Hoşgeldiniz  

CHP’DE ÖN SEÇİM HEYECANI

Semih Köken | 06 Mart 2015 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

Antalya’da ilk kez meclise göndereceği isimleri belirlemek için önseçim kararı alan CHP’de kafalar karışık. Genel Merkez’de milletvekili aday adaylarının ‘çadır kurma’ dönemini bitiren önseçimin ne olduğunu, nasıl işleyeceğini anlatan CHP İl Başkanı Semih Esen, “Önseçimde oluşacak sıralama kesindir, kimse müdahale edemez” dedi.

CHP, 29 Mart Pazar günü Antalya’da ilk defa tüm üyelerin katılımıyla önseçim yapacak. CHP, milletvekili listelerini parti üyelerinin inisiyatifine bırakan bu yöntemi, 1999 seçimleri için sadece ‘önseçim delegeleri’nin katılımıyla kısmen denedi. 99 seçimlerinde CHP’nin milletvekili listesi Deniz Baykal, Tuncay Ercenk, Gürkut Acar, Nail Kamacı, Meral Sağır, Yusuf Öztop, Mehmet Özbey, Nusret Bayar, Serap Sevük, Osman Kaptan, Muzaffer Ayhan, Raif Karagöz’den oluştu, ancak CHP yüzde 10 seçim barajının altında kaldı.

CHP İl Başkanı Semih Esen, önseçimin milletvekili adaylarının belirlenmesinde parti tüzüğünde aday yoklaması ve merkez yoklamasıyla birlikte tanımlanan üç yöntemden biri olduğunu söyledi. Tüzükte önseçimin öncelikli yöntem olarak yer aldığının altını çizen Esen, önseçimin en basit anlatımla Antalya milletvekili aday adaylarına ilişkin sıralamanın parti üyeleriyle belirlenmesi olduğunu söyledi.

Antalya’da CHP’nin 3’üncü sıra adayı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) eski Başkanı Çetin Osman Budak haricinde tüm sıralamanın önseçimden çıkacağını belirten Esen, “Önseçimde 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle partiye üye olan herkes oy kullanabilecek. Yaklaşık 40 bin civarında üyemiz milletvekili listelerinin belirlenmesi için sandık başına gidecek” dedi. Önseçimde oy kullanacak üye sayısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve üye kayıt defterinin ilçe seçim kurulunca incelenmesi ve itiraz süresinin ardından 23 Mart Pazartesi günü kesinlik kazanacak.

Önseçimin, Siyasi Partiler Kanunu’nda da yer alan aday belirleme yöntemlerinden biri olduğunu ve sürecin açıklanan takvim uyarınca il ve ilçe seçim kurullarınca işletildiğinin altını çizen Esen, önseçimde oluşacak sıralamanın kesin olduğunu, Genel Merkez dahil hiç kimsenin oluşan listeye müdahale hakkı bulunmadığını söyledi.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da bulunduğu 96 ismin önseçime gireceğini kaydeden Esen, önseçime giren aday adaylarının aynı zamanda kontenjan adaylığına ya da başka bir seçim bölgesinde önseçime katılamayacağını söyledi. Esen, Ayrıca önseçime katılan aday adaylarının başka bir partiden aday gösterilemeyeceğini belirtti.

CHP’de 29 Mart’ta yapılacak önseçim için her ilçede seçim kurulları kendi çalışmasını yapacak. Oy kullanma hakkına sahip parti üyelerinin sayısının kesinlik kazanmasıyla birlikte her ilçede kaç sandık kurulacağı karara bağlanacak. Sandıkların ilçe merkezlerinde kurulacağını belirten İl Başkanı Esen, her sanığa 100- 150 civarında oy düşecek şekilde sandık çevrelerinin belirleneceğini söyledi. Pusulada 96 aday adayının soyadı, T harfinden başlamak üzere alfabetik olarak yer alacak. CHP eski Lideri Baykal, önseçimde 26 sıra numarasıyla yer alacak. Esen, aday adayı listelerinin 24 Mart’ta kesinlik kazanacağını belirterek, “Şu anda yapılan sıralamada adayların kullandığı numaralar adaylıktan çekilme, vefat gibi durumlar nedeniyle değişebilir. Kesin numaralar 24 Mart’ta belli olacak” dedi. Bu tarihten sonra adaylıktan çekilinmesi halinde pusulada dikkate alınmayacak, fakat bu gibiler aday seçilmişlerse çekilmeleri hüküm ifade edecek. Ölüm halinde de aynı hüküm uygulanacak.

Önseçimde oy verme işlemi saat 08.00’de başlayacak ve 17.00’ye kadar devam edecek. Seçimde partililer oy pusulasında en az 7, en fazla 13 ismi işaretleyecek. İl Başkanı Esen, eksik ya da fazla işaretleme yapılan pusulaların geçersiz sayılacağının altını çizdi.

Önseçimde kritik kavramlardan biri de anahtar liste. Anahtar liste en saf haliyle parti üyelerinin milletvekili olarak görmek istedikleri aday adaylarının ismini bir kağıda yazarak, onlar için oy toplamaya çalışması anlamına geliyor. Esen, il ve ilçe yöneticileri olarak anahtar liste kavramını kabul etmediklerini, böyle bir çalışmayı yöneticiler adına kabul edilemez bulduklarını söyledi. Esen, “Oy pusulası yerine anahtar liste zarfın içine konulursa o oy da geçersiz olur” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle