Hoşgeldiniz  

Başkan Türel Antalya’yı demir ağlarla örecek

Semih Köken | 26 Ocak 2015 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

Antalya’ya Fatih-Meydan arası ANTRAY hattından sonra ikinci etapta Meydan-Expo ve üçüncü etapta Varsak-Hastane arası raylı sistem yapılacak. Müze’de biten nostaljik tramvay hattı da Varsak hattına bağlanacak. Liman Kavşağı-Konyaaltı Sahili-Müze arası hat için de halktan talep var

1616_1

Şükrü AĞIRMAN

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Menderes Türel, 4 etap olarak düşündüğü raylı sistem projesinin ilk etabını, birinci başkanlık döneminde gerçekleştirdi. Fatih-Meydan arasında 11.1 kilometrelik bir hat oluşturdu. Bu raylı sistemin birinci etabıydı. Şimdi ise ikinci etap Meydan-Expo arasında yapılacak. Üçüncü etap ise Varsak-Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasına inşa edilecek. Bu hat, nostaljik tramvay hattı ile birleştirilecek. Böylece Varsak’tan raylı sisteme binen vatandaş, Işıklar Caddesi’nin bittiği noktada Burhanettin Onat Caddesi ile buluştuğu eski mezbaha kavşağına kadar ulaşmış olacak. Şu anda projesinin gerçekleştirilmesi için start verilen Konyaaltı Sahil Projesi içerisinde olmak üzere halktan Sarısu-Liman Kavşağı-Konyaaltı Sahili-Müze arası hat için de bir raylı sistem talebi var.

 

Mevcut etaplar:

Antalya kent merkezinde mevcutta iki adet raylı sistem hattı bulunuyor. Bunlar Hasan Subaşı tarafından 1999 yılında hizmete sokulan Müze-Zerdalilik arası nostaljik tramvay hattı ve 2009 yılında Menderes Türel tarafından hizmete sokulan Fatih-Meydan tramvay hattı. Müze-Zerdalilik tramvay hattı tek hatlı bir raylı sistem, hat üzerinde bazı duraklarda çift hat bulunuyor ve hat üzerinde kullanılan tramvaylar oldukça eski. Bu nedenle ‘nostaljik tramvay’ olarak tanımlanıyor. Hat üzerinde aynı anda sadece iki tramvay aracı çalışabiliyor. Tramvaylar Saat Kulesi önündeki Kale Kapısı durağında karşılaşıyor ve biri, diğerinin geçmesini bekliyor. Bir tramvay aracı ise Zerdalilik deposunda yedek olarak bekletiliyor. Toplam vagon sayısı 6. Menderes Türel’in birinci etap olarak adlandırdığı Fatih-Meydan raylı sistem hattı ise yüksek kapasiteli, çift hatlı ve yüksek teknolojili bir hafif raylı sistem. Güzergah uzunluğu 11 km ve güzergahta 16 istasyon yer alıyor. Çallı(Vatan) ve Otogar Kavşağı’nda 2 istasyon ise yer altında metro istasyonu tarzında hizmet veriyor. Otogar ve Çallı istasyonları yeraltında olduğundan bu istasyonlara giriş ve çıkışlarda tüneller yer alıyor. Bir tünel de Fatih istasyonundan Depo sahasına girişler için yapılan Burdur karayolunun altından geçen tünel olarak biliniyor. 2009 yılında seferlerine başlayan bu güzergah, 2 dakikada bir sefer yapabilme kapasitesine sahip ve çift vagonla işletilmesi mümkün.

14 adet raylı sistem aracının çalıştığı bu raylı sistem hattının Otogar-Fatih arasında kalan kısmı, kara ve yaya trafiğine kapalı durumda. Bu bölgede raylı sistem 70 km hıza çıkabiliyor. Kent merkezinde kalan kısımlarda ise ortalama 40-50 km hızla hizmet veriliyor.

 

2.etap: EXPO-Meydan Raylı Sistem Hattı

Meydan-Aksu-Expo raylı sistem hattı 18 kilometrelik bir hat olacak. Havaalanı bağlantısı bu güzergahta sağlanacak. Antalya’ya ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler EXPO’dan şehir merkezine kadar raylı sistem ile ulaşabilecek. Bu çalışma Ulaştırma Bakanlığı ile ortak yürütülüyor. Proje belediye tarafından hazırlandı ve bakanlığa teslim edildi. Çok hızlı bir şekilde ihaleye çıkılacak. Araçları Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan protokolle Büyükşehir Belediyesi alacak. Araçların teminine yönelik müşavirlik ihalesine çıkıldı. Araçların temini en kısa sürede gerçekleştirilecek. Projenin yaklaşık maliyeti 200 milyon lira. 18 kilometrelik güzergahta ağırlıklı olarak Aksu’ya kadar orta refüj kullanılacak. Demokrasi Kavşağı, Havaalanı sapağı alttan geçilecek. Aksu’ya kadar orta refüjden giden güzergah, Aksu’da EXPO’nun bulunduğu kuzey istikametine yer altından bağlanacak. Hat EXPO’da son bulmuş olacak. Yol güzergahı üzerinde servis, hidrolik, alt geçit ve köprü amaçlı olmak üzere toplam 7 adet sanat yapısı bulunuyor. Raylı sistemin geçebilmesi için güzergahta Acısu deresi üzerine bir adet, Soğucaksu deresi üzerine 1 adet, Cırnık deresi üzerine 3 adet olmak üzere toplam 5 adet köprü yapılacak. Meydan-Havalimanı-Aksu projesi tamamlandığında mevcut Fatih-Meydan hattıyla birlikte işletilecek. Bu proje için ek bir depo sahası yapılmayacak. Fatih’teki mevcut Antray deposu hatta çalışacak tüm tramvaylar için kullanılacak. 17.8 kilometrelik güzergahta her biri 75 metreuzunluğunda, hemzemin tipte toplam 15 istasyon yer alıyor. Raylı sistem hattı üzerinde bulunan istasyonlar Perge Durağı, Kışla Durağı, Topçular Durağı, Demokrasi Durağı, Cırnık Durağı, Altınova Durağı, Yenigöl Durağı, Sinan Durağı, Havalimanı Kavşağı Durağı, Havalimanı Dış Hatlar Durağı, Havalimanı İç Hatlar Durağı, ANFAŞ Durağı, Kurşunlu Durağı, Aksu Durağı, EXPO Durağı olacak.

 

3.etap:Varsak-Hastane

Yapılması planlanan üçüncü etap raylı sistem projesi Varsak’tan başlayacak. Bununla ilgili çalışmalar ve ihale hazırlıkları sürdürülüyor. Bu projede de güzergah üzerindeki mahallelerde seçim disiplini içinde bir referandum yapılacak, proje halka sorulacak. Belediyede yapılan ön çalışmaya göre; güzergah Varsak Belediyesi önünden başlayarak kuzeyden güneye doğru gelecek. Sakarya Bulvarı’ndan sağa dönecek ve Otogar Kavşağı’na bağlanacak. Otogar Kavşağı’nda bir çok kişinin bilmediği bir çalışma; raylı sistem ilk etabında gerçekleştirilmişti. Otogar kavşağında mevcut raylı yeraltı sisteminin eksi 2 kotunda bir tünel geçişi şu an hazır bekliyor. İlerde proje yapılırsa diye önü kapatılan bu geçiş, üçüncü etap için açılacak. Sakarya Bulvarı’ndan gelen raylı sistem hattı böylece Liman yolu diye bilinen Dumlupınar Bulvarı üzerinden devam edecek. Dumlupınar Bulvarı üzerinde ve çevresinde ASAT, jandarma il teşkilatı, Antalya Adliyesi, 112 çağrı merkezi, öğretmenevi, Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 5M Migros, lunapark, bölge idare mahkemeleri, istinaf mahkemeleri, çevre il müdürlüğü, emniyet trafik şube müdürlüğü, Antalya Valiliği yeni hizmet binası, AVMler, yeni yapılacak dev cami, Dışişleri Bakanlığı temsilciliği, Şoförler ve Otomobilciler Odası, emniyet çocuk şube müdürlüğü, İŞKUR yer alıyor. Güzergah, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü’nün önünden yer altından Meltem Mahallesi’ne geçecek ve Antalya Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kadar gelecek. Böylelikle tıp fakültesi, eğitim ve araştırma hastanesi, üniversite, otogar ve şehrin her noktasına ulaşılabilecek. Antalya Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi çevresinde ise Konyaaltı Varyantı, müze, Defterdarlık, Diş Hastanesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Meltem’de çok sayıda ve çeşitli meslek odaları, Antalya Barosu, Cam Piramit, AKM, inşası devam eden 100.Yıl Stadı, Tapu Müdürlüğü, çeşitli 5 yıldızlı oteller yer alıyor. Eski belediye başkanı Hasan Subaşı döneminde yapılan ve şehrin göbeğinden geçen Konyaaltı Caddesi-Cumhuriyet Meydanı-Saat Kulesi-Kalekapısı-Atatürk Caddesi-Işıklar Caddesi üzerinde yer alan nostaljik tramvay hattı da bu üçüncü etap raylı sistem projesine bağlanacak. Aktarma sistemi ile Varsak’tan binen bir kişi Işıklar’a kadar, hatta havaalanı ve Aksu’ya kadar gidebilecek. Avam proje çalışmaları devam ediyor. İhale şartnamesine yönelik bir çalışma da yapılıyor. Proje tamamlanınca referandum yapılacak. Halk eğer ‘evet’ derse, raylı sistem üçüncü etap çalışması da 2016 senesi içinde başlatılacak.

 

Dördüncü etap talebi:

Menderes Türel’in ilk başkanlık döneminde Liman Kavşağı-Konyaaltı Sahili-Müze-Işıklar

Hattı düşünülmüştü. Ancak üçüncü etap proje sonrası bu projenin yapımı muallak durumda. Halk ise yapımı başlamak üzere olan Konyaaltı Sahili Projesi kapsamında Antalya Müzesi’nden Liman kavşağına hatta Sarısu Mesire Alanı’na kadar bir raylı sistem hattı yapılmasını istiyor. Bu hattın, Varsak’tan gelen hatla birleştirilmesi talep ediliyor. Böylece Kepez bölgesinde yaşayan vatandaş denizle rahatlıkla buluşacak. İsterse plajlarda yüzecek isterse Liman’daki balıkçı barınağına kadar gidecek. Sarısu mesire alanında dinlenecek.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle