Hoşgeldiniz  

Türkiye-Rusya Medya Forumu

Semih Köken | 31 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Türkiye-Rusya Medya Forumu

Rusya‘nın önemli medya kuruluşlarından genel yayın yönetmeni ve haber müdürlerinin de aralarında bulunduğu 65 gazetecinin Türk meslektaşlarıyla buluştuğu, “Türkiye-Rusya Medya Forumu” Antalya‘da başladı.

Antalya’nın Belek Turizm Bölgesinde Global Connection Medya Grubu tarafından düzenlenen forumun açılışında konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Rus gazetecileriAntalya‘da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Karaloğlu, Antalya‘nın tarımın altın iklimi, medeniyetin kadim şehri ve turizmin başkenti olarak, tarihin, doğanın ve kültürün harmanlandığı güzel bir şehir olduğunu kaydetti.

Antalya ile Rusya ilişkilerine değinen Karaloğlu, şöyle konuştu:

“2015’in sonunda yaşadığımız o üzücü olay öncesinde 3 milyon 500 bine yakın Rus dostumuzu şehrimizde misafir ediyor, Antalya‘da üretilen yaş sebze ve meyvenin en büyük pazarlarından birisini Rusya olduğunu ve binlerce Rus dostumuzun yaşamak içinAntalya‘yı tercih ettiğini ve çok sayıda gayrimenkul aldıklarını görüyoruz. İki ülkenin en üstdüzey siyasi iradeleri tarafından ortaya konulan yapıcı girişim sonucunda sıkıntılı dönem sora ermiş durumda. Hedefimiz ilişkilerimizi hem turizmde hem ticarette hem de tarımsal ürünlerde 2015 sonunun da ötesine geçirebilmek. Bugün düzenlenen forumun ilişkileri yeniden düzeltmek ve daha da ileriye taşımak açısından faydalı olacağına inanıyorum.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Rusların Antalya‘yı yakından tanıdığını söyledi. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini belirten Türel, turizm pazarındaki en önemli iki ülkeden birisinin Rusya olduğunu dile getirdi. Başkan Türel, 8 aylık kimsenin istemediği sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını ifade etti.

Türkiye’de “Eski dosttan düşman olmaz” şeklinde bir söz bulunduğunu anlatan Türel, şunları kaydetti:

“Bu söz misali bu süreç sonunda da ilişkilerimizin yeniden gayet güzel bir şekilde başlıyor olması en çok Antalyalıları memnun etti. Böyle bir durumdan Antalya olarak elbetteki etkilendik. Üzüntümüz ekonomik kayıp değil. Üzüntümüz Türkiye ve Rusya arasındaki dostluk ve kardeşliğe gölge düşmesiydi. Medyadan gelen bir belediye başkanı olarak iki ülke olarak ortak bir medya organı kurmamızda büyük bir fayda görüyorum. Global Connection gibi yapılara böylesi günlerde ciddi şekilde ihtiyaç oluyor. İnsani ilişkilerin güçlü bir şekilde devam etmesi, ticari-sosyal, ekonomik-sosyal bağların güçlenmesiyle oluyor. Hayal etmek gerekiyor. Antalya‘da neden Rus okullarını kurmayalım? Neden Türk-Rus üniversitesini Antalya‘da açmayalım? İki ülkenin ilişkileri kapsamında bu tür projeleri düşünmemiz ve icraata dönüştürmemiz gerekiyor.”

Global Connection Yönetim Kurulu Başkanı Jacques Pasche da Global Connection’unİsviçre‘nin Lozan şehrindeki bir medya grubu olduğunu söyledi. Türkiye-Rusya Medya Forumunu açmaktan gurur duyduklarını belirten Pasche, ilk defa iş imkanları açısından iki büyük ulusun bir araya geldiğini ve bu forumda tutkulu, verimli tartışmalar olacağını dile getirdi.

Forumda farklı ülkelerden insanların bir araya geldiğini ifade eden Pasche, “TıpkıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açtığı Yavuz Sultan Selim köprüsü gibi bağlantılar yapıyor. Farklı kültürlerdeki insanları bir araya getirerek işbirliği yapmak, fikir alışverişinde bulunmak ve daima yeni iş fırsatlarını değerlendirmek çok önemli.” dedi. Pasche, forumun iş adamlarına, gazetecilere ve politikacılara hem Türkiye‘ye hem deRusya‘ya ışık vereceğini ifade etti.

Yeni dönemde ekonomi, turizm, tarım, gıda, iletişim ve medyada işbirliğinin ele alınacağı foruma katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da forumda konuşma yapacak.

Aynı gün Antalya‘da iki ülkenin milli futbol takımlarının hazırlık maçını stadyumda birlikte izleyecek Türk ve Rus gazetecilerin, ayrıca bütün gün boyunca Twitter‘dan Türkçe “İyiyizbirlikte”, Rusça olarak da “Horoshovmeste” hashtagleri kullanılarak paylaşımlar yapacakları kaydedildi

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle