Hoşgeldiniz  

Türkiye’nin Eyfel’i günde 3 metre yükseliyor

Semih Köken | 12 Aralık 2015 | Antalya Haber, Kemer Güncel, Yaşam A- A+

(DHA) – ANTALYA’nın ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla düzenleyeceği Expo 2016 Antalya’nın en önemli simgelerinden ‘Antalya Expo Tower’ adlı 100 metre 70 santimlik kulenin inşaatı, günde 2- 3 metre yükseliyor.
ANTALYA'NIN 'CICEK VE COCUK' TEMASIYLA DUZENLEYECEGI EXPO 2016 ANTALYA'NIN EN ONEMLI SIMGELERINDEN 'ANTALYA EXPO TOWER' ADLI 100 METRE 70 SANTIMLIK KULENIN INSAATI, GUNDE 2- 3 METRE YUKSELIYOR. (PROJE FOTO) (FOTO:ANTALYA-DHA)
Dünyadaki Expo organizasyonunun ilk kez yapıldığı Fransa’nın başkenti Paris’te 1889’da Expo’nun simgesi olarak inşa edilen Eyfel Kulesi, bugün dünyanın en önemli turizm simgelerinden biri. Türkiye’nin Eyfel’i olarak adlandırılan Expo Kulesi’nin de Expo 2016 Antalya’nın ardından da simge olarak turizme değer kazandırması hedefleniyor.

Expo 2016 Antalya Ajansı’nın düzenlediği yarışmada 127 proje arasından genç mimarlar Melike Atay ve Serdar Kızıltaş’ın, Antalya’nın tarihi Hadrian Kapısı (Üç Kapılar) ve palmiye ağacını simgelendirdiği 100 metre 70 santimlik kule projesi birinci seçildi. Haziran ayında ihalesi yapılan ve temeli atılan kule inşaatı hızla sürüyor.

Beton yapıda 55 metreye ulaşıldığını belirten Expo 2016 Antalya Ajansı yetkilileri, kule inşaatının günde 2-3 metre yükseldiğini, bu ay sonunda tahminen betonarme yapının tamamlanacağını kaydetti. Kulenin tamamının ise şubat sonuna kadar tamamlanacağını belirten yetkililer, “Beton dökümü yapılırken dış yüzey konstrüksiyonu da çalışılıyor. Beton dökümü tamamlandıktan sonra dış yüzey montajına da başlanacak” dedi.

KULE YAPIMINA KIŞ AYARI

Taca İnşaat firması tarafından yaklaşık 80 milyon TL bedelle inşa edilen Expo Kulesi’nin yapımında bölgede ilk olan bir teknik de kullanılıyor. Kış dönemi nedeniyle soğuk havalarda yüksekte çalışmayı zorlaştıracak iklim koşullarına karşı uygulanan bu teknikte, inşaata aşağıda devam edecek formül uygulanıyor. Bu formüle göre, kulenin en üstteki konstrüksiyondan oluşacak geniş bölümü kule cephesiyle birlikte ayrı bir alanda yapılıyor. Kulenin orta çekirdeğine yerleştirilen kayar kalıp ve kolon gibi yükselen bölümün tepesine konulan asansör motorlarıyla konstrüksiyon aşağıda tamamlandıkça yukarı çekilerek, alttan ekleme yöntemiyle tamamlanacak. Kule inşaatında yüzde 30 oranına ulaşıldı.

KULE DIŞINDAKİ YAPILAR AY SONU BİTECEK

Expo 2016 Antalya’nın 1121 dekarlık sergi alanındaki kule dışındaki yapıların tamamı Aralık ayı sonunda bitirilecek. Bu kapsamda sergi alanıyla Lara Atıksu Arıtma Tesisi arasındaki kolektör hattının yüzde 99’u bitti. Çocuk Adası, köprüler ve kıyı yapılarının yüzde 90’ı tamamlandı. Lojiktik binalar, VIP binası ve basın merkezi yüzde 100 tamamlandı. Büyük ve küçük amfilerin de yüzde 95’i gerçekleşti. Satış ünitesi, food court, tuvaletler, sanat sergi ve kafe binası yüzde 98’e, iç mekan bahçesi ve ofis binası da yüzde 99’a ulaştı. Kongre merkezinde de kaba inşaat tamamlandı ve işin tamamının bitirilmesine yüzde 15 gibi bir oran kaldı.

Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkı’nın yüzde 55’i, Yağmur Ormanları Serası’nın yüzde 72’si, her bölgeye özgü evlerin mimari tasarımlarından oluşan restoranlar ve sokağının yüzde 75’i bitirildi. Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde yüzde 43, Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi’nde yüzde 50, giriş yapıları, güvenlik, sağlık merkezi ve karantina binalarında yüzde 78’e ulaşıldı.

25 BİN AĞAÇ, 165 BİN ÇALI, 4.5 MİLYON ÇİÇEK

1121 dekarlık dev alanda 25 bin ağaç dikimi yapıldı. İçinde bölgeden taşınan asırlık ağaçlardan yeni dikimi yapılan 40’ın üzerindeki tür ağacın yanı sıra, 165 bin adet de çalı türü bitki dikildi. Alanın 350 bin metrekaresi çimlendirildi. Alanda, dikimi devam eden ve yüzlerce türden oluşacak en az 4.5 milyon adet çiçek olacak. Bu kapsamda Expo Tepesi, Toros dağları ormanlarına göre bitkilendirildi. Soğanlı Bitkiler Bahçesi, Anadolu kökenli doğal bitki türleri ise Yalova’da üretiliyor. 58 tür bitki bulunan bu bahçede ilkbaharda çiçeklenecek türlerin dikimi yapıldı. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde, Anadolu kökenli türler BATEM tarafından üretildi ve dikimine başlanıldı. Sucul Bitkiler Bahçesi’nde su kıyısı, kenarı ve içinde yetişen bitkiler, alanın doğu ve batı tarafındaki alanlara göre su verildikten sonra yerleştirilecek. Toplam 10 parsel üzerinde yapımı devam eden Mozaikkültür alanında da Selçuklu dönemine ait tasarımlar kullanılıyor ve bitki heykellerinin bu alana yerleştirme işlemleri başladı. Alanda 81 il için 81 sembol ağaç projesi kapsamında valilikler tarafından belirlenen ve 15 toplama merkezine gönderilen fidan ve ağaçlardan oluşan 170 bitki de sergi alanına getirildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle