Hoşgeldiniz  

ÇOCUKLARINIZA VAKİT AYIRIN

SEMİH KÖKEN | 20 Ağustos 2014 | Kemer Güncel A- A+

Uyuşturucu madde içerikli olan ve kullanımı esnasında insan metabolizmasına fazlasıyla zararları dokunan Bonzai ile ilgili her geçen gün ölüm haberleri geliyor. Türkiye genelinde kullanımı artan ve özellikle gençlerin hayatını karartan kabus nedeniyle uzmanlar uyarılarını sürdürürken, Kemer’de de emniyet ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Şimdiye kadar bonzai nedeniyle herhangi bir ölüm haberinin olmadığı ilçede, bu durum sevinçle karşılanırken, yine de ailelerin tedbirli olması isteniyor. Türkiye’de astamamen uyuşturucu maddeden ve bazı bitkilerin yapraklarına karıştırılarak elde edilen Bonzai’nin zararları ise saymakla bitmiyor. İnsan vücudunda kalıcı hasarlar bırakma ile başlayan ve ölüme kadar götüren madde, yapılan araştırmalara göre diğer uyuşturucu maddelerden çok daha tehlikeli boyutlara yol açıyor.

KÖRLÜK VE FELÇ GEÇİRME GİBİ ETKİLERİ VAR

Uzmanlar tarafından; kan basıncıda hızlı artış ve nabız yükselmesi, şiddetli ağız kuruluğu, göz kızarıklığı, halüsülasyon hayal görme, açlık hissi, ortam seçememe nerede olduğunu hatırlayamama, geçici körlük ve geçici felç durumu gibi etkileri bulunan bonzai kullanımının, ailelerin bilinçlendirilmesi ile sona erdirileceği söyleniyor.

EROİNDEN ÇOK DAHA FAZLA YAN ETKİSİ BULUNUYOR

Bonzai, yapılan araştırmalara göre insan vücudunda adeta patlamaya neden oluyor. “Bir defadan bir şey olmaz” düşüncesiyle kullanan gençleri pençesi altına alan bonzai adlı uyuşturucu, Türkiye’de ilk kez 2011’de yılında patlak verdi. 2013’te yılında da kullanımı fazlasıyla artan Bonzai, sigaranın içinde karıştırılarak, sprey halinde de içilebiliyor. Bu nedenle kullanım sırasında çevreden anlaşılması bir hayli zor. Diğer olumsuz etkisi de beyin hücrelerinde kısa sürede büyük hasarlar meydana getirmesi. Özellikle genetik yatkınlığı olan veya yüksek dozda madde kullanan kişilerde, şizofreni benzeri durumlar ortaya çıkabiliyor. Bazı kişilerde de ani kalp durmalarıyla ölümlere neden olabiliyor. Uyuşturucular arasında en yüksek haz etkisi olan maddenin eroin olduğunu ancak bonzainin de eroine benzer etkileri olduğu belirtiliyor. Hatta eroinden daha fazla yan etkiye sahip olduğu ifade edilirken, çok daha ucuz olması sebebiyle kolay ulaşılabiliyor. Uzmanlar, rol model olarak seçilen kişilerin madde kullanmasının ise kötü örnek teşkil ettiğini dile getiriyor.

ÇOCUKLARINIZA VAKİT AYIRIN

Uzmanlar ailelere ise şu tavsiyelerde bulunuyor: “Ailelerin çocukları yakından izlemesinde yarar var. Çocuğa otoriter ve baskıcı değil, uzlaşıcı yaklaşmalı, fikirlerine saygı duymalı ve aile ortamında beklentisini karşılayacak girişimlerde bulunmalıyız. Anne- baba olarak, sürekli başarılı olsun diye çocuklarımızı baskı altına almak yerine, onlara vakit ayırmalıyız. Çocuklarımız dışarıda takıldıkları gruplar içerisinde kendini değerli hissettikleri anda ne yapılıyorsa ona uyuyor.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle