Hoşgeldiniz  

Türel: “Yörük ve Türkmen tarihi Türkiye tarihidir”

Semih Köken | 29 Şubat 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Türel: “Yörük ve Türkmen tarihi Türkiye tarihidir”

Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Yörük ve Türkmen tarihi ve kültürünün Türkiye tarihi ve kimliğinin temel taşı olduğunu söyledi. Türel, “Yörük ve Türkmen kökünü bilmeyen yüz binlerce insanın bunu en iyi şekilde öğrenmesi gereği Türkiye’nin büyük bir meselesidir davasıdır ve davası olmalıdır” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Antalya Yörükler Derneği tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen 1. Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı başladı. Çalıştaya, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Türkiye’nin bütün bölgelerinden Yörük Türkmen dernekleri yöneticileri, Yörük Türkmen federasyon ve konfederasyon yöneticileri ile temsilcileri katıldı. Çalıştay’ın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Yörük Kültürü’nün böylesine yüksek düzeyde bir sempozyumda incelenmesinin, tartışma konularının burada görüşülmesinin önemli bir başarı olduğunu ve büyük bir önem taşıdığını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi olarak Antalya’nın tarihi ve kültürel değerlerinin korunması, geliştirilmesi konusunda birçok çalışma yürüttüklerini anlatan Türel şunları söyledi: “Türk-İslam Medeniyetleri Müzesi projesinden sonra birkaç gün önce yine, Antalya kent kimliğini, içinde tabi Yörük Kültürü’nün de en iyi şekilde ifade edileceği Kent Müzesi projesinin tanıtımını yaptık. Manavgat’ta Cemalettin-i Seydi Camii külliye ve türbe projesini en kalbi şekilde destekliyoruz. Bütün bu çalışmalarda tarihimizi yeterince bilmediğimizi ve tarihini bilmeyen bir şehrin kimliğini kaybedeceğini özellikle vurgulamak isterim. Maalesef tabi bu aynı zamanda çok ciddi bir risk ve sorundur. Bu sebeple, Yörük ve Türkmen tarihinin, kültürünün çalışılması aslında Antalya’nın kimliğinin ve geleceğinin de çalışılması demektir.”
YETERİNCE ARAŞTIRILMAMIŞ
Yörük ve Türkmen tarihi ve kültürünün Türkiye tarihi ve kimliğinin temel taşı olduğunu vurgulayan Türel şöyle konuştu: “Yüzyıllar boyunca iskana mecbur tutulmuş, Balkanlara gönderilmiş Trabzon’a Diyarbakır’a Şam’a Kıbrıs’a gönderilmiş oralarda yerleşmiş ve bugün Yörük ve Türkmen kökünü bilmeyen yüz binlerce insanın bu kimliğini unutmuş olması ve elbette ki bunun en iyi şekilde öğrenilmesi gereği Türkiye’nin Türklüğün büyük bir meselesidir davasıdır, davası olmalıdır. Yakın tarihimizi yeterince bilmediğimiz için fazla bu işlere önem vermeyip çalışmadığımız için bugün Halep Türkmeni nedir, Bayırbucak Türkmeni nedir Doğu ve Güneydoğu da yerleşmiş Türkmen boyları kimlerdir yeterince araştırılmadığı için sıkıntılar yaşıyoruz. Tarihine kimliğine yabancılaşmış insanlar daha sonra devletine toprağına milletine yabancılaşıyor ve tarihi iyi bilmemenin iyi araştırmamanın neticeleri oldukça ağır oluyor.”
YÖRÜK ATEŞİ YAKILDI
“Türkiye artık silkinmiş ayağa kalkmıştır” diyen Başkan Türel şöyle devam etti: “Bugün bu sempozyumda burada konuşulacak hususlar, akademisyenlerin sunumları, bildirileri çok iyi bir ilerleme içinde olduğumuzu işaret etmektedir. Nasıl ki 1900’lerin başında Balkanların kaybıyla Anadolu’da Yörük ateşi yakılmışsa bugün de yurdun her yerinde olduğu gibi Antalya’da da bu salonlarda Yörük ateşi yakılmaktadır. Sayın Başbakanımızın Sayın Dış İşleri Bakanımızın Yörük çocukları olması işte bu ateşin vatan satında da yayılmış olmanın en güzel göstergeleridir.”

Geçen yıl Antalya’da uluslararası Yörük yürüyüşünü başlattıklarını hatırlatan Başkan Türel, “Bugün de bir yürüyüş başlatıyoruz. Antalya’dan başlayan bu yürüyüşün daha büyük coğrafyalara bir taraftan İpek Yolu üzerinden Çin’e diğer taraftan Ege ve Balkanlara, Orta Doğu’ya kadar ulaşacağına inanıyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle