Hoşgeldiniz  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan sert açıklama

Semih Köken | 26 Mayıs 2021 | Turizm A- A+

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan sert açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan sert açıklama
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın 18 Mayıs’ta yaptığı Kırım açıklamasına Rusya’dan bir sert yanıt daha geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Kırım Tatarlarının ve Çerkeslerin sürgünlerinin yıl dönümlerinde yayınladığı mesaj iki ülke arasında kriz yarattı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’yı Kırım konusunda cesaretlendirmeyi, Rusya’nın toprak bütünlüğüne kastetmek ile eşdeğer gördüklerini Türkiye’ye son derece açık bir biçimde ilettiklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in yaptığı açıklamada, ‘’Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir. 21 Mayıs’ı ise Çarlık Rusyası’nın işgalinde öz yurtlarını terk etmek zorunda kalarak Anadolu’ya sığınan Kafkas halklarının büyük kayıplar verdikleri, ortak hafızalarımızda bugün de yaşattığımız bir trajedi olan “Çerkes Sürgünü”nün 157. yıldönümü olarak anmaktayız.’’ ifadeleri kullanılmıştı.

Zaharova ‘Biz de sizin içişlerinize karışırız’ mesajı vermişti

Bu açıklamaya yanıt veren Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, ‘’Etnik, dilsel ve dinsel yanlara sahip çözülmemiş sorunları bulunan Türkiye devletinin, etnik azınlıkların haklarının “savunucusu” rolü de şüphe uyandırıcıdır. Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin etnik aidiyetlerini gizlemek zorunda oldukları, anadilin yasak olduğu dönemden bizi sadece birkaç on yıl ayırıyor. Sergey Lavrov’un dediği gibi, biz kibar insanlarız. Türkiye’nin yükümlülüklerinden yola çıkarak kendi sorunlarını kendi çözmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ama bu tür bir retorik devam ederse, bizim de Türkiye’deki benzer sorunlara dikkat göstermemiz gerekecektir. Bunu yapmak istemeyiz, bu yüzden, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın bizi dinleyeceğini umut ediyorum. Türkiye’deki siyasetçilerin, etnisite faktörünü her şeyden önce etnik grupların çıkarlarına zarar veren bir jeopolitik oyunun enstrümanları olarak kullanmaktan kaçınması, vazgeçme zamanının çoktan geldiğini düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullanmıştı.

‘’Ukrayna’nın militarist düşüncelerini desteklemeyi bırakmalılar’’

Zaharova’nın ardından konuyla ilgili bir açıklama da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Rusya’da yayınlanan Argumentı i Faktı gazetesine demeç veren Lavrov, “Ukrayna ilişkilerine gelince, Türk meslektaşlarımıza, durumu itinalı bir biçimde analiz etmelerini, Ukrayna’nın militarist düşüncelerini desteklemeyi bırakmalarını her düzeyde tavsiye ediyoruz” dedi.

‘’Rusya’nın toprak bütünlüğüne kast etmekle eş değer’’

Sputnik’in aktardığı habere göre Lavrov, “Ukrayna’nın Kırım konusundaki agresif girişimlerini cesaretlendirmenin, Rusya’nın toprak bütünlüğüne kastetmek ile eşdeğer olduğu görüşümüzü onlara (Türk meslektaşlarımıza) son derece açık bir biçimde iletiyoruz” diye ekledi. Rusya Dışişleri Bakanı, bununla ilgili olarak, Türkiye’nin, Rusya’nın ‘meşru endişelerini dikkate alarak izlediği çizgiyi değiştireceğini’ umduklarını da belirtti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle