Hoşgeldiniz  

Mutfak Malzemelerinden Heykel Yapıyor

Semih Köken | 11 Ağustos 2015 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

Antalya’nın Kemer ilçesine yaşŸayan Aysel İçli, çatal, bıçak, kaşŸık, tencere, tava gibi kullanılmışŸ mutfak malzemeleri ve inşŸaat tellerinden heykeller yapıyor.

Uzun yıllar Kemer‘in Beldibi Mahallesi’nde turizm sektöründe çalışŸan, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunu 77 yaşŸındaki Aysel İçli, yaptığŸı sıra dışŸı çalışŸmalarla dikkati çekiyor. GittiğŸi, gezdiğŸi yerlerde sanayi sitelerini ve pazarları gezen ve buralardan malzeme toplayan İçli, ayrıca çatal, bıçak, kaşŸık, tencere, tava, kepçe gibi kullanılmışŸ mutfak malzemeleri ile topladığŸı parçaları, sanat eserine dönüşŸtürerek, ailesine ait otellerin bahçesinde sergiliyor.

Beldibi‘de otelinin ortasında kurulu atölyesinde yaptığŸı çalışŸmaları AA muhabiriyle paylaşŸan İçli, 1938 yılında İstanbul‘da doğŸduğŸunu, tüm çocukluğŸunun ve tahsil hayatının İstanbul‘da geçtiğŸini söyledi. Sanata 6-7 yaşŸından beri ilgisinin bulunduğŸunu anlatan İçli, babasının zorlamasıyla gittiğŸi hukuk fakültesini yarıda bırakarak, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde resim eğŸitimi aldığŸını kaydetti.

Akademide Bedri Rahmi EyüboğŸlu, Halil Dikmen gibi hocalardan ders aldığŸını ifade eden İçli, okulu tamamladıktan sonra kısa bir süre resim öğŸretmenliğŸi yaptığŸını, ardından eşŸinin işŸi nedeniyle 1963’te Antalya‘ya yerleşŸtiğŸini söyledi.

– Sıkıntıdan heykele başŸladı

Heykel yapmaya hem evde boşŸ oturmaktan sıkıldığŸı için hem de çocuklarını eğŸlendirmek için 1970’li yıllarda başŸladığŸını anlatan İçli, şŸöyle devam etti:

Beldibi‘ne taşŸındığŸımızda buralar bomboşŸtu. BoşŸ duramadığŸım için ‘ne yapayım’ diye düşŸünürken bir gün bir şŸey için sanayiye gittim. Orada inşŸaat tellerini gördüm, ‘şžunları alayım belki çocuklar için bir şŸey yapabilirim’ dedim. Oturdum bir şŸeyler yapmaya başŸladım, heykeller ortaya çıktı. 1970’li yıllarda hobi amaçlı olarak başŸladım, öyle de devam ettim. KullanılmışŸ mutfak malzemelerinden yararlanmaya başŸladım. Oteli açtıktan sonra atölyemi de buraya kurdum. Vaktimin çoğŸu burada geçiyor. Okuldan birçok sanatçı arkadaşŸım var, illa ‘sergi açalım’ diyorlar. Hiç sergi açmadım. Diyorum ki onlara ‘Bu otellerden iyi sergi alanı mı olur?’ Yılın 6 ayında en az 2 bin kişŸi geliyor buraya, fotoğŸraf çekiyorlar, gidiyorlar. Sergi açsam bu kadar kişŸi gelir mi?”

– “Heykellerimi katiyen satmam”

GittiğŸi, gezdiğŸi yerlerin sanayisini ve pazarlarını mutlaka dolaşŸtığŸını ve kendisine ilginç gelen malzemeleri aldığŸını kaydeden İçli, ayrıca arkadaşŸlarının ve otele gelen müşŸterilerin de kendisine malzeme getirdiğŸini söyledi.

İçli, “Bir yere gittiğŸim zaman giyim kuşŸam yerlerini değŸil, sanayisini ve pazarlarını dolaşŸırım. Geçen iskele yapan bir arkadaşŸımın yanına gittim. Baktım çok güzel hurdalar var, onları aldım. Torunlarım da gittikleri yerden ilginç buldukları malzemeleri getirir ama genelde mutfak malzemesi kullanırım” diye konuşŸtu.

Tanınmak, sergi açmak gibi bir hayalinin bulunmadığŸını anlatan İçli, “Heykellerimi tamamen kendim için yapıyorum. Satın almak isteyenler çok oluyor ama katiyen satmam” diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle