Hoşgeldiniz  

Başkan Alkan’dan Başbakan’a teşekkür

SEMİH KÖKEN | 15 Mayıs 2015 | Antalya Haber, Kemer Güncel, Siyaset A- A+

TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, “Başbakanımızın verdiği yüzde 40’lık ÖTV indirimi müjdesi esnafımıza can suyu gibi gelecektir” dedi.

Başbakan’dan müjde

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesi Hükümet olarak şoför esnafına yüzde 40’lık ÖTV indirimi müjdesi verdi. 2016 sonuna kadar ticari araçlarını yenileyenlerin ÖTV’sini devlet ödeyecek, araçlara takılacak kamera ve GPS bedeli de vergiden düşülecek. Binlerce ticari taksi, minibüs, servis aracı ve otobüsün son model araçlarla yenilenmesi bekleniyor. Geçtiğimiz gün Ankara’da şoför esnafıyla bir araya gelen Davutoğlu ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı ve özel halk otobüslerine ‘ÖTV’ müjdesini duyurdu.  Buna göre, ortalama 50 bin liralık araçları, yüzde 40 ÖTV’li tercih eden taksicilere yapılacak ÖTV indiriminin tutarı da otomobil başına 20 bin liraya denk geliyor. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan şoför esnafının bu müjdeyle yüzünün güldüğünü belirterek AK Parti iktidarına ve Başbakan’a teşekkür etti. Antalya merkezde 3 bin 750 kadar taksici esnafı olduğunu açıklayan Alkan bir çok şoför esnafının aracını değiştirme imkanı bulduğunu vurguladı. Antalya’da taksi sayısı ilçelerle birlikte merkezdeki rakamın 2 katına çıkıyor.

 

Esnafa can suyu

TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan “Sadece ticari taşımacılıkta uygulanacak olan ÖTV desteği, aynı zamanda araçların anahtar teslim fiyatında KDV tutarını da düşüreceği için şoför esnafımıza çifte avantaj sağlayacak. Ticari taksisini yenileyecek olan bir esnafımız, silindir hacmi 1.600 CC’nin altında ve çıplak fiyatı 30 bin lira olan bir aracı almak için mevcut şartlarda yüzde 45 ÖTV ve onun üzerinden de yüzde 18 KDV ödüyordu.  Böylece aracın anahtar teslim fiyatı 51 bin 330 lira olurken, Başbakanımızın verdiği ÖTV müjdesi yürürlüğe girdiğinde aynı araca 15 bin 930 lira daha az ödeyecek. Çünkü 30 bin lira üzerinden sadece yüzde 18 KDV alınacağı için aracın anahtar teslim fiyatı 35.400 liraya gelecek. Başbakanımızın müjdesini verdiği yüzde 40’lık ÖTV indirimi ile araçlara takılan GPS ve kamera bedelinin vergiden düşülmesi esnafa can suyu gibi gelecektir” dedi. Alkan, vergi desteğinin de aracın motor silindir hacmine göre değişiklik göstereceğini, aracın minibüs olmasında ise ÖTV desteği farklı oranlarda fiyata yansıyacağını öğrendiklerini belirtti. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre Türkiye genelinde yaklaşık 84 bin ticari taksi bulunuyor.

 

Kabinli araç talebi

Açıklamayı çok sevindirici bulan Başkan Mehmet Ali Alkan, vergi indirimiyle birlikte güvenli kabinli araç isteklerini de vurgulayarak, “Türkiye’de taksiciler için ortadaki en büyük sorun can güvenliği, bunun için güvenlik kabinli araçlara ihtiyacımız var, Türkiye’de yok. Ticari araçların güvenlik kabinli araç kullanması zorunlu olursa firmalar da üretecektir. Ayrıca Başbakanın müjdesiyle birlikte artık araçların kalitesi de yükselecektir” dedi. TESK verilerine göre ülke genelinde ayrıca 110 bin hatlı minibüs bulunurken, özel halk otobüsü sayısı ise 26-27 bin civarında. Toplamda 220 bin ticari taksi, hatlı minibüs ve özel halk otobüsü esnafı 2016 yılı sonuna kadar ÖTV indiriminden faydalanabilecek. Şu anda 14+1 kişilik ticari minibüste yüzde 9 oranında ÖTV alınıyor. 16+1 kişilik minibüste ÖTV miktarı yüzde 4’e iniyor. Özel Halk Otobüsü’ndeki ÖTV oranı ise yüzde 1.(kaynak:Şükrü Ağırman)

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle