Hoşgeldiniz  

“23 YILDIR HUKUKTAN “TAVİZ VERMEDİM

Semih Köken | 17 Ocak 2015 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2’nci Dairesi’nce oy çokluğuyla görevden uzaklaştırılan savcı Süleyman Bağrıyanık, 23 yıllık meslek hayatında kanunlardan ve hukuktan taviz vermeden görev yapan bir savcı olduğunu söyledi.

MİT’e ait TIR’ların durdurulması ve aranması sırasında Adana Cumhuriyet Başsavcısı olan Süleyman Bağrıyanık, önce başsavcı vekili olarak Antalya’ya atandı. Ardından düz savcı yapılan Bağrıyanık, MİT’e ait TIR’larla ilgili yayın yasağı alındıktan 1 gün sonra da görevinden uzaklaştırıldı. Antalyalı bir çiftçi çocuğu olduğunu söyleyen Süleyman Bağrıyanık, görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili şöyle dedi:
“Ben 23 yıllık meslek hayatımda kanunlardan ve hukuktan asla taviz vermedim. Konjonktüre göre hareket etmedim. Hukukun gereklerini yerine getirdim. Ben Cumhuriyetin savcısıyım. Adana Cumhuriyet Başsavcılığım sırasında MİT TIR’larına yönelik operasyonunun üzerinden 1 yıl geçti. ‘Soruşturmanın selameti’ deniyor. Ama neyle suçlandığıma ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadı. Savunma da vermedim.”
BAĞRIYANIK’TAN YAZILI AÇIKLAMA

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan MİT TIR’larına yönelik operasyondan sonra alınıp Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilen, ardından da düz savcı yapılan Süleyman Bağrıyanık, HSYK tarafından görevden uzaklaştırıldıktan sonra bugün akşam saatlerinde yazılı açıklama yaptı. Kendisine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Müsteşar Kenan İpek tarafından baskı yapıldığını iddia eden Bağrıyanık, “Dün basından aralarında benim de bulunduğum 5 Cumhuriyet Savcısı hakkında HSYK tarafından 3 ay süreyle tedbiren görevden uzaklaştırılma kararı verildiğini öğrendim. Yüksek Kurul’un vermiş olduğu bu karara her şeye rağmen saygı duyuyorum. Ancak soruşturmanın konusunu, kararın içeriğini ve neyle suçlandığımı bilmiyorum. En azından karar öncesi savunmamın alınması gerekirken savunma hakkım hiçe sayılarak bu karar verilmiştir” ifadesine yer verdi.

Kararın Adana Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığı sırada yapılan soruşturmalarla ilgili olduğunu düşündüğünü belirten Süleyman Bağrıyanık, yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:

“11 yılı Başsavcılık olmak üzere 23 yıllık meslek yaşamımda; hiç kimseden çekinmeden, yaptığım soruşturmaların ve işlemlerin ucunun kime dokunacağı, zarar görüp görmeyeceğim kaygısını taşımadan, görevimi yasalara uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yapmaya gayret ettim. Kimden ve nereden gelirse gelsin yapılmak istenen hiçbir müdahaleye, mesleğimin onurunun çiğnenmesine asla izin vermedim. Bu tavrıma birlikte görev yaptığım meslektaşlar, avukatlar ve personelimiz tanıktır. Yine, Başsavcı olarak görev yaptığım dönemde birlikte görev yaptığım Cumhuriyet savcısı arkadaşlarımın da bu anlayış içinde görev yapabilmesini temin için gerekli desteği tereddütsüz verdim”.

‘BAKAN VE MÜSTEŞAR BASKI YAPTI’

Antalya Cumhuriyet Savcısı Süleyman Bağrıyanık, açıklamasının son bölümünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Müsteşar Kenan İpek tarafından baskı yapıldığını iddia ederek şu ifadelere yer verdi:

“Silah taşındığı iddiasını içeren ihbara konu tarlarla ilgili yapılmak istenen aramaya engel olmam için Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ ve Müsteşar Sayın Kenan İpek tarafından baskıya maruz kaldım. Yasaları uygulamakla yükümlü bir Cumhuriyet Başsavcısı olarak yasalara ve Anayasa’ya aykırı bu emir ve talimatı uygulamadım. Bilakis baskı yapanlar hakkında tutanak düzenleyerek şikayette bulundum. Eylemin suç olduğunu bilen yürütme erkinin girişimiyle soruşturmayı etkilemeyi suç sayan yasanın bu hükmü değiştirilerek suç olmaktan çıkarılmıştır. Maalesef eylem sırasında bana baskı uygulayanlar şimdi hakkımda karar vermek konumundadır. Başkanlığını, hakkında şikayetçi olduğum Adalet Bakanı’nın yaptığı HSYK tarafından verilen görevden uzaklaştırılma kararının ne kadar adil ve tarafsız olduğunu kamuoyunun takdirlerine arz ediyorum. Ailem ve aziz milletimden başka borçlu olduğum hiç kimse yoktur. Kimseye diyet borcum olmadığı için de hiç kimseden en ufak bir korkum yoktur. Gerçek adaletin, tüm müdahalelere rağmen eninde sonunda gerçekleşeceğine inancım tamdır.”

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle