Hoşgeldiniz  

Kampçılar sahilden uzaklaştırıldı

SEMİH KÖKEN | 08 Temmuz 2015 | Antalya Haber, Kemer Güncel A- A+

Caretta caretta kaplumbağalarının Ulupınar Mahallesi’ne bağlı Çıralı sahilindeki yuvalama alanlarına zarar verdiği ve gürültü yaptıkları belirtilen kampçılar, gönüllüler ve bölge halkı tarafından sahilden uzaklaştırıldı. Bölgede konaklayanların üreme zamanı olması dolayısıyla doğal hayata zarar verdiğini söyleyen gönüllüler ve köylülerle kampçılar arasında tartışma çıktı. Ulupınar Mahalle Muhtarı Habib Altınkaya, Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme İşletme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle ve Çıralı’da yaşayanlar kampçıları uyararak, gürültü yapmamalarını istedi. Kendilerinin de çevreci olduğunu söyleyen 25 kişilik grup sahillerin herkesin kullanımında olduğunu savundu. Kooperatif Başkanı Bayram Kütle’nin jandarmaya haber vereceğini söylemesi üzerine grup sabaha kadar müsaade isteyip bölgeden ayrıldı.

‘BİZE DESTEK OLAN YOK’

Bayram Kütle, “Çıralı’da 15 senedir deniz kaplumbağalarının çalışmalarını yürütmekteyim. Ama gitgide her dönem yoğun baskıyla carettaların sahile çıkacak durumu kalmadı. Artık tüm sahil doldu. Kimisi dozer getirir sokar, kimisi şezlonglarını atar, bakan yok. İlgili makamları aradığım zaman biri onun üstüne, diğeri de onun üzerine atıyor suçu ama bize destek olan yok” dedi.

‘ATEŞ YAKIYOR, BAĞIRIP ÇAĞIRIYORLAR’

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ile caretta caretta kaplumbağalarının korunması için 4 aylık sözleşme yaptıklarını söyleyen Bayram Kütle, “Bu sözleşmeyi yürüteceğim diye uğraşıyorum. Denizinden karasına kadar her yer pislik, pas içerisinde kaldı. Adamlar geliyor ateş yakıyor, içki içiyor, bağırıyor çağırıyor. Köylüler toplandık, ‘Buradan çıkın gidin, burada bu gürültüyü yapmayın’ dedik ama onlar ‘Kralı gelse bizi buradan çıkartamaz’ diyor. Ne yapalım, adam mı öldürmeye gidelim? Biz de geri geldik, yetkili makamlara söylüyoruz ama hiçbir şey yapan yok” diye konuştu.

‘YUVALAR TEHDİT ALTINDA’

Ulupınar Muhtarı Habib Altınkaya da şöyle dedi:

“Deniz kaplumbağası sezonu başladı. Çıralı’da yuvalama dönemi devam ediyor. 60’a yakın yuvamız oluştu. Ama tehditler yuvalama döneminde devam ediyor. Günübirlik insanların çadır kurmaları, sahile inip ateş yakmaları, yüksek sesli müzik aletlerini çalmaları nedeniyle bazı deniz kaplumbağaları yumurtlamadan geri dönüyor. Bu konuda Çıralı’da bulunan gençlerimiz duyarlı. Sahile çadır kuranları uyararak, onlara konuları anlatarak sahilden çıkartıyoruz.” Kemer gözcü

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle