Hoşgeldiniz  

‘Uygarlığın sonunu kendimiz getireceğiz’

Semih Köken | 06 Nisan 2016 | Antalya Haber, Ekonomi, Gündem, Yaşam A- A+

‘Uygarlığın sonunu kendimiz getireceğiz’

DÜNYANIN karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunun küresel ısınma olduğunu belirten Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Kalemci, “Buna karşı ciddi önlemler almıyoruz. Büyük ihtimalle uygarlığın sonunu yine kendimiz getireceğiz” dedi.

Salı Sanayici ve İşadamları Grubu’nun (Salı Grubu) Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü’ndeki (ATİK) toplantısının bu haftaki konuğu Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi-Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Kalemci oldu. ‘Yüksek enerji gök bilimi’, ‘kara delikler ve ‘X ışını algılayıcıları’ konusunda pek çok araştırmaya imza atan Doç. Dr. Emrah Kalemci, sanayici ve iş adamlarına ‘Evrendeki Kara Delikler’ konusunda sunum yaptı.

Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç’un başkanlığındaki toplantıya Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Boztosun, AÜ Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Boztosun, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Halil Kırbıyık, SGK Antalya İl Müdür Yardımcısı Ahmet Aygün, iş insanları, gazeteciler ve davetliler katıldı.

Doç. Dr. Emrah Kalemci, ‘Evrendeki Kara Delikler’ konusundaki sunumunda, evrendeki hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı hareket edemediğini söyledi. Işığın uzayda 300 bin kilometre sabit hızla ilerlediğini kaydeden Doç. Dr. Emrah Kalemci, “Bir cismin ışık yılı uzaklığı, o cisimden ışığın kaç sene önce yola çıktığını gösteriyor. Evrenden kopan 5 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın ışığı, 5 yıl sonra dünyaya ulaşıyor. Dünyaya en yakın olan Proxima Centauri yıldızı, 4.2 ışık yılı uzaklıkta. Buraya uzay mekiğiyle gitmek istersek en yüksek hızda 150 yılda ulaşabiliriz. Yıldızlararası yolculuğun neden zor olduğunu buradan anlayabiliriz” dedi.

Evrenin çok büyük olduğunu ve milyarlarca gezegen bulunduğunu belirten Doç. Dr. Emrah Kalemci, “Einstein’in Genel Görelilik Teorisine göre kara delik, bir olay ufku ile sarmalanmış ve uzay zamanın içeri doğru sonsuza kadar kıvrıldığı tekilliktir. Işık da normal madde gibi kütle çekimden etkileniyor. Kara delikler genel anlamda basit cisimlerdir. Teorik olarak mümkün gözükse de pratikte kara delik yaratmak kolay bir iş değil. Mesela Dünya’nın kara delik olması için yarıçapının 9 millimetre olması gerekir” diye konuştu.

DÜNYA DIŞI YAŞAM

Dünya dışındaki yaşam konusunda da sunumunda yer veren Doç. Dr. Emrah Kalemci, uzaylıların dünyaya geldiklerine dair bilimsel olarak doğrulanmış tek bir olayın dahi olmadığını söyledi. Bilimsel bir kanıt olmadığına işaret eden Doç. Dr. Kalemci, “İnsanların ‘uzaylı’ iddia ettikleri şey meteoroloji balonları ya da görsel yanılgılar olabiliyor” diye konuştu.

UYGARLIĞIN SONUNU KENDİMİZ GETİRECEĞİZ

İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Dr. Kalemci, uzaylı istilası diye bir tehlikenin söz konusu olmadığını ifade etti. Dünyanın karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunun küresel ısınma olduğunu belirten Doç.Dr. Kalemci, “Bizim sonumuzu 2 şey getirebilir. Ya doğal sebepler, ya da kendi kendimizi yok edebiliriz. Uygarlığımızı yok etme noktasında başarılı bir şekilde çalışıyoruz. Karşımızda küresel ısınma var. Ve buna karşı ciddi önlemler almıyoruz. Çok büyük ihtimalle uygarlığımızın sonunu getiren yine kendimiz olacağız. Hastalık ve virüsleri engelleyemememiz olacaktır” diye konuştu.

 

Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, katılımlarından dolayı Doç. Dr. Emrah Kalemci’ye, teşekkür belgesi verdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle