Hoşgeldiniz  

1 dilekçe ile kolay emeklilik

SEMİH KÖKEN | 23 Haziran 2015 | Antalya Haber, Kemer Güncel A- A+

1 dilekçe ile kolay emeklilik Milyonlarca Bağ-Kur’lunun prim borcu 31 Temmuz itibariyle siliniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dilekçe ile müracaat edenlerin emeklilik ve hastane hizmetlerinin yolunun açılması için teknik tüm hazırlıkları tamamladı. Dilekçe verildikten sonra işlemler başlıyor, borç hemen siliniyor. Borcu silinen bütün Bağ-Kur’lular emeklilik şartlarını taşıyorsa hemen emekli olabiliyor. SGK, 30 Nisan itibariyle 12 ay ve daha fazla prim borçlarını silerek, hizmetleri donduracak. İleride ödeme yapılarak bu süreler canlandırılabilecek.

BU AYRINTIYA DİKKAT
Bağ-Kur borçlarını silmek isteyenler için geri sayım başladı. Uzmanlar, silinecek Bağ-Kur sürelerinden hepsine ihtiyacı olmayanlara, 31 Temmuz’a kadar ihtiyacı olan kadarını ödemesini öneriyor. Aksi halde ihtiyaç olduğunda, silinen sürenin tamamını canlandırmak gerekecek. Borcunu daha önce çıkan yapılandırmalardan yararlanarak taksitlendirenler de dilekçe ile uygulamadan yararlanabiliyor. Kurum verilerine göre 1.3 milyon Bağ-Kur’lunun 12 aydan fazla süredir ödenmeyen prim borçlarının faiziyle birlikte yaklaşık 20 milyar olduğu ifade ediliyor.

TOPLAM ALACAK 17 MİLYAR LİRA
Bağ-Kur’un toplam prim alacağı (faizsiz): 17 milyar TL
Bağ-Kur’un toplam prim alacağı (faizli): 24 milyar TL
12 aydan fazla Bağ-Kur borcu olanların sayısı: 1.3 milyon kişi
12 aydan fazla borcu olanların ana para borcu: 16.6 milyar TL
12 aydan fazla Bağ-Kur’a borcu olanların gecikme cezası ve faizi: 6.5 milyar

GSS ‘DE DE ÜÇ ÖNEMLİ TARİH
Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar için de üç önemli tarih bulunuyor. Gelir testi için son başvuru tarihi 30 Eylül, yapılandırma için 2 Kasım, ilk taksit ve peşin ödeme için ise 30 Kasım. Hiç gelir testi yaptırmadığı için en yüksek tutardan borç çıkarılanların 30 Eylül’e kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına test için başvurması gerekiyor. Yapılan gelir testinde aile içindeki kişi başı geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olanların borcu siliniyor. Gelir bu rakamın üzerindeyse, prim hesaplanıyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle