi yapılmıştır.” 

Özdemir, daha önce sadece Türkçe olarak hazırlanan sertifikaları, bu sene hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlattıklarının altını çizdi. Özdemir “Çünkü otellerde ağırladığımız misafirlerimiz, otellerimizin kalite standartlarını görmek istiyorlar. Mavi Bayrak, ne kadar önemliyse ilimizde; aynı şekilde temiz havuz sertifikası da önemli diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu’nun gündemindeyse havuzlarda bulunan su kaydırakları vardı. Cevheroğlu, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün havuzlarda sadece temizlik değil, güvenlik için de çalışma yapılmasını istedi. Cevheroğlu, organizasyonun son derece öneli olduğunu kaydederek “Antalya, turizmin başkenti. İç turizmde de, en önemli noktalardan bir tanesi. İç-dış turist anlamında, 16 milyon civarında kişiyi otellerde ağırlıyoruz. Otellerimizin hizmet kalitesinde ilk öncelik havuzdur” dedi.

Havuzların kontrol edilmesinin son derece güç olduğunu vurgulayan Cevheroğlu, her sene havuzlardan dolayı, yetişkin veya çocukların hasta olarak yaşadıkları yere döndüklerini belirtti.

Tatilin artık bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Cevheroğlu, havuz konusunda insanların pek de duyarlı olmadıklarını, gelmeyen şikayetlere bağladı. Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, özellikle hassasiyet gösterilmesi gereken bir diğer konunun da güvenlik olduğunu ifade etti. havuzlarda bulunan su kaydıraklarının ölümcül sebepler doğurabileceğini, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün bunun için de bir çalışma yapmasını istediğini dile getiren Cevheroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Havuzlarda bir önemli faktörde su kaydıraklarının güvenliği. Çocuklar için ölümcül hale getirebiliyor. Hatırlayacaksınız; 8 yaşında bir Rus çocuğu, o kaydıraklardan birine kafasını vurarak öldü. Temizlik ve güvenlik çok önemli. ‘Kaydıraklı havuzlardan bir şey olmaz’ diye düşünmeyin. Halk Sağlığı Müdürlüğü, güvenlikle ilgili de kontroller yaparlarsa, seviniriz.”

Cevheroğlu’nun konuşmasından sonra ardından Çevre Sağlığı Mühendisi Cengiz Çelen, havuz denetimleriyle ilgili sunum yaptı.

Konuşmaların ardından Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir ve müdürlük bünyesinde çalışan yetkililer, otel görevlilerine sertifikalarını takdim ettiler.

339 otelden sadece 35 otel yetkilisinin katıldığı tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle