Hoşgeldiniz  

Ethem Okudur’dan Bakan Ersoy’a: Neredeyse zararına…

Semih Köken | 10 Mart 2022 | Kemer Güncel, Oteller, Turizm A- A+

Ethem Okudur’dan Bakan Ersoy’a: Neredeyse zararına…

Akay Travel Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Okudur, Bakan Ersoy’a çağrıda bulunan bir açıklama yaptı.


Akay Travel ve FIT Holidays’in sahibi Ethem Okudur, ana turizm pazarlarında ortaya çıkan riskler ve yapılması gerekenlerle ilgili açıklama yaptı. Rusya pazarında ortaya çıkan zorluklara dikkat çeken Okudur, artan yakıt maliyetleri nedeniyle daha önce satılan turların bile zarara döndüğünü kaydetti. Bakan Ersoy’a seslenen Okudur, “Ben Sayın Bakanımızdan ilk etapta operatörlerimize uçuş katkısı olarak artan uçak yakıt farkını telafi edebilecek koltuk başı 50 Euro bir devlet desteği sağlanmasını ve bu hamlenin, operatörlerin gelişmelerden ötürü kapasitelerini düzenlemeye yönelik yeni planlama yapmasına imkan vermeden hayata geçirilerek duyurulmasını önemle rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Ethem Okudur’un “Artık daha da ne olacak demeyelim” başlıklı açıklaması şöyle:

2022 sezonunu turizm sektöründe istikrarlı yılların başlangıcı olarak beklerken yine birkaç basamak geri gittik. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın uzaması, olası Rus operasyonunun gerçekleşme şansını da gün be gün kaybettiriyor. Barışın sağlanması halinde iyi bir ihtimal ile “insanların seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmaması” konusu gündeme alınabilir. Bu durumda uçuşların gerçekleşebilmesi için kalkabilecek ilk yaptırımın uçakların yedek parça, sigorta konularında yaşanan problemlerin çözülmesi olarak görsek de bir sonraki aşamada aşağıdaki muhtemel sorularla karşılaşacağız.

* Sadece Türk bayraklı uçakların uçabilmesi halinde bile, Rusya buna izin verecek mi ? Buyurun gelin turistleri alın mı diyecek?

* Kendi ekonomik menfaatlerini koruyacak uygulamaları ki bunlardan birisi iç pazarda seyahatlerin teşviki olmayacak mı?

* Uçuşların gerçekleşmesi gibi bir ihtimalinde bile gelebilecek turist sayısı, otellerde yeterli dolulukları sağlayarak sektörün tok ve dik durmasına imkan verecek mi?

* Rus bankalarına uygulanan SWIFT kısıtlamalarına gelince; uçuş kısıtlamalarında kayda değer bir gelişme olmadan, ödemeler konusunu gündeme getirmenin bir anlamı yok. Zira İran’da da benzer sorunlar var iken bile bir şekilde turizm hareketlerinin gerçekleştiğini görüyoruz.

Su an aktif olan Avrupa pazarına gelirsek; evet, pandemi sürecinin son aşamasına girdiğimizi düşünürken, gerek COVID salgının ölümcül riskinin azalması, gerekse aşılanma oranının artmasının Avrupa’da satışlara olumlu şekilde yansımasını görsek de, savaşın ve beraberinde yaşanan ekonomik krizin küresel boyutlarının olumsuz etkileri ile yakın zamanda yüz yüze geleceğimiz aşikardır.

Şu anda bu durumun küresel etkisi olarak Avrupalı (Baltık, Balkan dahil) tüm tur operatörlerinin karşısına çıkan en büyük sorun; artan yakıt fiyatı nedeni ile uçak maliyetlerinin artması, satılmış paketleri bile nerede ise zararına getirecek bir şekilde yükselmiş olmasıdır.

Yani, bu sezona yönelik satılan odalar da eğer bu konuda bir hamle yapılmaz ise eriyebilir. Bu koşullar, sadece Rus pazarında yeterli hareket olmaz ise otelini hiç açmamayı, ya da açıksa kapatmayı düşünen otelcileri daha da ümitsizliğe sürükleyecek. Diğer taraftan otellerin kapanması halinde ortaya ciddi anlamda işsizlik sorunu gündeme gelecektir.

Ben Sayın Bakanımızdan ilk etapta operatörlerimize uçuş katkısı olarak artan uçak yakıt farkını telafi edebilecek koltuk başı 50 Euro bir devlet desteği sağlanmasını ve bu hamlenin, operatörlerin gelişmelerden ötürü kapasitelerini düzenlemeye yönelik yeni planlama yapmasına imkan vermeden hayata geçirilerek duyurulmasını önemle rica ediyorum.

Diğer bir talebim ise, pandemi süresince yeterli desteği alamayan seyahat acentaları için tur, transfer, taşımacılık KDV oranının düşürülmesidir. Zira yüzde 8 marjinde bile alınan alt kalemler yüzde 18’den faturalandırılmak zorunda ve daha önce konaklama konusunda bu kolaylık otellere sağlanmıştı.

Umarım bu destek taleplerimiz olumlu değerlendirilir, her boyutta, operatörler ve acentalar için bir kaderine terk edilmişlik yerine dinamik kazanımlar sağlanır.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle