Hoşgeldiniz  

Türkiye Kararını verdi: Bu bir savaştır, Montrö’yü uygulayacağız

Semih Köken | 28 Şubat 2022 | Ekonomi, Gündem, Turizm A- A+

Rusya’nın saldırısı üzerine Türkiye’nin boğazları kapatmasını isteyen’nın bu talebi yaşanan olayın savaş olup olmadığı konusunda yapılan incelemelerden sonra, topraklarındaki durumun “savaş”a dönüştüğüne karar verildi. Bu durumda Montrö Sözleşmesi’nin “bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulanacağı açıklandı.

Dışişleriı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz’deki üslerine dönen Rus savaş gemilerinin de savaşa katılmamaları gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun daUkrayna ile ilgili yaptığı açıklamada‘nın‘ya yönelik saldırılarını “kabul edilemez” bulan Türkiye’nin gelen açıklamalarla ilk kez‘nın “savaş” durumunda olduğunu bildirdi.

Montrö Anlaşması nedir, Türkiye için ne anlama geliyor?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre Türkiye, savaş sırasında ya da savaş tehdidi altında İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan geçişi sınırlama hakkına sahip.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy önceki gün Türkiye’ye Rus savaş gemilerinin Karadeniz’den geçişini engelleme çağrısı yapmıştı.

Türkiye, Boğazları Rus savaş gemilerine kapatacağına yönelik resmi bir açıklama yapmadı. Ancak hükümet yetkililerinden gelen açıklamalar, bu yola başvuracağı ihtimalini güçlendiriyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle