Hoşgeldiniz  

Turizmde başa dönme riski

Semih Köken | 29 Mart 2016 | Antalya Haber, Gündem, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

Turizmde başa dönme riski

ATSO Başkanı Davut Çetin, turizmde Rusya ve terör olayları nedeniyle yaşanan kötü serece dikkat çekerek, “Turizmde 2007 yılına dönme riskimiz var. Bazı arkadaşlarımız tekrar başa dönüyoruz diye açıklama ve uyarıda bulundular” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Mart ayı meclis toplantısında ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. ATSO Başkanı Davut Çetin, değerlendirmelerini şu başlıklarda gerçekleştirdi.

MÜLTECİ UYARISI

Türkiye’de 3 milyona yakın Suriyeli olduğunu kaydeden Başkan Çetin, nüfusun önemli bir kısmının çocuk, 150 binden fazla bebeğin Türkiye’de dünyaya geldiğini belirterek, şu uyarıda bulundu:

“Hükümet, son dönemde eğitim, sağlık hizmetleri konusunda büyük çaba harcadı. Çocukların yarısından fazlası artık okula başladı. Çalışma çağındaki nüfusun çoğu tarım sektöründe çalışıyor. Şu anda inşaatta çalışan üniversite hocası var. Çöp toplama işinde onlar çalışıyor. Suriyeli çocukların bir kısmı sokakta dilencilik yapıyor. Oysa bir kısmı halen Suriye ile ticaret yapıyor. Suriye’de evi, toprağı, işi olan da var. Avrupalılar Türkiye’yi örnek almalıdır. Ancak, bizde de göçmenlerin gelecekleri dikkatle ele alınmalıdır. Eğer bu çocuklar topluma entegre olmazsa, iyi eğitim almazsa, kötü niyetli örgütlerin eline düşerse ileride büyük sorunlar çıkar. Dolayısıyla Hükümetin bu konuda bir entegrasyon planı olmalıdır.”

TURİZMDE BAŞA DÖNME RİSKİ

ITB Berlin fuarında sektörün biraz ümidi varken arkasından Ankara, İstanbul ve Brüksel olayları geldiğini belirten ATSO Başkanı, bu konuda da şunları söyledi:

“Turizmde 2007 yılına dönme riskimiz var. Bazı arkadaşlarımız tekrar başa dönüyoruz diye açıklama ve uyarıda bulundular. Rakam konuşup moral bozmak istemiyoruz, ama yabancı haber kanallarında bile bunlar söyleniyor. Avrupa’da yaz rezervasyonlarında yüzde 40’a yakın düşüşler görüyoruz, sezon biraz kurtarılabilir, ama şu anda birşey söylemek mümkün değil. Turizmde 3 ayda yüzde 26, Mart ayında yüzde 25 oranında düşüşle karşı karşıyayız. Bu oranlar gösterge değil, çünkü sayı küçük olduğu için, İran, İsrail artışları fazla etki yapıyor. Yaz aylarında ise böyle olmayacak, Rusya ve Almanya etkili olacak. Önemli bir kaybı Avrupa pazarında görüyoruz. Konu terör olunca tahmin yapmak çok zor. İsrail’de son aylarda ciddi artış vardı, dün İsrail hükümetinden vatandaşlarına Türkiye’yi terk etme uyarısı geldi. Turist sayıları ve rezervasyonlar dışında kongre iptalleri de görüyoruz.”

ANTALYA EKONOMİSİNDE OLUMSUZ SİNYALLER

Antalya ekonomisinde şimdiden olumsuz sinyaller görüldüğünü belirten Davut Çetin, Antalya ekonomisindeki sinyallere ilişkin şu verileri paylaştı:

“Şubat ayında KDV tahsilatı yıllık artışı Antalya’da yüzde 3. Motorlu taşıt ÖTV artışı Türkiye’ye göre çok düşük. Konut satışında Türkiye geneli artmaya devam ederken, Antalya’da hem yerli hem yabancıda düşüş gerçekleşti. Özellikle kredili satışlarda düşüş var. Antalya normalde işsizlikte Türkiye’den çok daha iyi durumda olurdu. Şimdi, tarım dışı işsizlikte Türkiye’ye yaklaştık. Antalya, Burdur ve Isparta olarak 2014’den 2015’e sanayi, inşaat, maden ve enerjide istihdam artışımız sadece 2 bin. Bütün ticaret, turizm, hizmet sektörlerinde 18 bin. Tarımda ise istihdam düşüşü oldu. Bu istihdam verisi 2015 ortalamasıdır, yani henüz asgari ücret etkisi ve turizm etkisi yokken durum böyledir. Karşılıksız çek ve protestolu senette tutar bakımından Türkiye genelinden ayrışma var. Henüz oranlarda çok bozulma yok, ama artışlar iyi değil. Bu arada çek, senet dışında iflas erteleme sıkıntısı da artıyor.”

TÖREN TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Davut Çetin, Antalya Kültür ve Sanat Merkezi’nin yapımı nedeniyle önceki ATSO Başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’a ödül verilmesi nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in katılmadığı ve protesto ettiği ödül töreni olayına ilişkin yeniden açıklama yaptı.

Eylül’de yapılacak açılışın terör saldırısı nedeniyle ertelendiğinden bahseden Çetin, “Eylül ayında İstanbul’da törer saldırısı nedeniyle ertelediğimiz törende vereceğimiz teşekkür plaketlerini de bu ödül töreninde verdik. Tören tarihini Sayın Çavuşoğlu ve Sayın Hisarcıklıoğlu ile birlikte belirledik. Rifat başkanımız, doktorunun tavsiyesi üzerine, seyahat edemeyeceği için gelemedi. Sayın Çavuşoğlu son anda programı değiştiği için gelemedi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı yakından bilen herkes gerçekleri bilir. Biz burada 40 bin üyemizi temsil ediyoruz. Biz her zaman bunun sorumluluğuyla hareket ederiz. Herkesten de aynı tavrı bekleriz. Bizim davamız Antalya turizminin, ticaretinin, sanayisinin, tarımının davasıdır. Antalya bir krizle karşı karşıyayken, bizim üyemiz hayatta kalma mücadelesi verirken, bu konularla Antalya gündemini işgal edemeyiz, Antalya’ya böyle şeyler yakışmaz. Bugüne kadar hep nezaketle davrandım, bu nezaketimi de sonuna kadar sürdüreceğim. Daha fazla uzatmaya gerek yok. Şimdi kendi konularımıza dönelim” diye konuştu.

JENNİFER LOPEZ GELİYOR

Bu yıl EXPO’nun yaratacağı her canlılığa ihtiyaç olduğuna değinen ATSO Başkanı Çetin, ‘Madonna, Jennifer Lopez gelsin’ şeklindeki önerilerinin ardından nihayet güzel bir programın ortaya çıkarıldığını kaydetti. Çetin, “Eğer bir aksilik çıkmazsa, gerçekten Jennifer Lopez, Sting, Scorpions gibi dünya çapında isimlerin gelmesi gündemde. Böyle isimler ilk kez Antalya’ya gelmiş olacak. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Öneri sonrası Madonna’nın fiyatının sorulduğunu ama çok yüksek olduğu için gelemeyeceğini dile getiren Çetin, ünlü isimlerin Antalya’ya gelmesi halinde özellikle iç turizm hareketliliği için büyük kazanç olabileceğini kaydetti.

ALIŞVERİŞ FESTİVALİ GELİYOR
ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI'NIN (ATSO) MART AYI MECLIS TOPLANTISINDA ULKE VE KENT GUNDEMINE ILISKIN DEGERLENDIRMELERDE BULUNULDU. ATSO BASKANI DAVUT CETIN, KONUSMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Antalya Tanıtım A.Ş.’nin çalışmalarıyla ATSO’nun da 400 bin TL bütçe ayırmayı planladığı Antalya Alışveriş Festivali düzenleneceğini anlatan Çetin, “Bu festival ile bir ilk daha gerçekleşecek. Bir aksilik olmazsa festival, Mayıs ayında yapılacak ve 1 ay sürecek. Ajansımız, Antalya’nın plakası olan 07’den hareketle 7 üzerine bir konsept kurdu. Hediyeler 7 otomobil ile başlayacak. Antalya ilk kez bu boyutta bir festival yaşayacak. Böylece hem turizme hem ticarete bir katkı sağlamış olacağız” dedi.DHA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle