Hoşgeldiniz  

Turist kaybı kuyumcuyu da vurdu

Semih Köken | 03 Kasım 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Turist kaybı kuyumcuyu da vurdu

Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem, kuyum sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Altın alımlarında kredi kartına taksit döneminin kuyumculara hareketlilik getirdiğini belirten Erdem, kredi kartına taksit döneminden önce işlerinde yüzde 85 kayıp yaşandığını söyledi. 1000 TL’lik alışveriş yapacak bir müşterinin kredi kartına taksit yapılmaması nedeniyle vazgeçip 150 TL’lik yüzük almaya karar verdiği günlerin geride kaldığını belirten Erdem, sahtekarlığa dikkat çekerek, “O zaman vatandaş 1000 TL’lik alışveriş yerine 150 TL’lik yüzük almaya karar veriyordu. Altını kredi kartıyla alıp sonra onu tek seferde bozdurup nakite çeviriyordu bu da bir zarar oluşturuyordu. Çeyrek altın piyasada şu anda normal seviyelerde. Biz müşterimizi gram altına yönlendiriyorduk, alım satımda daha az zarar ediyorlar. Gram altınlar kutular içinde satılıyor ve sahteleri olabilir aralarında. Mutlaka altın alırken belgesini de alsınlar. Altın çok yükseldiği zaman sahtekarlık da artıyor. Teknoloji çok ilerledi, bazen biz bile anlamakta zorlanıyoruz. Eskiden rengini tuttursa da öz ağırlığını tutturamıyordu ancak şimdilerde tutturabiliyorlar. Bizim anlamamız için kesip ayara vermemiz lazım” diye konuştu.

DARPHANE 1 GRAM VE YARIM GRAM ALTIN BASIMINA HAZIR

Yıl başından bu yana altında yüzde 23 artış olduğunu da belirten Erdem, darphanenin vatandaşın talep ihtiyacını karşılamak için gram altın üretimine hazır hale geldiğini söyledi. Altının uzun vadede kazandırdığını vurgulayan Erdem, “Vatandaşın alım gücü düştü. Birden çok düğüne gittiği günler oluyor insanların. O nedenle gram altın tercih edildi. Darphane de bunu öngörerek piyasaya çıkmadı henüz ama talepleri bekler hale geldi. Mesela çeyrek altın bugün 215 TL, 107.5 TL’ye 1 gram altın alabilecek. Bu da piyasada bir sirkülasyon oluşturacak. Artık eskiden olduğu gibi enflasyon yok. İnsanlar aldıkları altınların bir iki ay sonra kazandırmasını istiyor ama böyle bir durum yok. Altın uzun vadede yatırım içindir” dedi.

TURİZMDEKİ KAYIP KUYUMCULARI DA VURDU

2016 yılı 10 aylık verilerinde Antalya’ya gelen turist sayısında 4.5 milyonluk kaybın kuyum esnafına olumsuz yansıdığını da belirten Erdem, kayıplarının çok olduğunu söyledi. Ticari olarak hem turistten hem de turistin para kazandırdığı esnaftan kayıp yaşadıklarını ifade eden Başkan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ticari olarak baktığımız zaman bize yüzde 60-70 civarında yansıdı. Giriş olmadığı için buradaki vatandaşımızın da alım gücü zayıfladı. Turizm esnafından çok kapatan var. Sahil bölgelerinde çok kapatan işletmeler var. Her sene yüzde 10 civarında artış olurdu kuyumcularda. Bu yıl kuyumcular odasına bağlı 267 işletme var. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı olanlarla birlikte bu sayı 350″ diye konuştu.

ANTALYA'NIN 10 AYDA YASADIGI 4.5 MILYONLUK TURIST KAYBI KUYUMCULARI DA ETKILEDI. ANTALYA KUYUMCULAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BASKANI FERDA ERDEM (FOTODAKI), YUZDE 70'LIK KAYIPLARI OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) –

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle