Hoşgeldiniz  

7 Haziran seçimleri için harekete geçildi

SEMİH KÖKEN | 15 Nisan 2015 | Siyaset A- A+

Seçim hilelerine dair tartışmalar artarken gönüllülerin kurduğu Oy ve Ötesi Derneği 120 bin müşahitle 7 Haziran seçimlerini takip etmeye hazırlanıyor.

Dernek özel geliştirilen bir yazılımla, YSK’nın açıkladığı seçim sonuçlarının sağlamasını da yapacak.

7 Haziran seçimleri yaklaşırken seçim hileleri ve ‘trafoya giren kedi’ endişesi de arttı. Genel seçimlerde sandık başındaki oy kullanma sürecini kontrol etmek amacıyla bağımsız ve tarafsız bir müşahitlik derneği kuruldu.

Oy ve Ötesi isimli dernek Türkiye’nin çeşitli yerlerinde eğitim vermek amacıyla harıl harıl sandık müşahitleri arıyor. Oy ve Ötesi Derneği, özel geliştirilen bir yazılımla YSK’dan aldığı seçim sonuçlarının sağlamasını da yapacak.

HATALARA İTİRAZ EDECEKLER

Oy ve Ötesi’nin temelleri Aralık 2013’te atıldı. Nisan 2014’te dernekleşti. İstanbul’da Mart 2014 yerel seçimlerinde aktif olarak çalışmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6 ilde seçim sandıklarında müşahitler bulundurdu. 7 Haziran Gerel seçimleri için 45 il ve 162 ilçede örgütlenen Oy ve Ötesi, 12 bin okul ve 106 bin sandıkta müşahit bulunduracak. 20-30 milyon seçmenin oy kullanacakların yüzde 62’lik kısmının oy kullanacağı noktalarda gözcülük yapılması anlamına geliyor. Şimdiye kadar yaklaşık 45 bin kişiye eğitim veren organizasyon ilçe, okul ve sandık sorumlularıyla birlikte 7 Haziran seçimlerinde toplam 120 bin civarında gönüllüye ulaşmış olacak.

Derneğin gönüllü profilinin ağırlığını kadınlar oluşturuyor. Üyelerin yüzde 62’si kadın. Gönüllülerin yüzde 66’sı ise 26-45 yaş arasında, yani genç ve orta yaş. 96 ülkede örgütlü “Uluslararası Yerel Seçim Gözlem Ağı” üyesi olan Oy ve Ötesi Derneği Sözcüsü Sercan Çelebi, 7 Haziran seçimleri için özel bir yazılım yaptıklarını belirterek, “Sandıklardan aldığımız sonuçları kendi özgün yazılımımıza gireceğiz. Ve YSK’nın açıkladığı sonuçlarla karşılaştıracağız. Bu Türkiye’de bir ilk olan sağlama sistemi. Herhangi bir farklılık olması halinde itirazda bulunacağız” dedi.

İnsanların artık oy kullanmakla kalmayıp kullandıkları oyu sonuçlara yansıyana kadar takip edecek bir bilince geldiğini ifade eden Çelebi, “Her vatandaşın bütün süreci izleme hakkı var.

Orada oy kullanma bitene, sayım yapılana kadar bulunma hakkı var. Biz de dernek olarak vatandaşlara sahip oldukları bu hakkı hatırlatıyor ve eğitim veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle