Hoşgeldiniz  

Antalya’da çocuklar için yeşil bir dünya kuruluyor

Semih Köken | 14 Ocak 2015 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ‘Expo 2016’ Antalya projesi kapsamında bin 121 dekarlık alanda, 1.5 milyar liralık yatırımla çocuklar için yeşil bir dünya kurulduğunu söyledi.

Dünyada olimpiyatlar ve dünya kupası organizasyonlarından sonra en büyük kabul edilen Expo’ya Türkiye’de ilk kez ev sahipliği yapacak Antalya’da, çocuklar için yeşil bir dünya kuruluyor. 1889’da Paris’te Eyfel Kulesi, 1958’te Brüksel’de Atomium gibi dünyaca ünlü turizm değerlerinin kazandırıldığı Expo, bin 121 dekarlık alanda Türkiye ve dünyadan binlerce bitki türünü barındıran dev bir yeşil alan ile 98 metrelik Palmiye Kule, Antalya Körfezi şekilli 75 dönümlük göl, tropik orman, biyoçeşitlilik tüneli gibi çok sayıda eseri Antalya’ya kazandıracak.

 

 

6 AY SÜRECEK

Expo 2016 Antalya’nın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 ve 2014 yıllarının altyapı yatırımlarıyla geçtiğini, 2015’te ise üst yapıların çok büyük ölçüde tamamlanmış olacağını söyledi. Bakan Eker, yetkili kurumlar Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin (AIPH) onayıyla düzenlenecek World Expo 2016 Antalya’nın ‘Çiçek ve Çocuk’ teması, ‘Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya’ sloganıyla bin 121 dekar alanda 23 Nisan- 31 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacağını kaydetti.

‘ÇİÇEK VE ÇOCUK’ 2 ANA TEMA

Türkiye’nin ilk kez düzenleyeceği bu Expo’nun ülkenin biyoçeşitliliği, bahçe ve bahçecilik kültürünü tema aldığını ve bunların tüm dünyaya anlatılacağını belirten Bakan Eker, bunun ‘çiçek’ ve ‘çocuk’ olmak üzere iki temel tema üzerinden olacağınıı dile getirdi. Antalya’nın tarih, turizm, tarım, endemik bitki varlığı ve biyoçeşitlilik bakımından Türkiye’nin en muhteşem bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Eker, “Biz mademki bu projeyi Antalya’da gerçekleştiriyoruz, Antalya’nın varlıkları, coğrafyası, tarihi ve botanik değerlerini burada işliyoruz. Ama bununla birlikte evrensel mesajlar yükleyerek bunu vermeye çalışıyoruz” dedi.

ANTALYA’YA DAİR TASARIMLAR

Expo’larda kule, gölet, tepe gibi unsurların olmazsa olmaz olduklarını kaydeden Bakan Mehdi Eker, Expo 2016’da bu yapıların tasarımlarıyla Antalya’yı sembolize ettiğini söyledi. Türkiye haritasına bakıldığında Antalya Körfezi’nin birebir Expo Kulesi olarak tasarlandığını kaydeden Eker, kulenin palmiye ağacı ve Hadrian Kapısı’nı simgelediğini dile getirdi. Çocuk Adası’nın evrenselliği ve bütün dünya çocuklarına hitap eden bir yerküre olarak tasarlandığını dile getiren Eker, Tarım ve Çevre Müzesi’nin ise anavatanı Anadolu olan buğday başaklarıyla tasarlandığını kaydetti.

7 BÖLGEDEN ANADOLU EVLERİ

Alanda Türkiye’nin 7 bölgesinin mutfağından tüm kültürel değerlerine Anadolu’nun her bir yerindeki yerli mimari motifler, tasarımların da Safranbolu, Diyarbekir evi gibi yer aldığını söyleyen Eker şunları anlattı:

“Türkiye’nin değişik bölgelerindeki hangi yapı elemanları kullanılmış, hangi evler mimari formda yapılmışsa o binalarla anılacak. Böylece Expo sahasını gezen yerli veya yabancı turist, Türkiye’yle ilgili birçok unsuru birarada görme şansına sahip olacak. Öte taraftan da misafir ülkelerin oluşturdukları bahçeleri, kültürel varlıklarını, mimari ve bahçe formunu, rekreasyon ve peyzaj anlayışını da birlikte görmüş olacak.”

LUNAPARK GİBİ MEVSİMLİK DEĞİL

Expo’nun bir fuar değil sergi olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, lunapark gibi ‘mevsimlik kur, sonra çek git’ gibi değil, kalıcı bir sergi olacağını vurguladı. 6 ay sürecek serginin ardından bu alanın muhafaza edileceğini belirten Eker, “Antalya ve turizmi, kültürü için önemli bir alan olarak faaliyete devam edecek. Kongre merkezi, rekreasyon alanları, bahçeler, tepe, kule, tarım ve çevre müzesi, biyoçeşitlilik tüneli vs hepsi kullanılacak, gezilip, görülebilecek” diye konuştu.

112 TÜRDE 25 BİN AĞAÇ

Alanda Türkiye coğrafyasında yetişen birçoğu dikilen, toplamda 112 türde 25 bin ağaç olacağını dile getiren Eker, bununla birlikte çalı formunda diğer küçük türlerde de binlerce bitki türü olacağını kaydetti. Eker, “Zeytin başta olmak üzere bu bölgede yetiştirilebilecek, toprağa diktiğimizde yeşerme ve yaşama imkanı olan ne kadar ağaç varsa hepsi burada korunmuş olacak” dedi.

1.5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Bin 121 dekarlık alanda altyapısı ve üst yapılarıyla toplam proje maliyetinin 1.5 milyar lira olarak öngörüldüğünü aktaran Bakan Eker, 2014 yılında 150 milyon liralık yatırım yapıldığını, esas çalışmaların ağırlığını 2015’in oluşturacağını söyledi. Eker şunları kaydetti:

 

“Altyapı bitti, ağaçlandırma yapılıyor, şimdi üst yapılara geçeceğiz. Bu yıl proje çok büyük ölçüde bitecek. Türkiye tabiatı tanıtılacak ve bir teması da çocuk. Tabi ikisini birleştirdiğimiz zaman ‘Gelecek İçin, Çocuk İçin Yeşil Bir Dünya.’ Çocuklar için yeşil bir dünya kuruluyor.” (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle