Hoşgeldiniz  

Adrasan’da Tekne terörü devam ediyor

Semih Köken | 20 Haziran 2021 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

ADRASAN’DA NELER OLUYOR.?
2020 yılının ağustos ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından sit alanı ilan edilen Adrasan, gün geçtikçe kan kaybediyor.
2017 de 10 tur teknesi bulunan Adrasan’da şu anda 120 ye yakın tur teknesi kaçak olarak hizmet veriyor.
Limanın, bağlama ve çek çek yerlerinin olmayışı bu turları tehlikeli hale getirirken tur teknelerinin atıkları Adrasan sahilini kirletmeye devam ediyor.
Yasal olarak liman’ın olmayışı bu tur teknelerinin kesinlikle denize çıkmalarını mümkün kılmaz iken yasal boşluklardan faydalanan tekneler j suç işliyor hemde olası problemleri yanında getiriyor.
Bakanlık tarafından liman yapılması düşünülsede Adrasan’ın sit alanı ilan edilmesinden dolayı bu projenin rafa kalktığı bilinmektedir;fakat sayıları 100’ü geçen tur tekneleri kendi aralarında kooperatif kurarak çalışsalar da resmi dayanaklarının olmadığı biliniyor.
Öte yandan Türkiye’nin Karayipler’i olarak bilinen sulu ada turları Adrasan sahilinden izinsiz olarak kalkmaya devam ediyor.
Sulu Ada ya sadece Finike limanından çıkan teknelerin gitmesi gerekirken Adrasan tekneleri bu güzergahta cirit atıyor.
Hiçbir kontrol vede emniyeti olmayan bu turların biran önce durdurulması ve yasal hale getirilmesi bekleniyor.
Bu şekilde Adrasan sahilin temizlenmesi, Adrasan’da ki tekneciler kooperatifinin ise yakın limanlara çekilmesi gerekmektedir.

Görüşlerini aldığımız Profesyonel tekneciler bu konuda şöyle konuştu… “.    Calisan tekneler gezinti tenezuh teknesi olması sebebiyle  sadece liman seferi yapabilmekte adrasdaki teknelerin baglama limanlari kemer limanı olmasi sebebi olduğundan sulu ada finike liman sahtında. kalmasi sebebiyle  tur duzenlenmesi yasal olarak imkansiz liman seferini aşmalarina neden olmakta buda teknelerin sigortalarini gecersiz kılmakta ileride olacak bir kazada telefi edilemeyecek zarar ortaya cikarmakta dır.     Her tekne ortalamgunluk pis su olarak4000 lt su uretmektedir tekene sayisi ile carpildigmda bunu alacak alt yapi yok ayrica bu tekneler mazot yag gib kimyasal atiklarin ayri alinmasi ozel olarak depolanmasi ve ozel bertaraf edilmesi gerikirken bu pis su ile beraber alinarak aritmalara bosaltilmasi aritmanin aritmadan bunu denize atmasina neden olmakta ayrica tum pis ve kimyasal atiklari almasi bu yerde imkansiz durumda
Kadın ve erkek yatçılar için ayrı duş ve alafranga WC grupları (bağlama kapasitesinin % 5’i kadar),
d) Çöplerin liman dışına atılması ile, katı ve sıvı atıklardan çevrenin etkilenmemesini sağlayacak tasfiye tedbirleri,
e) Acil ihtiyacı sağlamaya yeterli jeneratör ile yedek su deposu,
f) Kullanılmış yağ toplama yeri,
g) Kadın ve erkek görevliler için ayrı soyunma yerleri, duş, WC ve ortak oturma ve dinlenme yerleri,
h) Yat limanında emniyeti sağlamak, kılavuzluk hizmetleri vermek, palamar botu olarak kullanılmak ve yat limanının deniz ile tüm diğer ilişkilerini sağlayacak motorlu bir
Bunlar hepsini yap masi gerek
O kadar tekneye mazot ikmali sirasinda denize sokulmemesi imkansiz..      Kemerde liman dan çıkan bir tekne kesinlikle hiçbir iskele den insan almazken Adrasan da böyle bir kontrol ve denetim bulunmuyor. Diyerek bu çevre kirliliği yapan turların önlenmesini istiyorlar.    SULU ADA TURLARI TEHLİKELİ.                          Birde sula adada capa atan hergun ,100 den fazla tekne denizn dibini talan etmekte gunde min 200 kez capalar dibi taramakta balik neslini kurutmakta
Ada akintili oldugundan atilan capaya en az 100 m zincir denize birakiliyor zincirdeki tum pas denize dökülüyor tekneler eski olasi nedeni ile devamli sintine pompalari calisyor oda motor yagi mazot gibi atiklari denize basiyor ayrıca Ahsap tekne mutlaka icine su almakta onuda sintine pompalari basmakta
Ayrica tum teknelrin adaya yanasmasi sebebi yuzunden acikta turislerin yuzmesi kuvetli dip akintisi yuzunden tehlike dogurmakta diyerek haklı tepkilerini dile getirdiler.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle