Hoşgeldiniz  

Zam kapıda…

Semih Köken | 05 Ocak 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Zam kapıda…

Yeni yılla birlikte Rusya’nın ‘Domates’ ambargosu Antalya Hali’nde etkisini gösterdi. Bazı ihracatçılar ticaret yapamaz hale gelince kepenk kapattı. Salatalık, biber ve patlıcanda ise ürün azlığı nedeniyle zam kapıda.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz nedeniyle Rusya, 2016 Ocak ayı itibariyle başta domates olmak üzere birçok ürüne ambargo koyacağını açıklamıştı. Ambargo uygulamasının üzerinden geçen 4 günün ardından kriz etkilerini Antalya Toptancı Hali’nde hissettirmeye başladı. Özellikle bazı firmaların sadece Rusya ile ticaret yapmaları nedeniyle iş yapamaz duruma geldiği ve kepenk kapattıkları görüldü. Bazı komisyoncular önünde uluslararası nakliye yapan TIR’lar kontak kapatıp beklerken krizi fırsata çevirmeye çalışan bazı firmalar ise iç piyasaya ürün sürmeye hazırlanıyor.

 

KEPENK KAPATIP, İFLAS EDENLER VAR

İhracatçı Ali Yandık, Rus krizinden dolayı iflas edip kepenk kapatanların olduğunu söyledi. Rusya ile ihracatın durması üzerine mecburen iç pazara yöneldiğini belirten Yandık, “Rusya Türkiye’yi yüzde 70 etkiledi. Bizim ana damarımız domatestir. Yüzde 80’lik kısım iç pazara girerse ne olur 2 TL’lik domates 50 kuruşa düşecektir. Antalya Hali’ne etkisi de büyük oldu. Kepenk kapatan var, TIR’ları geri dönen var, batanlar var. Biz de krizden sonra mecburen iç pazara döndük. Ama iç pazar bunu ne kadar kaldırır bilmiyoruz. Havanın yağışlı ve soğuk olması nedeniyle bir nebze fiyatlar kendini koruyor. Hava biraz düzelirse domatesin fiyatı halde de düşecektik” dedi.

“PORTAKALDAN BAŞKA BİR ŞEY KALMADI”

Halde ticaret yapan Ahmet San da üreticinin soğuktan perişan olduğunu belirterek halde portakaldan başka bir şey kalmadığını söyledi. San şöyle konuştu: “Şu anda kış nedeniyle hava soğuk o nedenle ürün toplanmıyor. Domates ihracat kilosu 4 TL. Bunun iç pazarda fiyatı biraz daha değişiyor. Aslında fiyat kış ve soğuk nedeniyle bu kadar arttı. Üretici soğuktan perişan oldu ve seralarında kömür yakıyorlar. O da fiyata etki ediyor. Portakaldan başka bir şey kalmadı halde, soğuk nedeniyle hal tamamen boşaldı, ürün kıtlığı var” ifadelerini kaydetti.

“SALATALIK, BİBER VE PATLICANDA ÜRÜN SIKINTISI VAR, ZAM KAPIDA”

Antalya Toptancı Hal Komisyoncuları Dernek Başkanı Cüneyt Doğan, Rusya krizinin etkilerinin hemen belli olamayacağını belirtti. Doğan, halde salatalık, biber ve patlıcanda ürün azlığı nedeniyle fiyatların arttığını belirterek, “3 gün çok soğuk oldu ve çiftçiler yoğun bir şekilde seralarda soba yakmak zorunda kaldı. Hemen fiyatlar bu durumdan etkilenmez ama domates artmasa da patlıcan, salatalık ve biberlerde fiyatlarının artacağını düşünüyoruz. Şu anda salatalık 1,60 TL, sivri biber 3,00 TL, patlıcan 2,00 TL ve kabak 2,20 TL civarında seyrediyor. Kar nedeniyle ürünün ulaşımında sıkıntılar da yaşanıyor. Bunlar hep bir etken oluyor fiyatlara. Antalya Hali’nde salatalık, sivri biber, patlıcan ve kabakta ürün sıkıntısı var. Bunların fiyatı artacaktır. Rusya ile ilgili krizin etkileri önümüzdeki günlerde. Bizim ANTALYA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle